Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αν. Κώνστας: Nόμιμη άμυνα κατά της τοκογλυφίας των τραπεζών το εμπόδιο κατά πλειστηριασμών
Αν. Κώνστας: Nόμιμη άμυνα κατά της τοκογλυφίας των τραπεζών το εμπόδιο κατά πλειστηριασμών

Αν. Κώνστας: Nόμιμη άμυνα κατά της τοκογλυφίας των τραπεζών το εμπόδιο κατά πλειστηριασμών

Nόμιμη άμυνα κατά της τοκογλυφίας των τραπεζών χαρακτήρισε την των πολιτών να εμποδίσουν τη διαδικασία πλειστηριασμών ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Αναστάσιος Κώνστας, σε αποψινή εκδήλωση των Πολιτών της Μαγνησίας Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις, παρουσία δεκάδων Βολιωτών.

Ο κ. Κώνστας είπε ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι η επόμενη μάστιγα και το στάδιο που ακολουθεί ια την εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας. Όπως ανέφερε, όλο αυτό το ζήτημα είναι τουλάχιστον άδικο, διότι ο κόσμος που δανείστηκε το έπραξε υπό άλλες συνθήκες, τον άφησαν οι τράπεζες και μάλιστα τον εξωθούσαν να υπερδανειστεί, άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον ια να εκποιείται η ακίνητη περιουσία του κόσμου και να χάνουν κόπους μιας ζωής που προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από προηγούμενες γενιές.

Επίσης τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη οι ίδιες αν δεχτεί κανείς ότι έχουν υποστεί ζημίες. Ο Ελληνικός λαός τις έχει ανακεφαλαιοποιήσει 3-4 φορές με δικά του χρήματα, πληρώνει ακόμη γι' αυτό γιατί τα χρήματα που θεωρητικά δόθηκαν για τις ανάγκες των ανακεφαλαιοποιήσεων, βγαίνουν από την τσέπη των φορολογούμενων.
«Αφού, δυστυχώς, η Δικαιοσύνη δεν προστατεύει τον πολίτη και το θέμα της ς στη Δικαιοσύνη είναι τόσο ακριβό που πλέον είναι μόνο για πλούσιους, η μόνη λύση πια είναι οι ίδιοι οι πολίτες να κάνουν κάτι για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, έστω για να καταλάβουν οι κυβερνώντες, που είναι απλοί υπάλληλοι γιατί δεν έχουν περιθώριο ελιγμών ή χάραξης πολιτικής», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Σύμφωνα με τον Αναστ. Κώνστα, το κίνημα πολιτών κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της Ελλάδας είναι ουσιαστικά νόμιμη άμυνα κατά της τοκογλυφίας των τραπεζών, γιατί αυτό που κάνουν οι τράπεζες να διεκδικούν την οφειλόμενων, υποτίθεται και να τοκίζουν αυτές τις , με 8 ως και 20% αν την περίπτωση τα τελευταία πέντε χρόνια, τη στιγμή που υπάρχει αρνητικός πληθωρισμός -2%, κάτι που είναι είναι ο ορισμός της τοκογλυφίας.

Ακόμη ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα, ως άμυνα υπέρ τρίτου, να σταματούν τους πλειστηριασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να οργανωθούν μήπως το καταλάβουν οι εγχώριοι θεσμοί που πρέπει να το αντιληφθούν.
Όπως εξήγησε, στο σημείο που έχουμε φτάσει, τα ιδιωτικά και τα δημόσια χρέη είναι τόσο μεγάλα, που αν δεν γίνει Σεισάχθεια, όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, δεν αλλάζει κάτι. «Αυτό είναι πολύ απλό και νομικό σκεπτικό που το δέχονται όλοι», είπε.

Με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εταιρίας παίρνουν προστασία έναντι των πιστωτών τους για να σωθούν. «Αφού λοιπόν, αυτό γίνεται για μια εταιρία, με πάγωμα οποιασδήποτε διαδικασίας εκτέλεσης, κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης και κούρεμα των οφειλών, σε ορισμένες περιπτώσεις 70-90%, με αποπληρωμή των υιπων για 10-15 χρόνια, γιατί να μη γίνεται και για τους πολίτες», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι αν δεν διαγραφούν χρέη δεν γίνεται τίποτα και δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει κανένας.

Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση και ο σε αργία δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος , αν και αρχικά κάποιοι από τους παρευρισκόμενους διαφώνησαν στο να μιλήσει, αλλά τελικά πήρε τον λόγο και τάχθηκε κατά των δανειοληπτών και του Κινήματος και δήλωσε τη στήριξη του Δήμου.

H

Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των πολιτών του Βόλου στη διαδικασία αποτροπής πλειστηριασμών που έγινε για πολλοστή φορά και σήμερα σε αίθουσα των δικαστηρίων του Βόλου, με πρωτοβουλία της επιτροπής ενάντια στους πλειστηριασμούς Μαγνησίας αλλά και φορέων και πολιτών της πόλης μας.

Σε αυτή για άλλη μια φορά αποτράπηκε η δι του συνόλου των προγραμματισμένων πλειστηριασμών από τις τράπεζες- τοκογλύφους.

Θεωρούμε χρήσιμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε η επιτροπή να καλέσει σε δημόσιο διάλογο και συντονισμό παρουσία ανθρώπων με εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.

Πρόθεσή μας ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια χωρίς κομματικές ιδιοτέλειες. Εκτιμούμε ότι πρέπει να αποκτήσει μαζικά λαϊκά χαρακτηριστικά ένα τέτοιο κίνημα .Για αυτό απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η υπάρχουσα επιτροπή να μαζικοποιηθεί παραπέρα, να έρθει σε επαφή με εργαζομένων , εκπαιδευτικών, ενώσεις γονέων,λαϊκές συνελεύσεις, δομές αλληλεγγύης ,το σύνολο των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων ,δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων,αλλά και πολιτικών κινήσεων που βρίσκονται σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

Κατανοούμε ότι αναγκαία προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ένας άλλος δρόμος, με πυρήνα την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος ,την έξοδο από την ΟΝΕ και την ανάκτηση εθνικού νομίσματος , καθώς και την παύση πληρωμών -βαθιά διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Στην παραπάνω κατεύθυνση συμμετείχαμε σήμερα στην κινητοποίηση στα δικαστήρια του Βόλου και θέλαμε να πάρουμε μέρος και στη διαδικασία ενημέρωσης και συντονισμού που θα γινόταν στο Δημαρχείο Βόλου.

Δυστυχώς όμως η παρουσία και η προσπάθεια αξιοποίησης για προσωπικό του όφελος (εκκρεμούν εναντίον του δικαστικές αποφάσεις) του έκπτωτου και υπόδικου Μπέου, που με τον δικό του γνωστό τρόπο προσπάθησε να πάρει το λόγο πριν αρχίσει η εκδήλωση, μας ανάγκασε ως ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ να αποχωρήσουμε διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του.

Φυσικά η παραπάνω στάση δεν αναιρεί την επιδίωξή μας να εμπεδωθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία στο πλαίσιο της επιτροπής στην βάση της πρότασής μας.

pleistiriasmoi1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση