Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κομισιόν: Η Αγία Σοφία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτούνται διαφωνίες μεταξύ των θρησκειών
Κομισιόν: Η Αγία Σοφία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτούνται διαφωνίες μεταξύ των θρησκειών

Κομισιόν: Η Αγία Σοφία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτούνται διαφωνίες μεταξύ των θρησκειών

Σε κνέν σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας» σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, δεν προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ερωτηθείς αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό », εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».

Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, στην απόφαση που θα πάρει για το της Αγίας Σοφίας, θα λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η απόφαση για το της είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η σική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «σύνεση», εκφράζοντας την «ανησυχία» της για τη βούληση του Tούρκου προέδρου να μετατρέψει σε την Αγία Σοφία.

Ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς «ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού», το οποίο είναι επίσης «ιδιαίτερα προσφιλές στη ρωσική Εκκλησία».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση