Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής
Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής (general escape clause) θα εισηγηθεί την προσεχή Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico Europe, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη να παραμείνει εν ισχύι η ρήτρα – η οποία αναστέλλει την υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. – και για το 2023, εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων, στη χθεσινή του συνεδρίαση, κατέληξε στην απόφαση για την συγκεκριμένη εισήγηση, συμφωνώντας παράλληλα για πιο αυστηρή επιτήρηση των υπερχρεωμένων χωρών. Η εισήγηση θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη. Μία πρώτη σχετική συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Ecofin, χωρίς να αναμένεται να ληφθεί ακόμα απόφαση. Το πιο πιθανό είναι να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο.

Η αρχική καθοδήγηση της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020, προσανατολιζόταν προς την εκπνοή της φέτος, δεδομένης της σθεναρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει ότι η τελική εισήγηση θα γίνει το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής – και της ελληνικής – οικονομίας το 2022 θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προ εισβολής εκτιμήσεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα διογκωθούν κατά μόλις 2,7% φέτος, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2023, η της Ε.Ε. και την Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα μεγεθυνθούν κατά 2,3%, έναντι 2,8% και 2,7% αντίστοιχα στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την είναι 3,5% για το 2022 (έναντι πρόβλεψης 4,9% το Φεβρουάριο) και 3,1% το 2023 (έναντι 3,5% το Φεβρουάριο).

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου από τη Ρωσία, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ουσιαστικά θα μηδενιστεί φέτος (θα περιοριστεί στο 0,2%) και θα είναι μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν. Εντός του τρέχοντος έτους, η ευρωπαϊκή θα βυθιστεί σε ύφεση σε αυτό το σενάριο, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 10%.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση