Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής
Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής (general escape clause) θα εισηγηθεί την προσεχή Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico Europe, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θα προτείνει στα να παραμείνει εν ισχύι η ρήτρα – η οποία αναστέλλει την υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. – και για το 2023, εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην .

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων, στη χθεσινή του , κατέληξε στην για την συγκεκριμένη εισήγηση, συμφωνώντας παράλληλα για πιο αυστηρή επιτήρηση των υπερχρεωμένων χωρών. Η εισήγηση θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τα . Μία πρώτη σχετική συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Ecofin, χωρίς να αναμένεται να ληφθεί ακόμα . Το πιο πιθανό είναι να ληφθεί στην επόμενη των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο.

Η αρχική καθοδήγηση της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020, προσανατολιζόταν προς την εκπνοή της φέτος, δεδομένης της σθεναρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει ότι η τελική εισήγηση θα γίνει το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής – και της ελληνικής – οικονομίας το 2022 θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προ εισβολής εκτιμήσεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα διογκωθούν κατά μόλις 2,7% φέτος, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν τη ρωσική εισβολή στην . Το 2023, η οικονομία της Ε.Ε. και την Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα μεγεθυνθούν κατά 2,3%, έναντι 2,8% και 2,7% αντίστοιχα στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 3,5% για το 2022 (έναντι πρόβλεψης 4,9% το Φεβρουάριο) και 3,1% το 2023 (έναντι 3,5% το Φεβρουάριο).

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου από τη σία, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ουσιαστικά θα μηδενιστεί φέτος (θα περιοριστεί στο 0,2%) και θα είναι μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν. Εντός του τρέχοντος έτους, η θα βυθιστεί σε ύφεση σε αυτό το σενάριο, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 10%.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση