Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κόκκινη κάρτα στη φοροδιαφυγή με αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις
Κόκκινη κάρτα στη φοροδιαφυγή με αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις

Κόκκινη κάρτα στη φοροδιαφυγή με αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις

Σκληρά πρόστιμα για όσους παραποιούν τα λογισμικά των ταμειακών μηχανών, εξωδικαστικό συμβιβασμό 10.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά πρωτοδικεία και τα εφετεία, χρημάτων στους φορολογούμενους για συν με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής και διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά θα περιλαμβάνει το που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θα προβλέπει:

1. Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.  Λύσης στις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και στα εφετεία της χώρας (7.500 περίπου στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση αναφέρουν τα ίδια στελέχη δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι.  Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χάσει και σε άλλες θα κερδίσει και θα βάλει στα ταμεία του  περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

2. Φοροδιαφυγή. Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο οέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε εκτεταμένο κύκλωμα ς και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές. Με στόχο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα τα πρόστιμα όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι με και τσουχτερά.

3. Λαθρεμπόριο. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου Οι απώλειες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται τουλάχιστον 300-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ  από τον ΦΠΑ το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ. Στον τομέα των καυσίμων το ζητούμενο είναι να δουλέψει το σύστημα εισροών-εκροών. Τσουχτερά πρόστιμα για τους λαθρέμπορους καπνικών θα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με της ΚPMG, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Από την προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα)

4. Κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια

α) επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συν όπως συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.

β) Εκπτωση Φόρου. Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

γ) Φορολοταρία. Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί  και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την φορολοταρία. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει και από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα να φθάσει τα 3.000 ή 5.000 ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση