Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Κόκκινη» γραμμή οι περικοπές συντάξεων
«Κόκκινη» γραμμή οι περικοπές συντάξεων

«Κόκκινη» γραμμή οι περικοπές συντάξεων

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περικόψει άλλο τις διαμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. , απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις πιέσεις που ασκεί κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ο κ. παραδέχτηκε ότι το Ταμείο πιέζει πολύ, χωρίς κοινωνική ευαισθησία και με τρόπο που δεν έχει νόημα οικονομικά, ενώ υποστήριξε ότι οι πιέσεις αυτές για νέα μέτρα ξεπερνούν τη συμφωνία του καλοκαιριού. Παράλληλα, ο υπουργός μιλώντας στην εκδήλωση «BBC World Questions: Europe and Greece», επισήμανε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν να κάνουν με τη δημόσια , τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Δήλωσε, δε, ότι η επιβίωση της χς εξαρτάται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εν τω μεταξύ, Αθήνα και ΔΝΤ προχώρησαν στην ακύρωση του 2ου προγράμματος στήριξης της χς, ύστερα από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου, η απόφαση ελήφθη από κοινού μεταξύ Αθήνας και Ταμείου, ώστε η να μην καταβάλει τα διοικητικά κόστη που προβλέπονται στη σύμβαση για φέτος. Αλλωστε, το πρόγραμμα έληγε στις 31 Μαρτίου του , ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από το ΔΝΤ να συνάψει νέο πρόγραμμα, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη. Το αίτημα είχε κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους και είχε εγκριθεί από το Ταμείο. Το εν λόγω πρόγραμμα (Extended Fund Facility – EFF) είχε ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου του 2012 (ταυτόχρονα με το δεύτερο πρόγραμμα που είχε υπογραφεί με την Ευρωζώνη μετά το PSI), αλλά από τον Απρίλιο του 2014 και μετά ήταν επί της ουσίας ανενεργό. Τότε ήταν που είχε εγκριθεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης που έδωσε το ΔΝΤ στην επειδή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του προγράμματος.
Για την ιστορία, η δόση αυτή ήταν της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ και στην πράξη είχε διατεθεί στις 3 Ιουνίου του 2014, αφού η εκταμίευσή της είχε συνδεθεί με την υλοποίηση μιας σειράς προαπαιτουμένων που είχαν συμφωνηθεί τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. Εκτοτε, το Ταμείο δεν ξαναέδωσε δάνεια στην Ελλάδα, γιατί ποτέ η χώρα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς (για τα του ΔΝΤ) έναν έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως η τότε κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση, μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και από τότε οι ελληνικές κυβερνήσεις ήρθαν σε συμφωνία μόνο με την Ευρωζώνη για την εκταμίευση δόσεων. Μάλιστα, οι δόσεις που διέθεσε η Ευρωζώνη δεν εντάσσονταν στο 2ο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά στο 3ο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε πέρυσι τον Αύγουστο. Και στη συμφωνία αυτή το Ταμείο δεν είχε συνυπογράψει, καθώς θεωρούσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγησή του.
Συνολικά, το EFF ήταν ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την παροχή δανείων 28 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν εκταμιευθεί περίπου τα 12 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη τη χθεσινή ισοτιμία ευρώ/SDR, όπου SDR η νομισματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ). Από την άλλη πλευρά, από το 2013 έως και σήμερα η Ελλάδα έχει αποπληρώσει προς το Ταμείο το ποσό των 23,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το ποσό αυτό τα 19,4 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή κεφαλαίου των δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 3,9 δισ. ευρώ την καταβολή τόκων για τα δάνεια αυτά. Να σημειωθεί ότι η τελευταία δόση που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ είναι την 1η Φεβρουαρίου του 2031.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση