Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 200 εκατ. στους συνταξιούχους
Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 200 εκατ. στους συνταξιούχους

Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 200 εκατ. στους συνταξιούχους

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Η οικονομία, σε συνδυασμό, βεβαίως, με το προσφυγικό, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και η έναρξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στο εκτιμούν πως επί της ουσίας το δημοσιονομικό κενό για το 2020 έχει καλυφθεί και ότι, παρά τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε ο , ο προϋπολογισμός του 2019 θα «κλείσει» με υπερπλεόνασμα: Αν και ασφαλής εικόνα για το ύψος του υπερπλεονάσματος θα υπάρξει τον επόμενο μήνα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως θα υπερβαίνει σίγουρα τα 200 εκατ. ευρώ. O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» θα δοθεί στους «ασθενέστερους», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη αποφασιστεί να διατεθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους – πέραν της προγραμματισμένης ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης.

Οι θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των εσόδων, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, καθώς η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια, βάζουν τις βάσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση επενδύει και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από τη Βουλή. Δεν είναι τυχαίο, εξ άλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποκαλείται σε ορισμένους κύκλους ως «δεξιός εκσυγχρονιστής».

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο, ο θα επιμείνει σε μια λογική αναζήτησης συναινέσεων με τα άλλα –πλην – κόμματα, όπως κατέστη σαφές κατά τις προχθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, που αναδεικνύουν μια στρατηγική πολιτικής απομόνωσης του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε σχετικό διπλό μήνυμα: Αρχικά, λέγοντας πως μόνη «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο είναι η ισότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με τους ψηφοφόρους εντός επικράτειας. Μάλιστα, το εμφανίζεται έτοιμο να αποδεχθεί τη θέση του ΚΚΕ, για να ψηφίζουν οι απόδημοι, να αποτελεί προϋπόθεση να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ.

Με δεδομένο ότι κατά τη συνάντηση με την κ. Φώφη Γεννηματά επί της ουσίας υπήρχε συναντίληψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η τελική στάση του ΚΚΕ θεωρείται κρίσιμη ώστε το κυβερνητικό νομοσχέδιο να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους και να καταστεί νόμος του κράτους.

Η δεύτερη ανάλογη «κίνηση» ήταν ότι κατά τη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε για πρώτη φορά τη συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προδιαγράφοντας μια επιλογή αναζήτησης συναινέσεων. Ο πρωθυπουργός, κατά το τετ α τετ με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, δεν αποκάλυψε τις σκέψεις του για την υποψηφιότητα που προτίθεται να προτείνει, λέγοντας πως θα λάβει τις αποφάσεις του τον Δεκέμβριο. Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση της κ. Γεννηματά, η οποία φέρεται να υπογράμμισε στον πρωθυπουργό πως η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εάν ο κ. Μητσοτάκης «προτείνει το κατάλληλο πρόσωπο». Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σε ανύποπτο χρόνο, είχε τονίσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, έχει σημασία ότι με τη συνάντηση «έσπασε ο πάγος» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για το άσυλο.

Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται, μετά την απόφαση της Βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι τους επόμενους μήνες θα ασκηθεί ισχυρή πίεση τόσο στον ίδιο όσο και στον για την υπόθεση της Novartis.Βεβαίως, η σχετική ψηφοφορία είχε και παράπλευρες απώλειες, καθώς κατεγράφησαν έξι «» από τα στρατόπεδα της και του ΚΙΝΑΛ. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι ήταν τέσσερις συν δύο, δηλαδή τέσσερις από την Κ.Ο. της και δύο από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει και τις έξι στη Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως ειδικά ο Γιώργος Καμίνης ψήφισε επί της ουσίας φανερά υπέρ της σύστασης της επιτροπής.

«Μήνυμα»

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τις διαφοροποιήσεις σε λάθος των βουλευτών ή τις χαρακτηρίζει στη χειρότερη περίπτωση «περιπτωσιολογικές», τονίζοντας πως δεν έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Πάντως, άλλες πηγές εντός της Ν.Δ. δεν αποκλείουν οι διαφοροποιήσεις να αποτελούν «μήνυμα» ενόψει και της επερχόμενης εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζουν, εξ άλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης το 2015 είχε διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή και δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, «νομιμοποιώντας» έτσι κάθε επιλογή στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση