Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΣΜΟΣ / Κοινό αίτημα Ισπανίας – Ιταλίας για ταχύτερο άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ
Κοινό αίτημα Ισπανίας – Ιταλίας για ταχύτερο άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ

Κοινό αίτημα Ισπανίας – Ιταλίας για ταχύτερο άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ

Κοινή επιστολή της ιταλικής και της ισπανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό τα σύνορα των χωρών –  μελών της Ένωσης δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Οι δυο πρωθυπουργοί, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και πάλι η πλήρης ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, με κριτήρια ασφαλείας τα οποία μπορούν να καθοριστούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Παράλληλα, ζητούν την υιοθέτηση κοινών υγειονομικών κριτηρίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τομέα των μεταφορών, με πρωτόκολλα που να υπογραφούν από όλες τις χώρες μέλη. «Ιταλία και βιάζονται να φτάσουμε σε έναν σαφή καθορισμό των κανόνων, ώστε η να μπορέσει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Νωρίτερα  η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά σύνορά της έως τα τέλη Ιουνίου και θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια προς και από άλλες χώρες τον Ιούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε, σημείωσε ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους έως τις 15 Ιουνίου, ορισμένες όμως θα μπορούν να το κάνουν μέχρι το τέλος του μηνός.

«Άρα αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι των εσωτερικών συνόρων θα αρθούν έως το τέλος Ιουνίου, υποθέτω. Θα πρέπει να σκεφθούμε τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε μη απαραίτητα ταξίδια στην Ενωση στις αρχές Ιουλίου», είπε.

Ανοίγει τα σύνορά της η

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορά της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) και τη στις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ένα αρχικό σχέδιο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Καρίν Κέλερ-Σούτερ ενημέρωσε τους συναδέλφους της για την κίνηση, που πάει πιο πέρα από ένα αρχικό σχέδιο να ανοίξουν τα σύνορα με τις γειτονικές Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία στις 15 Ιουνίου και με άλλες χώρες έως τις 6 Ιουλίου.

«Η γραμμή της κυβέρνησης συμβαδίζει με εκείνην πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στην άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της [ζώνης] Σένγκεν την Παρασκευή, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα για μια επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης στις 15 Ιουνίου», είπε. Η Ελβετία είχε πει τον περασμένο μήνα στον νότιο γείτονά της, την Ιταλία, που καταγράφει έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς της COVID-19 τόσο σε αριθμό μολύνσεων όσο και σε αυτόν των θανάτων, πως το σχέδιο της Ρώμης να άρει τους εσωτερικούς ελέγχους από τις 3 Ιουνίου, ήταν «πολύ πρώιμο».

FΤ: Σχέδια για τουριστική αερογέφυρα μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας από τον Ιούλιο

Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επιθυμούν να υιοθετήσουν αερογέφυρες με τη μόλις τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέτρεπε στους Βρετανούς παραθεριστές να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι .

Σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο αυστηρό σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι επισκέπτες πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν αντ’αυτού διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την υιοθέτηση αυτής της λύσης για να αποκλείσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες της καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όμως όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να γίνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να προχωρήσουν σε ταξιδιωτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό μεταξύ χωρών που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν σε συμφωνίες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική σημασία του να κάνουν διακοπές Βρετανοί τουρίστες σε μεσογειακά θέρετρα.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τουρκία, η οποία υποδέχθηκε 2,6 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες πέρσι, δήλωσε στους FT ότι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για την επανεκκίνηση των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών στις 15 Ιουλίου. «Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή, είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα για εμάς». Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των βρετανικών λοιμώξεων, πρόσθεσε.

Η Ρέγιες Μαρότο, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, δήλωσε ότι η χώρα θα δοκιμάσει σύντομα σε πιλοτική μορφή τουριστικά προγράμματα στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, βασισμένα σε «ταξιδιωτικούς διαδρόμους», και ήταν σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και τον τουριστικό φορέα Tui σχετικά με αυτό. Γενικότερα, η θα χαλαρώσει την καραντίνα 14 ημερών την 1η Ιουλίου.

Η κυρία Μαρότο είχε εμφανιστεί σκεπτική απέναντι στην προοπτική Βρετανοί τουρίστες να κάνουν διακοπές στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά την Πέμπτη είπε ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να ανοίξει τα σύνορα στη Βρετανία. «Είναι η κύρια τουριστική αγορά μας», είπε. «Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δεχτούμε Βρετανούς τουρίστες».

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν πως όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών – με δειγματοληπτικό έλεγχο σε όσους έρχονται. Αξιωματούχος της Αθήνας είπε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των βρετανικών λοιμώξεων.

«Αποφασίθηκε να ανοίξουν τα σύνορα ταυτόχρονα για όλους και να μην γίνονται . Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε. Πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Η από την πλευρά της ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλλει στη διασφάλιση συμφωνίας «αερογέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου προέρχονταν οι τρία εκατομμύρια τουρίστες από τους 16 εκατομμύρια συνολικά που επισκέφτηκαν τη χώρα πέρσι.

Ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με τους επισκέπτες να μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα. Η σχεδιάζει να πραγματοποιεί ελέγχους στη θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξή τους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο της καραντίνας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Κ. Παπανάτσιου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας - https://t.co/4WkCDTH9BS -

  • Επεισόδιο στην Σκιάθο μεταξύ 56χρονου και 37χρονου - https://t.co/10gjZXBmgw -

  • Υποτροφίες σε φοιτητές της Σκιάθου - https://t.co/G1B4ni1hof -

"Αλιεύοντας" την είδηση