Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν: Να μειώσει τις εντάσεις η Τουρκία
Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν: Να μειώσει τις εντάσεις η Τουρκία

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν: Να μειώσει τις εντάσεις η Τουρκία

Την κτάστση στην Ανατολική Μεσόγειο, «ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων στα », συζήτησαν προ ολίγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο πλευρών. Οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν ότι είναι ζωτικής σημασίας ο σεβασμός στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παραπέμποντας στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τόνισαν ότι η «πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα για να μειώσεις τις εντάσεις στην περιοχή και να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε.». Το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επίσης για το μεταναστευτικό και την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα προβλέψιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης. Το νέο σύστημα, τονίζουν οι δύο πλευρές, πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη «σωστή ισορροπία μεταξύ του διαμοιρασμού της ευθύνης και της αλληλεγγύης και να προστατεύει απόλυτα τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο άσυλο».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική πλευρά στάθηκε επίσης στην ανάγκη το νέο σύμφωνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιέσεις που δέχονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. φον ντερ Λάιεν επαίνεσαν το έργο των τοπικών δυνάμεων της πολιτικής προστασίας και αναγνώρισαν το ζωτικό ρόλο της ευρωπαϊκής ς. Αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έγιναν κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες για την αποσυμφόρηση της ς αλλά συμφώνησαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η προστασία όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται ακόμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των μεταναστευτικών ρευμάτων στις τοπικές κοινότητες των νησιών, που «έχουν υποστεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας και η πρόεδρος της δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, με τη συνδρομή της Ε.Ε., μεταξύ άλλων με την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, οι δύο πλευρές «καλωσόρισαν τη συνεχιζόμενη στενή μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής και προσβλέπουν στην του προσχεδίου του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις επόμενες εβδομάδες» (τα προσχέδια μπορούν να αρχίσουν να κατατίθενται από τις 15 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο του ελληνικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των πόρων, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μίλησε για «μοναδική ευκαιρία» για τον βαθύ μετασχηματισμό της χώρας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση