Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κώδωνας κινδύνου από γυναικείους συνεταιρισμούς της Μαγνησίας
Κώδωνας κινδύνου από γυναικείους συνεταιρισμούς της  Μαγνησίας

Κώδωνας κινδύνου από γυναικείους συνεταιρισμούς της Μαγνησίας

Κώδωνα κινδύνου για την επιβίωσή τους έκρουσαν εκπρόσωποι των 11 γυναικείων συνεταιρισμών της Μαγνησίας στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας και Σποράδων, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και της Διαχειριστικής Αρχής.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας βρίσκεται πάντα στο πλευρό των γυναικείων συνεταιρισμών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν αλλά και να εξελιχθούν, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Τσιομίδου επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας συνεργιών (clusters) για να μπορέσουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί να ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον σε επίπεδο χς αλλά και εξωτερικού, , ενώ οι συνεταιρισμοί έθεσαν το θέμα της μείωσης του κόστους παρς, ζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος και νερού αλλά και μείωσης του ΦΠΑ και της φορολόγησής τους. Επιπλέον τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει δυνατότητα επιχορήγησης για την απόκτηση συστήματος πιστοποίησης ISO.

Η κα Τσιομίδου αναφέρθηκε στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα οποία εμπεριέχονται επιμέρους δράσεις που χρηματοδοτούνται και ενδιαφέρουν τους γυναικείους συνεταιρισμούς, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες για , ανταλλαγής εμπειριών, συστήματα ποιότητας κ.ά.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα σταλούν σε όλους τους γυναικείους συνεταιρισμούς ερωτηματολόγια όπου θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και το υπουργείο θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταγράφονται όλοι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και θα μπορούν μέσω αυτής να έχουν αλληλοτροφοδότηση για δράσεις αλλά και για προγράμματα που τους ενδιαφέρουν.

Επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματά τους και θα τα καταθέσει στο υπουργείο για να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η κα. Τσιομίδου ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους να συμμετέχουν και να παρέχουν πληροφόρηση αλλά και να κάνουν έγκαιρα τις προτάσεις τους για συμμετοχή στα μέτρα που τους ενδιαφέρουν.

Ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Κοντζικλίδης είπε ότι για την επιτυχία των των γυναικείων συνεταιρισμών απαιτείται η ύπαρξη ικανού ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, πιστοποίησης (HACCP και ISO), δικτύωσης με άλλους συνεταιρισμούς για να είναι ανταγωνιστικοί και να πετύχουν καλύτερες προδιαγραφές για την προβολή και διαφήμισή τους και να μειώσουν και το κόστος συμμετοχής σε εκθέσεις που τους αφορούν. Ενημέρωσε ότι ξεκινά η για το νέο πρόγραμμα Leader το οποίο αφορά όλη τη Μαγνησία και στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί με προτάσεις, σε με την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου που θα το διαχειριστεί. Με την ολοκλήρωση της ς θα γίνει και η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ε.Α.Π. για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τέλος ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου και πρόεδρος της Ε.Α.Π. Πατής Κουτσάφτης έθεσε -πέραν των αιτημάτων για μείωση του κόστους παρς- και το θέμα των ημερών ασφάλισης που δικαιούνται οι συνεταιρίστριες, λέγοντας θα έπρεπε ότι οι 150 ημέρες που τους δίνονται, να μην συμπληρώνονται σε ένα τρίμηνο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά σε ένα χρόνο. Μάλιστα ανέφερε ότι πρόσφατα το ΙΚΑ κάνοντας έλεγχο στο γυναικείο συνεταιρισμό Ζαγοράς βεβαίωσε πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ, ακριβώς λόγω αυτής της ρύθμισης με τον φορέα.

α σημειωθεί ότι στόχος των συναντήσεων που υλοποιεί το Υπουργείο με γυναικείους συνεταιρισμούς σε όλη τη χ είναι η υποβοήθηση του έργου των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας γενικότερα.

γυναικειοι συνεταιρισμοί2γυναικείοι συνεταιρισμοί1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση