Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ

Ραγδαία επιδεινώνεται η εικόνα στις τράπεζες καθώς εκατοντάδες ΑΤΜ βρίσκονται, πολλά από το Σαββατοκύριακο, εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων ενώ μη ρεαλιστική χαρακτηρίζεται κάθε σκέψη για τη λειτουργία των τραπεζών αύριο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραστικά τις επόμενες ώρες και όπως εκτιμούν αν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου του ELA από την που συνεδριάζει σήμερα, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ΑΤΜ θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εκτιμούν, ότι με βάση τη τρέχουσα κατάσταση, είναι αδύνατο η EKT να προχωρήσει σε αύξηση του ELA.

Το πιθανότερο είναι το ΔΣ της ευρωτράπεζας να διατηρήσει στάση ουδετερότητας, δηλαδή να μην αυξήσει αλλά και να μη διακόψει το ELA, αναμένοντας τους πολιτικούς να λάβουν τις καθοριστικές αποφάσεις.

Η ουδέτερη στάση της ΕΚΤ δεν αλλάζει τίποτα στις τράπεζες καθώς απλούστατα δεν έχουν χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών δεν αποκλείουν μείωση του ορίου ανάληψης ώστε με την εναπομένουσα ρευστότητα τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν για περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας υπάρχει ακόμα απόθεμα σε χαρτονομίσματα, που επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όπως διαμορφώνονται μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, ωστόσο για να διοχετευθεί στις τράπεζες θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του ELA.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν την άμεση προσέγγιση των δυο πλευρών για μια νέα συμφωνία εξέλιξη που θα μπορούσε να χαλαρώσει την στάση της ΕΚΤ.

Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι πολύ δύσκολες και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει μεταξύ μιας πολύ επώδυνης συμφωνίας, ένα νέο μνημόνιο, ή μιας βελούδινης εξόδου από το ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση