Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ

Ραγδαία επιδεινώνεται η εικόνα στις τράπεζες καθώς εκατοντάδες ΑΤΜ βρίσκονται, πολλά από το Σαββατοκύριακο, εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων ενώ μη ρεαλιστική χαρακτηρίζεται κάθε σκέψη για τη λειτουργία των τραπεζών αύριο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραστικά τις επόμενες ώρες και όπως εκτιμούν αν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου του από την που συνεδριάζει σήμερα, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ΑΤΜ θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εκτιμούν, ότι με βάση τη τρέχουσα κατάσταση, είναι αδύνατο η EKT να προχωρήσει σε αύξηση του .

Το πιθανότερο είναι το ΔΣ της ευρωτράπεζας να διατηρήσει στάση ουδετερότητας, δηλαδή να μην αυξήσει αλλά και να μη διακόψει το ELA, αναμένοντας τους πολιτικούς να λάβουν τις καθοριστικές αποφάσεις.

Η ουδέτερη στάση της δεν αλλάζει τίποτα στις τράπεζες καθώς απλούστατα δεν έχουν χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών δεν αποκλείουν του ορίου ανάληψης ώστε με την εναπομένουσα τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν για περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με της κεντρικής τράπεζας υπάρχει ακόμα απόθεμα σε χαρτονομίσματα, που επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όπως διαμορφώνονται μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, ωστόσο για να διοχετευθεί στις τράπεζες θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του ELA.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε που θα επιτρέψουν την άμεση προσέγγιση των δυο πλευρών για μια νέα συμφωνία εξέλιξη που θα μπορούσε να χαλαρώσει την στάση της ΕΚΤ.

Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι πολύ δύσκολες και η θα έχει να επιλέξει μεταξύ μιας πολύ επώδυνης συμφωνίας, ένα νέο μνημόνιο, ή μιας βελούδινης εξόδου από το .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πιλοτικό έργο επανάχρησης δομικών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις - https://t.co/kVJTnsolGM… -

  • Μεταφορά από τον προβλήτα 1 στον προβλήτα 3 η διακίνηση #σκραπ στο λιμάνι του Βόλου #σκραπ - https://t.co/YuejjMtz1U -

  • Πέντε συλλήψεις για παράβαση του  ΚΟΚ από το Λιμεναρχείο Βόλου  #λιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/04yt8UdCv9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση