Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ-Σήμερα το debate των πολιτικών αρχηγών
Χαρακτηριστικά σφοδρής σύγκρουσης λαμβάνει η προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου και η στρατηγική διαμορφώνεται με γνώμονα όχι μόνο να διατηρηθούν τα δημοσκοπικά «κεκτημένα», αλλά κυρίως να εξασφαλισθεί η προσοχή και σε δεύτερο χρόνο η ψήφος των αναποφάσιστων. Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη «μνημονιακή ταύτιση», το να περάσει, δηλαδή, στο εκλογικό σώμα το σκεπτικό ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη, ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί. Στην προσπάθεια αυτή, η στρατηγική της Κουμουνδούρου διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά την προβολή και υποστήριξη του «παράλληλου προγράμματος», μιας προεκλογικής πρότασης που υπόσχεται δράσεις παράλληλες με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη συστηματική προσπάθεια αποδόμησης της πρότασης της Ν.Δ. Ετσι, η ρητορική τους έναντι του βασικού αντιπάλου επικεντρώνεται στην καταγγελία ότι η Ν.Δ. θα «ξηλώσει» ό,τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα τις επαναπροσλήψεις, ότι έχει κρυφή ατζέντα πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, ότι αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις έχει λογική «ξεπουλήματος», ότι εκπροσωπεί το «παλιό» και το «κατεστημένο», ότι η διακυβέρνησή της συσσώρευσε τόσα πολλά προβλήματα που ήταν αδύνατον να επιλυθούν κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Νέα Δημοκρατία, πάλι, εκτιμούν ότι το είδος της πόλωσης που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας («νέο – παλαιό», «Αριστερά – Δεξιά») εξυπηρετεί απολύτως τον στόχο του να κινητοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν τώρα άλλα κόμματα ή την αποχή. Στο επιτελείο του κ. Ευ. Μεϊμαράκη αποτελεί ειλημμένη απόφαση η επιμονή στο ζήτημα της συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υπέρβαση της κρίσης, προκειμένου αφενός να εξουδετερωθεί η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου η Ν.Δ. να προσελκύσει τις ομάδες των μετριοπαθών ψηφοφόρων και των αναποφάσιστων.
Σήμερα το debate των αρχηγών κομμάτων
Με μία επιπλέον ενότητα, προκειμένου να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση των δημοσιογράφων έναντι των πολιτικών αρχηγών, θα διεξαχθεί, τελικά, σήμερα το βράδυ το debate των κ. Αλ. Τσίπρα, Ευ. Μεϊμαράκη, Π. Λαφαζάνη, Στ. Θεοδωράκη, Δ. Κουτσούμπα, Π. Καμμένου, Φώφης Γεννηματά. Παρά το γεγονός ότι, αρχικά, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τα κόμματα να υπάρξει ένας επιπλέον κύκλος «ελεύθερων ερωτήσεων» προς τους πολιτικούς αρχηγούς, η άρνηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως τελικό αποτέλεσμα να σπάσει η ενότητα Παιδεία – Υγεία – Διοίκηση – Κοινωνική Πολιτική σε δύο.
Η έναρξη κάθε ενότητας θα γίνεται κάθε φορά από διαφορετικό δημοσιογράφο, ενώ η σειρά τοποθέτησης των αρχηγών θα εναλλάσσεται επίσης από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος προς το τελευταίο και τούμπαλιν. Ετσι, ο κύκλος του debate, στις 21.00, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Π. Χαρίτου, θα ξεκινήσει με την κ. Ολγα Τρέμη (Mega) να ρωτάει τον Αλ. Τσίπρα σχετικά με την οικονομία, θα συνεχιστεί με τον κ. Αντ. Σρόιτερ (Αlpha) για τη διοίκηση και την κοινωνική πολιτική, την κ. Μαρία Χούκλη (ΑNT1) για την ενότητα Παιδεία / Υγεία, την κ. Μάρα Ζαχαρέα (Star) για τη μεταναστευτική πολιτική, την κ. Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) για την εξωτερική πολιτική, ενώ την τελευταία ενότητα, των «ελεύθερων ερωτήσεων», θα ανοίξει ο κ. Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε). Θα ακολουθήσει ένας έβδομος κύκλος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και μάλιστα σε δύο γύρους, χωρίς την παρέμβαση των δημοσιογράφων: οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθενός και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί. Ως προς τους χρόνους, που θα δοκιμάσουν δημοσιογράφους και κυρίως πολιτικούς, προβλέπεται ότι στους έξι πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30΄΄ και η απάντηση έως ενάμισι λεπτό, ενώ η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15΄΄ και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30΄΄.
Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του ενάμισι λεπτό ανά γύρο.
Οι προετοιμασίες των αρχηγών
Με ζητούμενο, κατ’ αρχήν, την αποφυγή ενός λάθους που θα στοιχίσει εκλογικά, οι επτά πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε εντατικά «φροντιστήρια». Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, την προετοιμασία έχουν αναλάβει οι Ν. Παππάς, Αγγ. Τσέκερης και Γ. Κυρίτσης, ενώ στο επιτελείο Μεϊμαράκη ρόλο «προπονητών» ανέλαβαν οι Ν. Καραχάλιος, Ανδρ. Παπαμιμίκος, Θ. Αμπατζόγλου, Πηνελόπη Γαβρά.
Πηγή: kathimerini.gr