Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Bιβλική καταστροφή στη Σκόπελο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το νησί
Bιβλική καταστροφή στη Σκόπελο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το νησί

Bιβλική καταστροφή στη Σκόπελο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το νησί

Θεομηνία με καταστροφές προκλήθηκε στη Σκόπελο μετά τη χθεσινή ισχυρή νεροποντή που έπληξε το νησί, καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και στο λιμάνι του νησιού υποχώρησε το έδαφος με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πυροσβέστες η ισχυρή βροχόπτωση διήρκησε για πάνω από πέντε ώρες. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περί τις 110 κλήσεις για βοήθεια και απεγκλωβισμούς ατόμων από αυτοκίνητα.

Από την πρώτη στιγμή έξι συνεργεία της Πυροσβεστικής προσέτρεξαν για παροχή βοήθειας, ενώ όλο το προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή. Μάλιστα ο διοικητής της Π.Υ. Σκοπέλου ανέφερε ότι οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν επτά άτομα τα οποία τα μετέφεραν με ελαφρά τραύματα στο Κ.Υ. του νησιού.

Το λιμάνι της Σκοπέλου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές καθώς άνοιξε όρυγμα στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα, ο δρόμος να «καταπιεί» αυτοκίνητα ενώ απο τα 65 αυτοκίνητα και 40 μοτοποδήλατα που ήταν σταθμευμένα κάποια βρέθηκαν στη θάλασσα, ενώ αντίστοιχες ζημιές σημειώθηκαν και στο λιμάνι του Αγνώντα όπου εκεί υπέστησαν ζημιές 15 αυτοκίνητα και επτά – οκτώ μοτοποδήλατα.

Λιγότερες ζημιές στη Σκιάθο

Μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Σκιάθο από την βροχόπτωση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκιάθου, στην περιοχή Κολιός έπεσε λεύκα σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στις περιοχές Τρούλος και Αχλαδιά.

Επιπλέον ζημιές προκλήθηκαν και σε κάποια πλοιάρια ταοποία δεν φρόντισαν οι ιδιοκτήτες τους να τα δέσουν σε άλλο λιμάνι.

Κώστας Αγοραστός: “Να αναλάβει άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα”

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταβαίνει το πρωί της Τετάρτης στη Σκόπελο η οποία τις τελευταίες ώρες επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν καταστροφές στο νησί.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον αντιπεριφεριεάρχη Σποράδων Νήσων Νίκο Πλωμαρίτη, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων Κώστα Φλαμπούρη και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων Κώστα Φλαμπούρη.

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κινητοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό της και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το δήμο Σκοπέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατό αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα, ενώ το νησί θα κηρυχθεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Αγοραστός ο οποίος ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία.

Στη Σκόπελο κλιμάκιο του ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αναχωρεί στις 2.30 μ.μ. σήμερα για τη Σκόπελο που επλήγη από τη θεομηνία.

Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου το κλιμάκιο θα βρεθεί στο νησί για συμπαράσταση και για να θέσει θέμα λήψης άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών.

Ο κ. Στεργίου κατήγγειλε την ανυπαρξία έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, επισημαίνοντας ότι στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου οι σύμβουλοι της ΛΑΣ έθεσαν θέμα λήψης μέτρων, αλλά το Σώμα δεν υιοθέτησε την συγκεκριμένη πρόταση, η οποία-σύμφωνα με τον βουλευτή- θα έδινε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα δεν είναι αθωράκιστη αφού οι κυβερνήσεις αντί να χρηματοδοτήσουν αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα υποδομής, χρηματοδοτούν επιχειρηματικούς ομίλους.

Καταλήγοντας ο κ. Στεργίου είπε ότι προαπαιτούμενο όλων των παραπάνω είναι η ενεργή στήριξη των προτάσεων του ΚΚΕ.

Να κηρυχθεί η Σκόπελος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο Χρήστος Μπουκώρος Βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: ” Η νέα κυβέρνηση και κυρίως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών οφείλουν να επουλώσουν άμεσα τις πληγές, που άφησαν πίσω τους τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που χτύπησαν το νησί της Σκοπέλου.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη χώρα της Σκοπέλου, όσο και στις περιοχές του Αγνώντα και του Πανόρμου είναι πρωτοφανείς.

Πολλές δεκάδες κτήρια έχουν πλημμυρίσει και πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Τα σημαντικότερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα το νησί είναι ότι παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, λόγω καταστροφών στα δίκτυα.

Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να αποκοπούν συγκοινωνιακά τμήματα του νησιού.

Η τουριστική σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτές τις μέρες πολλοί είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Είναι επείγουσα ανάγκη, η πολιτεία και το σύνολο των υπηρεσιών να κινητοποιηθούν, αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται ήδη στο νησί. Απαιτείται όμως άμεση συνδρομή της κεντρικής εξουσίας. Οι κάτοικοι της Σκοπέλου μαζί με τη Δημοτική Αρχή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις χαοτικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι καιρικές συνθήκες.

Ενώνω τη φωνή μου με τη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου και ζητάω την άμεση κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό και να αποζημιωθούν οι πολίτες, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν, χωρίς να εμπλακούν σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ενδεχομένως και σε συνεργασία με τον απελθόντα Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών οφείλουν να δράσουν αμέσως”.

Σκηνές Αποκάλυψης

Σκηνές Αποκάλυψης άφησε στη Σκόπελο η χθεσινοβραδινή πλημμύρα, που ήταν η αιτία πρόκλησης καταστροφικών ζημιών, τραυματισμού 10 ανθρώπων, δεκάδων πλημμυρισμένων καταστημάτων και σπιτιών (από το ύψος του Κέντρου Υγείας μέχρι την παραλία) και καταστροφής πολλών δεκάδων Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων, πολλά από τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα, όπου και επιπλέουν! Εκτός από τις εικόνες που θυμίζουν το τσουνάμι της Ινδονησίας, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς όλα τα καταστήματα είναι κλειστά και η ανάγκη αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού είναι άμεση.

Πέντε ώρες έντονης βροχής (18.00 – 23.00) ήταν αρκετές για να βουλιάξει η πόλη της Σκοπέλου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το βάρος του νερού, κατέρρευσε μέρος της σκεπής ξενοδοχείου στον Αγνώντα, όπου βρισκόταν άνθρωποι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ αλλοδαποί, οι επτά από τους οποίους ελαφρά, ενώ οι δύο διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Σε άλλη μια περίπτωση, μια κοπέλα έσπασε το πόδι της και έγινε επιχείρηση πυροσβεστικής και Αστυνομίας, για να τη μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας, καθώς, στο δεύτερο όροφο που διέμενε, είχε φτάσει το νερό. Επίσης, για να βγει από το σπίτι της μια εγκυμονούσα γυναίκα, χρησιμοποιήθηκε από τους πυροσβέστες βάρκα ιδιώτη και τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Ακόμη δεκάδες μικροτραυματισμοί, αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Με το φως της ημέρας σήμερα φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, με εικόνες που δεν απέχουν και πολύ από το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας τον Δεκέμβριο του 2004.
Με το που φτάνει κάποιος στο λιμάνι της Σκοπέλου, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τεράστιο κρατήρα, που κάποτε ήταν πάρκινγκ αυτοκινήτων και «κατάπιε» 60-70 αυτοκίνητα, μερικά από τα οποία κατέληξαν, από την ορμή του νερού, στη θάλασσα και επιπλέουν μακριά πλέον από το λιμάνι, όπου βρισκόταν μέχρι χθες τη νύχτα.
Στον υπόλοιπο χώρο που ήταν μέχρι χθες ο χώρος στάθμευσης, μετατράπηκαν σε μάζα σιδηρικών καθώς είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν περίπου 40 «γουρούνες» και δίκυκλα, που επίσης «κατέβασαν» στο λιμάνι και ορισμένα κατέληξαν στη θάλασσα.

Από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλα ακίνητα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της Σκοπέλου, σχεδόν στο σύνολο, από το ύψος του Κέντρου Υγείας μέχρι και την παραλία.

Στο πόδι βρισκόταν όλη τη νύχτα το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και του Κέντρου Υγείας του νησιού, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση και να διασώσουν τραυματίες ή όσους είχαν εγκλωβιστεί.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου δέχτηκε χθες το βράδυ και σήμερα 140 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων και πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ για την ενίσχυσή τους στη Σκόπελο έφτασαν το μεσημέρι δύο οχήματα με αντλίες νερού και 15πυροσβέστες από το Βόλου, με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Βόλου, πύραρχο Χαράλαμπο Πόζογλου, που αναμένεται να μείνουν, για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Ήδη, όλη την ημέρα σήμερα δεν έχουν σταματήσει η αντλήσεις νερών από σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στην παραλία και στο γύρω χώρο, όπου το νερό που συγκεντρώθηκε από τη βροχή κυμαίνεται από 20 μέχρι και 80 εκατοστά, στα υπόγεια και στα ισόγεια καταστήματα και σπίτια.

Αν και δεν έχει γίνει καταμέτρηση των πλημμυρισμένων ακινήτων και όσων υπέστησαν ζημιές, υπολογίζονται σε εκατοντάδες, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή, όπου βρίσκεται το σύνολο των καταστημάτων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, με την καταστροφή, υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών – αν όχι και ωρών – να παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα κάτι που πρέπει να εξετάσουν άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κράτος, ώστε οι κάτοικοι της Σκοπέλου και οι τουρίστες, τουλάχιστον να μην πεινάσουν.

Σήμερα το πρωί, με εντολή του υπουργου Άμυνας Πανου Καμμάνεου αναχώρησε από το Λιμάνι του Βόλου πλοίο με μηχανήματα κ.ά. προκειμένου να μεταβεί στο νησί για να παράσχει βοήθεια , ενώ και κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί στην πληγείσα Σκόπελο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση