Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΛΑΡΙΣΑ / Κλιμάκιο προέδρων ΣΠΜΕ,ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας στις σεισμόπληκτες περιοχές
Κλιμάκιο προέδρων ΣΠΜΕ,ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας στις σεισμόπληκτες περιοχές

Κλιμάκιο προέδρων ΣΠΜΕ,ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας στις σεισμόπληκτες περιοχές

 

Σε Δαμάσι και Μεσοχώρα βρέθηκε κλιμάκιο της διοίκησης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ), συνοδευόμενο από κλιμάκιο της διοίκησης του ΤΕΕ-ΚΔΘ, και τους προέδρους των γειτονικών ΤΕΕ, Μαγνησίας και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών και φθορών σε κτίρια και κτίσματα των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, στην ΠΕ Λάρισας.

«Οι κρατικές και δημόσιες αρχές θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες για τη βέλτιστη αποκατάσταση των κτιρίων και των υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό, ώστε τα κτίρια συναθροίσεων να καταστούν ασφαλή όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ, δρ. Βασίλειος Μπαρδάκης, στις διαδοχικές επαφές που είχαν με τους δημάρχους Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα και Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα και στη Λάρισα, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Ντίνο Διαμάντο, καθώς και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Από την πλευρά του ΣΠΜΕ, εκτός από τον κ. Μπαρδάκη, στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ήταν η Όλγα Μαρκογιαννάκη (α΄ αντιπρόεδρος), ο Ελευθέριος Αβραμίδης (ταμίας) και η Αικατερίνη Πόδα (μέλος).

Στην επίσκεψη μετείχαν η πρόεδρος Δ.Ε. του , Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος, Αθανάσιος Λυκόπουλος και το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Χασιώτης, ενώ από την πλευρά του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, εκτός από τον κ. Παπαγεωργίου, μετείχαν ο Αχιλλέας Κέλλας (γενικός γραμματέας) και τα μέλη Σταυρούλα ΤσιτσιφλήΑστέριος Νάρης και Γιώργος Τάτσης.

για επίσπευση των διαδικασιών

Τα ζητήματα της επίσπευσης των διαδικασιών για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση κτιρίων και κτισμάτων, ιδίως των σχολικών μονάδων, αλλά και των κτιρίων και υποδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και συναθροίσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του κλιμακίου των Μηχανικών με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο ο κ.Παπαγεωργίου, όσο και ο κ.Μπαρδάκης τονίζουν ότι, ιδίως για τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία, θα πρέπει να ορισθεί αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών στο επίπεδο ασφαλείας «Β1», που προβλέπεται και για τα νέα κτίρια. Όσο για τους πολίτες, θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό της εμπιστοσύνης τους, προκειμένου να αναλάβει τις διαδικασίες και την εκπόνηση των μελετών που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών.

Το θέμα των σχολικών μονάδων κυριάρχησε στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, από τον οποίο οι μηχανικοί ενημερώθηκαν για την κατάσταση των ελέγχων, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών. «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία, με καινούρια κτίρια. Δεν μπορεί τα παιδιά να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο που πήγαιναν οι παππούδες τους», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Οι διαδικασίες και τα ζητήματα των τεχνικών μελετών για τις αποκαταστάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών των μηχανικών του ΤΕΕ-ΚΔΘ και του ΣΠΜΕ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή των μηχανικών ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΚΔΘ, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος επίσης ενημέρωσε το κλιμάκιο μηχανικών του ΣΠΜΕ για την κατάσταση στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. «Τα παιδιά μας πρέπει να μπουν σε ασφαλή κτίρια», είπε και ο κ.Καλογιάννης. Νωρίτερα, οι επισκέπτες μετέβησαν στο -Λύκειο Λάρισας για να δουν τις , συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Ντίνο Διαμάντο.

«Να τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να μην γίνει καμία αδικία. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία και , τόσο με τους φορείς των μηχανικών, όσο και με τους πολίτες», σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ.Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, δρ.Βασίλειος Μπαρδάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η επίσκεψή μας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό είχε πολλαπλούς σκοπούς και στόχους. Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μηχανικούς, για την προσφορά τους και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν στις μέρες που ακολούθησαν το μεγάλο συμβάν του σεισμού, που συνέδραμαν τις αρμόδιες κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες και βοήθησαν στις επιθεωρήσεις των κτιρίων, ώστε να γίνει πιο κατανοητό στους συμπολίτες μας τί συμβαίνει με τα τους.

Κύριος σκοπός της δικής μας επίσκεψης είναι να συνδράμουμε, με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει στον Σύλλογο από αντίστοιχα συμβάντα και αντίστοιχες διαχειρίσεις, πολύπλοκες και δύσκολες -όπως στον σεισμό της Κεφαλονιάς, της Σάμου, της Αθήνας- για το ποιες είναι οι μεθοδολογίες, οι σωστές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, η στάθμιση και οι στόχοι για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των κτιρίων.

Θα συγκεντρώσουμε όλα αυτά σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο συνεργασίας, στον οποίο θα μπορεί να έχει οποιοσδήποτε συνάδελφος δημόσιας υπηρεσίας ή οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τα θέματα κτιρίων συνάθροισης για να μπορούμε με τον βέλτιστο τρόπο, σε πιο σύντομους χρόνους, να μειώσουμε τη σεισμική διακινδύνευση. Είμαστε στη διάθεση και της Περιφέρειας, των Δήμων και φυσικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, να συνδράμουμε όπως μπορούμε στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο για τα κτίρια που έχει υπό την ευθύνη της, όσο και για τις άλλες υποδομές (γέφυρες, κ.λπ.) και κατασκευές, αφού θα έχει τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και την κατάταξη των κτιρίων θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για όσα παρουσιάζουν υψηλή διακινδύνευση και για να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα λειτουργίας, όπως η λειτουργία των σχολείων, υπηρεσιών, δρόμων.

Οι συμπολίτες μας που έχουν κτίρια με μεγάλες βλάβες ή και με μικρότερες , που τους φοβίζουν, νομίζω πως το καλύτερο είναι -και εν αναμονή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και των πορισμάτων των κρατικών επιτροπών- να απευθυνθούν σε έναν ιδιώτη μηχανικό της εμπιστοσύνης τους και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Γιατί οποιαδήποτε επισκευή, ακόμη και η πιο μικρή, θα χρειαστεί μια μελέτη επισκευής και ο μηχανικός θα μπορέσει να εξετάσει το σε μεγαλύτερο βάθος».

Η πρόεδρος ΔΕ του , Νάνσυ Καπούλα, δήλωσε σχετικά: «Με την επίσκεψή μας στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, Βλέπουμε τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι συμπολίτες μας, λόγω του σεισμού. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά που δεν άντεξαν είναι που ήταν πετρόκτιστα, πλινθόκτιστα, ωστόσο ήταν κατασκευές που τις συναντάμε συχνά σε χωριά και οικισμούς.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τα σπίτια που δεν έχουν κτιστεί με βάση τους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, ώστε να γίνουν ασφαλή απέναντι στον «Εγκέλαδο». Θα πρέπει να εξαλειφθεί η όποια γραφειοκρατία, διότι οι συνθήκες που ζουν είναι πολύ δύσκολες. Οι επισκευές και κατασκευές, ιδίως για τα σπίτια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Ο πρόεδρος ΔΕ του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Λυκόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Είδαμε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί και εκφράσαμε την αμέριστη συμπαράσταση και διαθεσιμότητα όλου του τεχνικού κόσμου του τόπου μας. Οι εικόνες μάς υπενθυμίζουν εμφατικά ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί να αποτραπεί. Η ψυχραιμία και η ετοιμότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατά τη διάρκεια του σεισμού, ήταν καταλυτικοί παράγοντες ώστε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα μέσα στα σχολεία μας. 

Υποχρέωση και ευθύνη όλων των εμπλεκομένων η ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, η σωστή και επαρκής προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα με την ευχή να μη χρειάζεται να ενεργοποιείται. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, με συστηματικό τρόπο, στον έλεγχο και την ενδεχόμενη αντισεισμική ενίσχυση των παλιών κτιρίων, ιδιαίτερα σε αυτά που υπάρχει μεγάλη συνάθροιση πληθυσμού».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • To 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου αρχές Οκτωβρίου  #ΓαστρονομικόΦεστιβάλΠηλίου - https://t.co/N5WUB6Royl -

  • Λήστεψαν 83χρονη με λεία 300 ευρώ #δράστες - https://t.co/nIteEwoo6e -

  • Ογδόντα  χρόνια από την ίδρυση του #ΕΑΜ (1941-2021) #ΕΑΜ - https://t.co/lLwanQ9wxJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση