Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Κλειδώνουν» έως το τέλος της εβδομάδας μειώσεις συντάξεων μέχρι και 20%
«Κλειδώνουν» έως το τέλος της εβδομάδας μειώσεις συντάξεων μέχρι και 20%

«Κλειδώνουν» έως το τέλος της εβδομάδας μειώσεις συντάξεων μέχρι και 20%

Υπό το βάρος της πρώτης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – γενικής απεργίας, με αιχμή τη σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) τις τελικές του για το ασφαλιστικό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το μείγμα περικοπών – εισφορών που απαιτείται, προκειμένου το νέο μοντέλο να οδηγήσει δημοσιονομικά και αναλογιστικά σε ένα βιώσιμο σύστημα, προβάλλεται αυτές τις ημέρες και στα επιμέρους Ταμεία, καθώς έχουν γίνει ήδη οι μετρήσεις (αναλογιστικές και δημοσιονομικές) στα βασικά Ταμεία, ήτοι , ΟΑΕΕ και .

Στην πράξη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πρέπει να «κλείσει» έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό, καθώς οι σχεδιαζόμενες στα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των εισφορών, την εθνική και αναλογική σύνταξη, καθώς και την ενοποίηση Ταμείων, οδηγούν σε μειώσεις που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, εκτιμάται όμως ότι μπορεί να αγγίξουν και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις (για κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Κλειδί τόσο για τις επερχόμενες όσο και για τις μελλοντικές θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, με τους δανειστές να πιέζουν για συνολικό ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 56% (48% για τις κύριες και 8% για τις επικουρικές). Μάλιστα, από το ύψος του τελικού ποσοστού θα κριθεί και το εάν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδεχθούν την πρόταση του υπουργού Εργασίας για εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς το προβλέπει το αντίθετο.

Ειδικά για τον επανακαθορισμό των συντάξεων, προκειμένου και οι περικοπές του παρελθόντος να συνεχιστούν και να επιβληθούν νέες, χωρίς να κριθούν στο αντισυνταγματικές, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια βάσει των συντάξιμων αποδοχών, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία συνταξιοδότησης. Ολα αυτά έχουν ενταχθεί σε έναν μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα επανυπολογιστούν συντάξεις για 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξουδετερώθηκαν πέντε #οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Πλάκες #οβίδες - https://t.co/pzKnc3oxwG -

  • Γ. Καραμάνος: «Χρυσή ευκαιρία ΤΩΡΑ για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος» - https://t.co/rccgl8nmJV… -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/ZcY5zyNXCB -

"Αλιεύοντας" την είδηση