Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη – Τα νέα μέτρα
Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη – Τα νέα μέτρα

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη – Τα νέα μέτρα

Ο υποχρεωτικός κατ' οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αναπληρωτής κυβερνητική επρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Πελώνη «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας».

Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό.

Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα , ότι συνδέεται με τα πρατήρια τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακόμη, όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων, δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως τονίστηκε, ο Πρωθυπουργός είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για προσευχή.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup, η προσέρχεται με αιτήματα και για εξαίρεση των δαπανών της υγείας από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εμπορικός σύλλογος βόλου αιτείται το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων

Από την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου βρίσκεται σε συνεχή με τους επιστημονικούς φορείς για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και σε συνεννόηση με τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του,  προκειμένου να πιέσει για το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα έχει σταλεί επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ Σταϊκούρα Χρ, Ανάπυτξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Αδ., Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ι. και Υγείας κ. Κικίλια Β. για να τονίσει την αναγκαιότητα λήψης του παραπάνω μέτρου.

Η επιστολή είναι η εξής :

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται, δημιουργούν μια κατάσταση αβεβαιότηατς, προβληματισμού και θέτουν θέμα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα η υγεία όλων και κύριο μέλημα ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών. Γι' αυτό το αίτημα για  υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων μετατρέπεται σε επιτακτική ανάγκη και αφορά στο σύνολο της αγοράς και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Οφείλουμε να  διαφυλάξουμε την υγεία των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή κατά την εργασία τους αλλά και κατά τη μετάφορά τους χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους , που για ακόμα μία φορά πρέπει να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν μόνοι και απροστάτευτοι.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εμπορικό κόσμο σε μια αγορά που υπολειτουργεί, καθώς ο κόσμος σέβεται την οδηγία «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Αντιλαμβάνεστε ότι οι  ζημίες θα οδηγήσουν σε λουκέτα επιχειρήσεις και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Η πρόσφατη απόφαση αναστολής της λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων σαφώς παρακωλύει την εμπορική δραστηριότητα, εφ' όσον ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχει η απόφαση της «καραντίνας» κι αυτό συνεπάγεται το πάγωμα οποιασδήποτε εμπορικής συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών ή ς εμπορικών επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι η αλληλεξάρτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αλυσιδωτή και καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των υπολοίπων εμπορικών καταστημάτων κατά τόπου της χώρας.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Σε προηγούμενη επιστολή μας αιτούμαστε να ληφθούν κυβερνητικές αποφάσεις για μέτρα στήριξης των ΜμΕ, ώστε να αποφευχθεί το καταστροφικό φαινόμενο των υπερχρεωμένων επιχειρηματιών και η δυσπραγία πληρωμών προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Υπαλλήλους και Προμηθευτές. Για την άμεση και αποτελεσματικότερη επανασταθερο της ελληνικής οικονομίας πρέπει να ληφθούν επιτακτικά μέτρα στήριξης, με γνώμονα το «προνοείν» κι όχι το «θεραπεύειν».

Στο πλαίσιο αυτής προνοητικότητας και της κοινωνικής μέριμνας, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά  ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ.(Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές).
  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.
  • Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.
  • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.
  • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.
  • Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας.
  • Αναστολή καταβολής ενοικίων επιχειρήσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο τρέχοντος έτους και μέριμνα αποπληρωμής αυτών έως 31/12/2020.

Ευελπιστούμε σύντομα ν η παγκόσμια κοινότητα να βγεί όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα από αυτή τη λαίλαπα, τόσο όσον αφορά  την υγειονομική ασφάλεια, όσο και την σταθερή πορεία της οικονομίας. Θεωρούμε ότι το μέτρο υποχρεωτικού κλεισίματος πρέπει να επιβληθεί και  να συνοδευτεί με τα μέτρα στήριξης του εμπορίου για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας.»

Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι μέλημα των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών κι εμείς ως παλεύουμε για την εύρυθμη εμπορική δραστηριότητα, την πρόληψη και την στήριξη των εμπόρων – συναδέλφων μας αλλά πρωτίστως για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η Ζέττα Μ. Μακρή ζητά την αναστολή λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά από αίτημα  του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, επανέρχεται, σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, με κοινοβουλευτική της αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου, πλέον, να ανασταλεί η λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19  καθώς θα πρέπει να προστατευθεί, μεταξύ άλλων και ο εμπορικός κόσμος, σεβόμενος την οδηγία «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

Η κ. Μακρή είχε καταθέσει  κοινοβουλευτική αναφορά, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και επέκτασης των ήδη ανακοινωθέντων όχι μόνο στις περιοχές που, ήδη, έχουν εμφανισθεί κρούσματα κορωνοϊού αλλά και σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, η κ. Μακρή, θεώρησε εύλογη την ανησυχία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας και κατέθεσε εκ νέου κοινοβουλευτική αναφορά προκειμένου να ζητείται, εκτός των μέτρων στήριξης και της επέκτασής τους σε όλη την επικράτεια, η αναστολή λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού, δυστυχώς, οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να λειτουργήσουν σε μία αγορά που ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Δεδομένου ότι, πρωτίστως, προέχει η δημόσια υγεία και, κατ' επέκταση, των καταναλωτών και των εργαζομένων και, λαμβάνοντας υπόψη, την ευθύνη των επιχειρήσεων για την προστασία των εργαζομένων τους αλλά και την επιβίωση όλων, η ικανο του συγκεκριμένου αιτήματος μπορεί να ανακουφίσει  τη δοκιμαζόμενη επιχειρηματικότητα αλλά και την προστασία του κοινωνικού ιστού γενικότερα.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση