Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κλειδί το self test για άνοιγμα της οικονομίας
Κλειδί το self test για άνοιγμα της οικονομίας

Κλειδί το self test για άνοιγμα της οικονομίας

Μια συσκευασία των τεσσάρων self test την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή, θα δικαιούνται οι πολίτες να λαμβάνουν από τα φαρμακεία.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση του τεστ ταχείας ανίχνευσης

Επίσης θα είναι δυνατή η παραλαβή των συσκευασιών και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων ή των ηλικιωμένων γονέων τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με τη συσκευασία από τον φαρμακοποιό.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους προκειμένου να θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία ς και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Εφίσταται η προσοχή ότι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οι νοσούντες θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή ς ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο αναπληρωτής υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης έδωσε μερικά επιπλέον στοιχεία για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ

Όπως ανέφερε επικαλούμενος τη σχετική βιβλιογραφία, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι του νέου κορωναϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, όλες οι μελέτες γύρω από την πανδημία κατατείνουν στο γεγονός ότι οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.

«Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η μελέτη του Yale

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους. Στη Σλοβακία επίσης η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Προδιαγραφές και αποτελεσματικότητα

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την . Πρόκειται
κυρίως για ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Πότε ξεκινά η διάθεσή τους

Η διάθεση τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

«Προκειμένου να αποφύγουμε το συγχρωτισμό, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζουμε το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει η επαννεκίνηση της αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστά την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιαν, στις μεγάλες , στην εστίαση, στις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωναϊού.

Επιπλέον, για να καταστεί βέβαιο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του  από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση