Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΚΚΕ: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από την καύση RDF ή SRF από την ΑΓΕΤ
ΚΚΕ: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από την καύση RDF ή SRF από την ΑΓΕΤ

ΚΚΕ: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από την καύση RDF ή SRF από την ΑΓΕΤ

Τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων του Βόλου από την καύση RDF ή SRF από την τόνισε σήμερα η δρ. χημικός μηχανικός, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Εύη Γεωργιάδη, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη αποψινή εκδήλωση του ΕΚΒ, που διοργάνωσε η Τομεακή Ομάδα του ΚΚΕ.

Η Εύη Γεωργιάδη είπε ότι η δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων, καίγοντας RDF. Κι αυτό επισήμανε δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά όλα τα εργοστάσια που στόχο έχουν το κέρδος. “Στο όνομα του καπιταλιστικού ανάπτυξης, αυτό που θα καίγεται, πως θα καίγεται και οι συνθήκες λειτουργίας σε κάθε εργοστάσιο, καθορίζονται με βάση την κερδοφορία της κάθε επιχείρησης και όχι με κριτήριο την των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων” σημείωσε και πρόσθεσε πως διεθνείς επιστημονικές μελέτες όπου πιστοποιούνται οι κίνδυνοι από την καύση rdf, ειδικά όταν αυτό γίνεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ς.

“Μιλάμε για καρκινογενέσεις, για άσθμα στα παιδιά, διάφορες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, καθώς και με το μεγάλο πρόβλημα της ύπαρξης διοξινών”. Επισήμανε ότι μπορεί κάποιοι να επικαλούνται την του τος και να προτείνουν την χρήση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων, όμως τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό έχει να κάνει με την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. “Πρέπει όλοι οι φορείς, τα ταξικά σωματεία, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές επιτροπές, να αντεπιτεθούν αυτή τη στιγμή και να σταματήσουν κάθε επικίνδυνη δραστηριότητα για την υγεία των κατοίκων και να απαιτήσουν να υπάρξει κρατικός έλεγχος για τη λειτουργία όλων των εργασιακών χώρων και για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του τος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά, για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ τόνισε πως σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την αδειοδότηση το εργοστάσιο μπορεί να καίει 200.000 τόνους το χρόνο, μία τεράστια ποσότητα. “Με παλιότερα στοιχεία προέκυπτε ότι το1/6 περίπου που θα καίγεται σε περίπτωση Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καίγεται εδώ στον Βόλο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό από κινδύνου. Μπορεί τα στοιχεία να είναι παλιά, αλλά με δεδομένο ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται εισαγωγή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στην πιθανότητα να γίνουμε η χαβούζα της ευρύτερης περιοχής, όπου θα καίγονται εδώ ακόμη και επικίνδυνα υλικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση