Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΚΚΕ: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο
ΚΚΕ: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο

ΚΚΕ: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο

Ζημιές προκλήθηκαν σε πάνω από 30 σπίτια στο Πήλιο, ενώ κάποια από αυτά  είναι μη κατοικήσιμα.

Τα παραπάνω τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη στην αίθουσα της   μέλη του κλιμακίου Μαγνησίας που περιόδευσαν στο Πήλιο μετά την πρόσφατη θεομηνία. Συγκεκριμένα την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου περιόδευσαν στην πληγείσα περιοχή ο ς Μαγνησίας  του Κ. Στεργίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ  Γιώργος Λούμας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασ.Τσιαπράζης και Τριαντάφυλλος Κουρελάς. Το κλιμάκιο βρέθηκε μπροστά σε εικόνες απέραντης καταστροφής στο Πήλιο.

Μία ημέρα νωρίτερα,  στις 24 Ιανουαρίου,  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στο κοινοβούλιο αναφορά σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω των καιρικών φαινομένων στις 14 Ιανουαρίου που αφορούσαν την κατάρρευσης τμήματος του παραλιακού δρόμου στον Άη Γιάννη, το λιμάνι του Άη Γιάννη, το αλιευτικό καταφύγιο του Χορευτού, τοιχίο στο παραλιακό μέτωπο των Αγ. Σαράντα, κατολισθήσεις εντός των οικισμών, ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης κι απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, ενώ οι πρόσφατες συνεχείς βροχοπτώσεις επιδείνωσαν κατά πολύ την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση.

Στη  σημερινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν εκτός των παραπάνω και ο Κυριαζής Παπούλιας, Γιάννης Κουρελάς και Γιάννης Χιώτης.

Ο Γ. Λουμάς είπε ότι τώρα ο περιφερειάρχης προσπαθεί να δικαιολογήσει ότι δήθεν έχουμε ακραίο φαινομέων των τελευταίων ετών. Πρέπει να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα, με μόνιμες λύσεις, και αποζημιώσεις γιατί σε πιο έντονη βροχόπτωση θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ “Πάνω σε μπάζα επιδιορθώνονται οι δρόμοι, πάνω σε μπάζα φτιάχνονται τοιχία, πολλά ρέματα είναι ακαθάριστα, δεν γίνονται διευθετήσεις ρεμάτων, παλιά έργα δεν συντηρούνται, αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται, ενώ αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, πυροπροστασία δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα», σοβαρή υδραυλική μελέτη δεν έχει γίνει, ενώ οι εκπτώσεις που δίνονται για τα έργα επιτείνουν τα προβλήματα.
Απαιτούμε να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο κεντρικό οδικό δίκτυο, τεχνικά έργα αντιστήριξης με επεμβάσεις τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση, να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές των οικισμών στο δημοτικό και δίκτυο, διάνοιξη ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτηση τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο και να καταγραφούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιές από τον ΕΛΓΑ.
Καλούμε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με δυναμικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις βγάζοντας και συμπεράσματα από την περίπτωση της Σκοπέλου που εδώ και 3 χρόνια ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις.”

Ο ς  Κ. Στεργίου ανέφερε: ” Όταν υπάρχει πλανήτης γη  θα υπάρχουν φαινόμενα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την ανυπαρξία έργων υποδομής τόσο στο Ανατολικό Πήλιο όχο και στα Τρίκαλα. Υπάρχει τεράστιο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να ελαχιστοποιήσει, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τη διαθέτει για να χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο για κερδοφορία. Θα καταθέσουμε επερώτηση στη και θα απαιτήσουμε την άμεση συζήτηση και να δοθούν άμεσα λύσδις για την ολοκληρωτική αποζημίωση των πληγέντων και τον πλήρης σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής.
Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Βασ. Τσιαπράζης είπε   έγινε περιοδεία από το Ξουρίχτι μέχρι  το Πουρί και οι ζημιές είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες, ενώ ζημιές υπάρχουν και σε σπίτια στην Τσαγκαράδα (10 -11 σπίτια), στο Μούρεσι πέντε σπίτια στον Κισσό πέντε σπίτια στο Ανήλιο ένα σπίτι, στην τρία, στη Ζαγορά δύο σπίτια και στο Πουρί δύο σπίτια.

Επίσης είπε πως ανυπολόγιστες   είναι οι ζημιές στο δίκτυο και στις καλλιέργειες. Η ΛΑΣ έχει  τον σχεδιασμό προκειμένου να καλυφτούν ανάγκες. Μετά από κάθε τέτοια καταστροφή υπάρχει μπαλάκι ευθυνών. Πρέπει να είμαστε σαφείς,   τα προβλήματα που υπάρχουν στο εθνικό οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι προβλήματα χρονίζοντα. Ξεκινά νέα καλλιεργητική και τουριστική περίοδος, οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα κτήματά τους και δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιοδήποτε τουρισμό αν δεν υπάρχει πρόσβαση. Ήδη λεωφορείο δεν μπορούσε να έρθει στη Ζαγορά. Να δοθεί μεγάλη βαρύτητα. Να είναι ο κόσμος σε επαγρύπνιση. Να βγάλει ο κόσμος πολιτικά συμπεράσματα.”

Το μέλος του Α.Σ. Ζαγοράς Κυριαζής Παπούλιας τόνισε πως  μένουν πολλλοί τόνοι μήλων για να διακινηθούν. “Το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο  και χθες ο συνεταιρισμός δεν δούλεψε καθόλου.  Χθες έφυγαν τα αυτοκίνητα με κίνδυνο της ζωής τους κι όλες αυτές τις ζημιές θα τις υποστούν οι καλλιεργητές. Η ζημιά στην φυτική καλλιέργεια πρέπει να αποκατασταθεί 100%. Η επικοινωνία είναι για μας πολύ σημαντικό. Δεν βλέπουμε το ανάλογο ενδιαφέρον και στήριξη και ξεκινά και καινούργια καλλιεργητική περίοδο” τόνισε ο κ. Παπούλιας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση