Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Σε καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση, με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν διαφορά 7,5 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον Αλέξη να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Την Δευτέρα αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών ο Αλέξης ς, ενώ όλα δείχνουν ότι την Τρίτη θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Η μεγάλη διαφορά διαψεύδει για μια ακόμη φορά όχι μόνον τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls, που εκτιμούσαν την διαφορά στο 1,5-2,5%. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η αποχή-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές, μιας και με ενσωματωμένο το 75% της επικράτειας (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες), προκύπτει ότι στις κάλπες προσήλθε μόλις το 56,11% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 43,91% επέλεξε να μην εκφράσει την ετυμηγορία του.

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ .

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 145 έδρες, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή 18, το ΠΑΣΟΚ 17, το 15, το Ποτάμι 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η νεοσεισερχόμενη Ενωση Κεντρώων 9.

Τα στοιχεία αυτά προδιέγραψαν από νωρίς και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φωτογράφιζαν εξαρχής ως προνομιακό τους κυβερνητικό εταίρο τον κ. Πάνο Καμμένο με τον οποίο από κοινού θα έχουν 155 έδρες.

Παράλληλα οι βουλευτές της ΝΔ ήδη προεξοφλούν ότι θα παραμείνουν αυτονοήτως στην θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Η θετική έκπληξη των εκλογών είναι χωρίς άλλο το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει 6,29%, ενώ η αρνητική αφορά το κόμμα του κ. Θεοδωράκη το οποίο περιορίζεται πλέον στο 4,08% και σε 11 έδρες από τις 17 που είχε.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι θα αποδέχονταν τυχόν πρόταση του κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, πόσο μάλλον όταν τα «κουκιά» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ επαρκούν για την πλειοψηφία, ενώ επιπλέον η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης έχουν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν θα συνέπρατταν στο ίδιο σχήμα με τον κ. Καμμένο.

Με τα δεδομένα αυτά θα έλεγε κανείς ότι τα δύσκολα για την χώρα μάλλον αρχίζουν από αύριο δεδομένου ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με ισχνότερη πλειοψηφία από αυτή που είχε (διέθετε 162 έδρες και περιορίζεται σε 155) θα κληθεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο και σειρά μεταρρυθμίσεων τις οποίες τα ίδια τα στελέχη των δύο κομμάτων υποστηρίζουν ότι δεν πιστεύουν και ότι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν.

 

Από την ποιοτική ανάλυση των ευρημάτων των εταιριών που διεξήγαγαν τα πανελλαδικά exit polls, που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, προκύπτει ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 70% (συγκεκριμένα 69,9%), ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έφθασε το 88,6%.

Οι μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία είναι 7,9%, ενώ η αντίστροφη μετακίνηση, από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ είναι 3,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μετακίνηση υποστηρικτών του και προς τη Λαϊκή Ενότητα, που έφθασε στο 6,0%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη μεγαλύτερη δύναμή του στις γυναίκες (ποσοστό 36%), ενώ η ΝΔ στους άνδρες (ποσοστό 30%). Ως προς τις ηλικίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη δεξαμενή στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (ποσοστό 37,3%), ενώ η ΝΔ αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του στην ομάδα άνω των 55 ετών.

Ως προς την κατανομή των ψηφοφόρων κατά θέση στην απασχόληση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30% μεταξύ των αγροτών (ποσοστό 30,7%), των μισθωτών του ιδιωτικού (33,5%) και δημόσιου τομέα (33,9%), των ανέργων (39%) και των φοιτητών (ποσοστό 34,3%), ενώ η ΝΔ αντλεί δυνάμεις μεταξύ νοικοκυρών (36,3) και συνταξιούχων (39%).

 

Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές κλήθηκαν στις κάλπες συνολικά 9.836.997 από τους οποίους 4.763.084 είναι άντρες και 5.073.913 γυναίκες. Για πρώτη φορά άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 108.636 ψηφοφόροι ηλικίας 18-19 ετών. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν 9.808.760 (4.747.883 άντρες και 5.060.877 γυναίκες) και είχαν ψηφίσει για πρώτη φορά 273.941 άτομα (δεν είχαν προλάβει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι 18χρονοι).

Συνάντηση Μανιτάκη – νσταντοπούλου το μεσημέρι της Δευτέρας

Την πρόεδρο της ς, Ζωή νσταντοπούλου, θα επισκεφθεί στις  12 το μεσημέρι  της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης προκειμένου να της παραδώσει τη σύνθεση της νέας ς που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ώστε στη συνέχεια να τα ανακοινώσει η ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αμέσως μετά ο κ. Μανιτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Οι αποφάσεις Λεβέντη – Θεοδωράκη θα κρίνουν δύο έδρες στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Την τύχη δύο εδρών στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα κρίνουν οι αποφάσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για το ποια έδρα θα επιλέξουν.

Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν υποψήφιος στη Β΄  Αθηνών και στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Αν κρατήσει την έδρα στη Β΄ Αθηνών τότε στην Α΄ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Ιωάννης Σαρίδης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν υποψήφιος στα Χανιά και στην Α΄Θεσσαλονίκης. Αν κρατήσει την έδρα στα Χανιά, τότε επανεκλέγεται στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Χριστίνα Ταχιάου.

Ντάισελμπλουμ: Συνέχιση μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην .

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση