Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυριακή κρίνονται οι ελληνικές προτάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Κυριακή κρίνονται οι ελληνικές προτάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Κυριακή κρίνονται οι ελληνικές προτάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα καθώς αυτή καλείται άμεσα να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οποίες θα επιτρέψουν στη συνέχεια την επανέναρξη των συνομιλιών.

Μάλιστα Γιούνκερ και Τουσκ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν αποκλείουν και το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.

Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη για να καταλήξουμε το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο Αλέξης ς.

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε νωρίτερα και η συνεδρίαση του Eurogroup καθώς η ελληνική πλευρά προσήλθε σε αυτό χωρίς νέες προτάσεις.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις που θα στείλει η ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα καγκελάριος , μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός  Αλέξης ς δήλωσε: “Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στο και στη Σύνοδο τις ελληνικές προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στόχος μας είναι μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη για Ελλάδα και ”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: “Είπα στην ελληνική κυβέρνηση και το ήξερε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρόλο που δεν το έλεγε, ότι έχουμε διάθεση να συζητήσουμε για το χρέος τον Οκτώβριο. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ αυτό θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι τις οκτώ και μισή το πρωί της Παρασκευής.

 Θα ήθελα η Ελλάδα να παρουσιάσει τις προτάσεις της, σήμερα δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Ένα «όχι» είχα πει πως θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό συνέβη σήμερα.

Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να κάνουν προτάσεις ολοκληρωμένες και συνεκτικές και θα δούμε προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο”.

Ο πρόεδρος της ς  Φρανσουά Ολάντ ανέφερε: “Δεν υπήρξε απόφαση, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ήταν μια εξέταση στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος. Είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία; Εγώ απαντώ «ναι», αλλά θα χρειαστεί όχι μόνο να μην χαθεί , αλλά πρέπει να υπάρξει και ανάληψη ευθύνης και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα”.

Τέλος,  η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα  Μέρκελ επισήμανε: “Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά οι απ των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί, έχουν γίνει πιο σαφείς, ίσως και πιο πιεστικές.

Η Ελλάδα δεν ήθελε ένα τρίτο πρόγραμμα,  αλλά οι προτάσεις που έχουμε τώρα -στο πλαίσιο του ESM- περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις προτάσεις, αλλά και επιπλέον προτάσεις που θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο πρόγραμμα”.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση