Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Βόλου παρευρέθηκαν στη διεθνή συνάντηση των κινημάτων κατά της καύσης σκουπιδιών (εναλλακτικών ή δευτερογενών καυσίμων, RDF, SRF), που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 και 4 Απριλίου 2019. Κινήματα από 10 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και από το , που μάχονται εναντίον της αποτέφρωσης αποβλήτων από τσιμεντοβιομηχανίες στις πόλεις τους συναντήθηκαν στις , κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς, Μαρίνα Albiol.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εκπρόσωπό της, καθώς και των οργανώσεων της Zero Waste Europe και Bankwatch.

Επίσης, να επικυρώσουν ομόφωνα τη “Διακήρυξη της Πονφεράδας” (Ponferrada) εναντίον της αποτέφρωσης σκουπιδιών και υπέρ της παραγωγής μηδενικών αποβλήτων, υπογεγραμμένη από εκατό συλλογικότητες όλης της Ισπανίας, καθώς και από ομάδες από το Μεξικό, την Ελλάδα, τη και την . Κατόπιν παρέδωσαν την Διακήρυξη στην ευρωβουλευτή για να την μεταβιβάσει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να απαιτήσει μια πιο φιλοπεριβαλλοντική , που να αφορά στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων. Ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα και μέγιστη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά της Αποτέφρωσης και Υπέρ των Μηδενικών αποβλήτων.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της συνάντησης μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
• Ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν επιδημιολογικές μελέτες και επιστημονικές, αντικειμενικές και ανεξάρτητες έρευνες για την ποιότητα του αέρα σε κάθε μία από τις περιοχές που επηρεάζονται από τους αποτεφρωτήρες και τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου.
• Κλήθηκε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προστατεύσει τους ακτιβιστές που διώκονται και απειλούνται από τις εταιρείες τσιμέντου και τις πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως στο Μεξικό, στο οποίο εκφράστηκε η αλληλεγγύη όλων.
• Ζητήθηκε δέσμευση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκαιρη επεξεργασία των αιτημάτων και την συνέχιση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
• Εκφράστηκε η απαίτηση να ζητηθεί από όλους τους υποψηφίους των επικείμενων κοινοβουλευτικών, εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους και στις πολιτικές προτεραιότητές τους τις θέσεις της Διακήρυξης της Πονφεράδας.
• Αποφασίστηκε η μιας παγκόσμιας κίνησης κατά της αποτέφρωσης με την επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Τολέδο τον επόμενο Οκτώβριο.

Η ευρωβουλευτής Μαρίνα Albiol ανακοίνωσε ότι η Ενωμένη Αριστερά «θα συνεχίσει να διατηρεί την πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να πετύχει τις αναγκαίες αλλαγές στη διαχείριση των αποβλήτων και το σεβασμό για το ».Ακόμη, τόνισε ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει από τη μία τις διεθνείς δεσμεύσεις για την της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά από την άλλη να προωθεί πρακτικές που μας οδηγούν αναπόφευκτα προς την περιβαλλοντική κατάρρευση. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πιο φιλικές μέθοδοι διαχείρισης των αποβλήτων, διότι τα ισχύοντα μέτρα εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με μεγάλες μονάδες αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης και το ίδιο το ». Κατά την ίδια «η συνάντηση αυτή έθεσε τα θεα για μελλοντικές ενέργειες που θέλουμε να μεταφέρουμε στα θεσμικά όργανα».

Υποσχέθηκε ότι τα αιτήματα θα υποστηριχθούν από την ίδια και κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και θα δράσει μαζί με τις ομάδες και τους ακτιβιστές ώστε να γίνουν οι αλλαγές, που βελτιώνουν τις συνθήκες του πλανήτη και τη ζωή των πολιτών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση