Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κινήματα κατά της Καύσης στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Βόλου παρευρέθηκαν στη διεθνή των κινημάτων (εναλλακτικών ή δευτερογενών καυσίμων, RDF, ), που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 και 4 Απριλίου 2019. Κινήματα από 10 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και από το Μεξικό, που μάχονται εναντίον της αποτέφρωσης αποβλήτων από στις πόλεις τους συναντήθηκαν στις , κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς, Μαρίνα Albiol.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εκπρόσωπό της, καθώς και των οργανώσεων της Zero Waste Europe και Bankwatch.

Επίσης, να επικυρώσουν ομόφωνα τη “Διακήρυξη της Πονφεράδας” (Ponferrada) εναντίον της αποτέφρωσης σκουπιδιών και υπέρ της παραγωγής μηδενικών αποβλήτων, υπογεγραμμένη από εκατό συλλογικότητες όλης της Ισπανίας, καθώς και από ομάδες από το Μεξικό, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Ιταλία. Κατόπιν παρέδωσαν την Διακήρυξη στην ευρωβουλευτή για να την μεταβιβάσει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να απαιτήσει μια πιο φιλοπεριβαλλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που να αφορά στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων. Ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα και μέγιστη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά της Αποτέφρωσης και Υπέρ των Μηδενικών αποβλήτων.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της συνάντησης μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
• Ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν επιδημιολογικές μελέτες και επιστημονικές, αντικειμενικές και ανεξάρτητες για την ποιότητα του αέρα σε κάθε μία από τις περιοχές που επηρεάζονται από τους αποτεφρωτήρες και τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου.
• Κλήθηκε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προστατεύσει τους ακτιβιστές που διώκονται και απειλούνται από τις εταιρείες τσιμέντου και τις πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως στο Μεξικό, στο οποίο εκφράστηκε η αλληλεγγύη όλων.
• Ζητήθηκε δέσμευση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκαιρη επεξεργασία των αιτημάτων και την συνέχιση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
• Εκφράστηκε η απαίτηση να ζητηθεί από όλους τους υποψηφίους των επικείμενων κοινοβουλευτικών, εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους και στις πολιτικές προτεραιότητές τους τις θέσεις της Διακήρυξης της Πονφεράδας.
• Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας παγκόσμιας κίνησης κατά της αποτέφρωσης με την επόμενη να πραγματοποιηθεί στο Τολέδο τον επόμενο Οκτώβριο.

Η ευρωβουλευτής Μαρίνα Albiol ανακοίνωσε ότι η Ενωμένη Αριστερά «θα συνεχίσει να διατηρεί την πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να πετύχει τις αναγκαίες αλλαγές στη διαχείριση των αποβλήτων και το σεβασμό για το περιβάλλον».Ακόμη, τόνισε ότι «η εξακολουθεί να υποστηρίζει από τη μία τις διεθνείς δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά από την άλλη να προωθεί πρακτικές που μας οδηγούν αναπόφευκτα προς την περιβαλλοντική κατάρρευση. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πιο φιλικές μέθοδοι διαχείρισης των αποβλήτων, διότι τα ισχύοντα εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την των πολιτών με μεγάλες μονάδες αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης και το ίδιο το περιβάλλον». Κατά την ίδια «η συνάντηση αυτή έθεσε τα θεμέλια για μελλοντικές ενέργειες που θέλουμε να μεταφέρουμε στα θεσμικά όργανα».

Υποσχέθηκε ότι τα αιτήματα θα υποστηριχθούν από την ίδια και κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και θα δράσει μαζί με τις ομάδες και τους ακτιβιστές ώστε να γίνουν οι αλλαγές, που βελτιώνουν τις συνθήκες του πλανήτη και τη ζωή των πολιτών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση