Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κύμα εκροών λόγω σεναρίων για capital control
Κύμα εκροών λόγω σεναρίων για capital control

Κύμα εκροών λόγω σεναρίων για capital control

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η σημερινή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και την ανανέωση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, και ειδικά χθες, καταγράφεται σημαντική των εκροών εξαιτίας της αναστάτωσης που δημιουργούν για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ενόψει του τριημέρου του αλλά και από τη χθεσινή του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών μέσω ATM, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, διάχυτη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο «ρήξης», που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μη πληρωμή των υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι εκροές καταθέσεων χθες προσέγγισαν τα 300 εκατ. έναντι περίπου 100 εκατ. που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνουν ότι το ύψος των εκροών είναι μεν υψηλό (δεδομένης μάλιστα της αιμορραγίας που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες), ωστόσο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, ενώ υπογραμμίζουν την ψυχραιμία των πολιτών δεδομένων όσων ακούγονται και υποστηρίζονται συχνά από αξιωματούχους.

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο , η Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε ρευστότητα όσο παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν αποδεκτές εγγυήσεις. Ωστόσο αν την επόμενη εβδομάδα δεν καταβληθεί η προς το ΔΝΤ και απομακρυνθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές περιπλοκές με άμεσες επιπτώσεις, αν και όπως έχουμε δει στο παρελθόν η ΕΚΤ έχει μεγάλη ευελιξία στο πώς θα ερμηνεύσει και πώς θα αντιδράσει στα γεγονότα.

Σημειώνεται ότι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ είναι απόλυτη και η ομαλή λειτουργία τους βρίσκεται στα χέρια και μόνον της ΕΚΤ. Από τις αρχές του έτους οι έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή ηλικιωμένου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZsgE4KlZ3Q -

  • Δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νίκης - https://t.co/EPFSPRZeiQ… -

  • ξεκίνησαν χθες οι Ημέρες Μουσικής στον Βόλο #ΗμέρεςΜουσικής - https://t.co/p39hA78Ww6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση