Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κερκίδα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου
Κερκίδα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου

Κερκίδα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου

Άνω-κάτω έγινε πάλι απόψε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , με τη φραστική διαμάχη της δημοτικής αρχής και των μειοψηφιών, με αφορμή τα θέματα ορισμού συμβούλων στην πολιτική προστασία και τις παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια της πόλης.

Το πρώτο θέμα, τελικά αναβλήθηκε για την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά προηγουμένως δημιουργήθηκε εμπλοκή όταν ο πρόεδρος του σώματος Γ. Μουλάς κάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντά να προτείνει κάποιον σύμβουλο, αλλά αυτός πρότεινε τον εαυτό του., αφού έχει μείνει μόνος μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των συμβούλων που ήταν στην ομάδα.

Ο κ. Μουλάς του είπε χαρακτηριστικά: « να προτείνεις δημοτικό σύμβουλο. Μην είσαι μωροφιλόδοξος, για να του απαντήσει ο κ. Πατσιαντάς: «Δεν είμαι μωροφιλόδοξος, είμαι εκ του νόμου επικεφαλής της παράταξης».

Ο σύμβουλος Κ. Γαργάλας πρότεινε να διευκρινιστούν κάποια νομικά θέματα και να διευκολύνει το προεδρείο να τοποθετούνται οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, ενώ και ο σύμβουλος της α' ελάσσονος μειοψηφίας Φ. Λαμπρινίδης πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση.

Απαντώντας ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι οι ανεξάρτητοι δε μπορεί να συγκροτούν δημοτική ομάδα και πρόσθεσε: «εάν είναι να μετέχουν σε κάποιες επιτροπές αυτό να το δούμε.»

Από την πλευρά του ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας επισήμανε ότι οι ανεξάρτητοι είναι ισότιμοι και δεν έχουν κλίκες.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά πανελλαδικά και ότι θα ζητηθεί η της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου και του δημοτικού κώδικα.

Στη συνέχεια ο κ. Πατσιαντάς τόνισε ότι αλλάζουν στάση οι ανεξαρτητοποιηθέντες , που αρχικά δήλωναν ότι παραιτούνται από κάθε θέση και ζήτησε να εφαρμοστεί ό,τι ορίζει ο δημοτικός κώδικας.

Τελικά το θέμα, μετά από πρόταση του Αχ. Μπέου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Για τις παρεμβάσεις στο σχολεία

Η έντονη φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε επί ώρα μετά την επερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ για το στο Φυτόκο.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε απευθυνόμενος προς τον σύμβουλο της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχα ότι είναι σύμβουλος της ΛΑΣ κι όχι του ΚΚΕ και ότι πρέπει να λειτουργεί αυτοδιοικητικά.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Απ. Γαλάτης είπε: «όχι μόνο παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή, είμαστε καθημερινά εκεί οι συνεργάτες μου κι εγώ. Ο Δήμος κίνησε τις διαδικασίες για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων αξίας 5.000 , γιατί οι ές ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα.»

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δήμαρχος εκνευρισμένος και ρώτησε αν όντως υπήρχε ξυλόσομπα, ενώ ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του κ. Μπέου και του συμβούλου της α' ελάσσονος μειοψηφίας Φ. Λαμπρινίδη.

«Απαγορεύεται η πολιτική στα σχολεία» τόνισε ο κ. Γαλάτης, ενώ ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Αθ. Σταυρίδης προσκόμισε στο προεδρείο έγγραφο με 50 παρεμβάσεις που έγιναν από το Τμήμα Συντηρήσεων στα σχολεία.

Ακολούθως ο δήμαρχος ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί, θα καλέσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να συζητήσουν για το έργο του πάρκινγκ της Φιλελλήνων.

«Για να δούμε αν ομόφωνα θα αποφασίσουμε για το έργο και για την ανάσα της πόλης κι αν θα συμβάλετε ή θα μείνετε στην κακομοιριά. Θα μπορούσαμε με κάποιους από εσάς να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάποιους τους πείραξαν τα λουλούδια που βάλαμε. Δεν ήσασταν άξιοι ούτε γι' αυτό. Μιλάτε για τα σχολεία. Είναι λυπηρό. Είχαμε βγάλει τρεις διαγωνισμούς ύψους 180.000 , ωστόσο ενόψει των capital control δεν μπόρεσαν οι ανάδοχοι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές κι αυτό το χάος δημιουργήθηκε από εσάς τους αριστερούς του κώλου».

Ο κ. Μπέος επισήμανε ότι ο Δήμος με τα μέσα που διέθετε προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι ο Δήμος δεν είναι ευχαριστημένος όταν έχεις να κάνεις με ές και παιδιά ,αλλά δεν μπορεί κανένας από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα να μιλάει. Μάλιστα διεμήνυσε ότι όλοι οι σύμβουλοι θα πάρουν έγγραφη απάντηση, σε κάθε σχολείο για το τι παρέμβαση έγινε και πόσα λεφτά δόθηκαν, τονίζοντας ότι για τα 187 σχολεία που απαρτίζουν όλες τις Δ.Ε. όλες οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου.

Απαντώντας στον σύμβουλο της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχα για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πριν ένα μήνα έγινε συνάντηση στην Περιφέρεια με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι για την συγκεκριμένη δομή υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ η οποία τέλος του έτους κόβεται. «Είμαστε εδώ. Τα παρακολουθούμε όλα» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε εδώ για να καθαρίσουμε την πόλη από την πολιτική σαπίλα. Οι παραιτήσεις κι οι ανεξαρτητοποιήσεις έχουν σκοπιμότητα. Όλα αυτά είναι αθλιότητες. Κάποιοι που είναι μεθυσμένοι, κάθε μέρα ψάχνουν να βρουν πότε θα γίνουν πρόεδροι και θα σας παρακαλούσα: αγαπήστε ρε μπαγάσες αυτή την πόλη. Προσφέρετε, συνεργαστείτε. Τι ντροπή είναι αυτή; Η μιζέρια και η κακομοιριά γυρνά πάνω σας. Μακάρι το των Χριστουγέννων να σας φωτίσει κι εσάς. Ούτε ένα έργο υποδομής που είχατε τόσες γνωριμίες με υπουργούς και είχατε πόρτες ανοιχτές δεν κάνατε. Εμείς θέλουμε πόρτες κλειστές, γιατί δεν τους βλέπουμε. Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν υπουργό και κομματόσκυλο. Εμείς εκλεγήκαμε από τον λαό θα κριθούμε από τον λαό. Εσείς τα παίρνατε από όλα τα Υπουργεία. Παίρνατε και δάνεια. 29 δάνεια πήραν οι προηγούμενοι κι από 1/1/2016 θα κληθούμε να πληρώσουμε 1.116.000 ευρώ γι' αυτά. Να σταματήσει το πανηγύρι γιατί είστε για λύπηση. Σε λίγο θα σας φτύνουν και θα νομίζετε ότι ψιχαλίζει».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, είπε για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί αποτελεί ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης, ενώ για τις παρεμβάσεις στα σχολεία τόνισε: «θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. Να δούμε τι έγινε από την προηγούμενη Δ.Α. και τι έγινε από εσάς και να δούμε και ποιες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την παιδεία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση», ενώ ζήτησε από τον δήμαρχο να μην ισοπεδώνει το έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.

Ο σύμβουλος της α΄ ελάσσονος μειοψηφίας Φ. Λαμπρινίδης, χαρακτήρισε δειλό τον δήμαρχο απέναντι στο πρόβλημα με τα σχολεία και του είπε: «Σας καλωσορίζω στην πραγματικότητα κ. δήμαρχε. Οι πόροι είναι περιορισμένοι. Το θέμα είναι η ιεράρχηση που γίνεται σε αυτούς τους χώρους. Στην τοποθέτησή σας ήσασταν δειλός απέναντι στο πρόβλημα. Αναλωθήκατε σε κατηγόριες απέναντι στους προηγουμένους».

Απαντώντας ο Αχ. Μπέος κατηγόρησε τον κ. Λαμπρινίδη για αερολογίες, ενώ ο κ. Γαλάτης εξήγησε ότι σε ένα χρόνο ο Δήμος Βόλου έχει κάνει τόσες παρεμβάσεις όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι σε 10 χρόνια,

Ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτήρισε τον δήμαρχο λιποτάκτη και δειλό απέναντι στα προβλήματα των σχολείων. «Θυμάστε συνεχώς τα 40χρόνια αντί να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε» είπε για να του απαντήσει ο δήμαρχος «Είστε τόσο δειλοί, τόσο ανεπαρκείς. Απείχατε από τον απολογισμό που κάναμε. Λείπατε όλοι οι πολιτικοί κοπρίτες. Ντρέπεστε γιατί αυτά που κάναμε σε ένα χρόνο, ούτε στα όνειρά σας δεν τα έχετε δει».

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, καθώς χάνονται έσοδα για το Δήμο, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του, στην ισοπέδωση συλλήβδην όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, ενώ για τις παρεμβάσεις στα σχολεία πρότεινε να προχωρήσουν τα έργα και με ίδιους πόρους.

Απαντώντας ο δήμαρχος προέτρεψε τον κ. Μιτζικό να μην παίρνει θέση με το παλιό ενημερώνοντάς τον ότι οι προηγούμενοι έκλεισαν τον παιδικό σταθμό στη Μαιάνδρου χωρίς λόγο.

Τέλος, ο σύμβουλος της ΛΑΣ, Θοδ. Τσαλούχας, κατηγόρησε τη Δημοτική αρχή για απραξία και ότι στηρίζει το κεφάλαιο κι όπως είπε «Τι έχει κάνει ο Δήμος; Τα χρήματα που δίνετε για λαμπιόνια, θα μπορούσαν να πάνε στα σχολεία ή στα συσσίτια» με τον δήμαρχο να παρεμβαίνει και να δηλώνει σε ειρωνικό τόνο «ή θα μπορούσαμε να τα δίναμε για κουπόνια του ΚΚΕ. Άντε βρε αεριτζήδες. Συνδικαλιστές του κώλου. Καταστρέψατε την Ελλάδα. Απατεώνες συνδικαλιστές».

Κατά πλειοψηφία το Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Επίσης κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα του του Χριστουγεννιάτικου χωριού στην Πλατεία Ρηγα Φεραίου και . Ο δήμαρχος εξήγησε ότι υπήρχε το δίπολο και Ν. Ιωνία και πρόσθεσε: «Η Νέα δημοτική αρχή δεν έχει να διαχωρίσει απολύτως τίποτα. Από Αγχίαλο μέχρι Μαλάκι. Φέτος στολίζουμε καλύτερα και τη Ν. Ιωνία. Παγκοσμίως στις γιορτές, εάν κάποια πόλη, θέλει να κάνει κάτι, επιλέγει το κέντρο, είτε στο Λονδίνο, είτε στη Ν. Υόρκη. Το σίγουρο είναι για την πόλη μας ότι σε όλες τις πλατείες, κάθε γειτονιάς, ενότητας, θα υπάρχει δένδρο και στολισμός, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Όμως εμείς σχεδιάζουμε και εμείς θα κριθούμε. Έχουμε διάθεση να κάνουμε πολλά. Πέρα από αυτό που θα γίνει στο κέντρο της πόλης και τα άλλα μέρη θα στολιστούν καλύτερα. Στη Ν. Ιωνία έχουνε προβλέψει η Ευαγγελίστρια θα στολιστεί ανάλογα: θα μπει φάτνη, τα δένδρα θα στολιστούν και άλλα. Όμως εμείς δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε γιατί εδώ και όχι εκεί. Μοιραία κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Όμως εμείς κρίνουμε με γνώμονα τι θα γίνει».

Σε άλλο σημείο ο Αχ. Μπέος είπε: «Σήμερα τσακώθηκα με καταστηματάχη στη Ν. Δημητριάδα γιατί δεν ήθελε να βάλουμε λουλούδια στο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί του… Έλεος. Έχουμε έναν προγραμματισμό και δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα. Νομίζω στον ενάμισι χρόνο κάποια πράγματα τα επεκτείνουμε. Η κάθε γειτονιά και κάθε συνοικία θα πάρει ό,τι της αξίζει.

Για την Πανεπιστημίου και την Ρήγα Φεραίου έχει γίνει ένας σχεδιασμός. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εισπράξει 11.500 ευρώ. Εμείς 14.000 πέρυσι και δώσαμε 3.000 σε τρόφιμα και κρέατα για παντοπωλεία. Άρα είναι καλύτερη η προσφορά. Φέτος ο ανάδοχος αν το αποφασίσει το Δ.Σ. προσφέρει 17.500 ευρώ. Εγώ θα ήθελα εκτός αυτού θα βάλει και φωτισμό ειδικό και θα μας μείνει και 3000 ευρώ για το κοινωνικό παντοπωλείο για άπορους. Ο Καλαμποκάς που ήταν εκεί δεσμεύτηκε ότι θα τα δώσει».

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση υπήρχε και η μοναδική προσφορά ήταν του κ. Καλαμποκά. Η πρόταση είχε αναρτηθεί στο «Διαύγεια».

Ο σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας πρότεινε να μην ληφθεί απόφαση μέχρι άλλη Δευτέρα μήπως εμφανιστεί κι άλλος ενδιαφερόμενος και ο δήμαρχος του είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αυτά. Τι σας πειράζει να το συζητήσουμε τώρα.

Η σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη διαφώνησε, όπως και οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, λέγοντας δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός είπε ότι 21/10 ήταν η πρόσκληση και 23/10 κατέθεσε προσφορά ο Καλαμποκάς και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί σε δύο μέρες να δίνουμε προθεσμία.

Ο αντιδήμαρχος Θ. Θεοδώρου εξήγησε γιατί πρέπει να ακολουθήσουν ένα σχετικό νόμο για τη διαδικασία, ενώ ο κ. Μουλάς είπε ότι όποιος και να ήταν ενδιαφερόμενος θα ήταν ήδη έτοιμος να καταθέσει πρόταση, αν ενδιαφέρονταν και συμπλήρωσε: « Δεν μπορεί να το κάνει σε δύο η τρεις μέρες».

Κλείνοντας ο δήμαρχος είπε ότι για τον στολισμό σε δένδρα, λάμπες κ.λπ. τα έχει ο κ. Καλαμποκάς έτοιμα στην αποθήκη του και ότι κατέθεσε ένα πληρέστατο φάκελο και γι' αυτό είναι δύσκολο να τον ανταγωνιστεί κάποιος άλλος.
DSV (3)DSV (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση