Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κερδισμένοι και χαμένοι από τη συμφωνία
Κερδισμένοι και χαμένοι από τη συμφωνία

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη συμφωνία

Με μία υποσχετική για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όμως ήταν στοιχειωδώς τεκμηριωμένη ώστε να αποτρέψει τη ρήξη της Ευρωζώνης με το , έκλεισε τα ξημερώματα της Τετάρτης η προσωρινή συμφωνία των δύο πλευρών για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Κερδισμένος» της έως τ διαμάχης εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε να περάσει την άποψη ότι δεν απαιτούνται ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς, όπως ζητούσε το Ταμείο. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και ο ίδιος μία υποχώρηση, αποδεχόμενος την περιγραφή των μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα.

Παράγοντες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ανησυχούν ότι από τον Οκτώβριο που το ζήτημα αναμένεται να έρθει και πάλι στην επιφάνεια, θα «ξεσπάσει» μία νέα κόντρα μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου με αβέβαιο το .

Η «Κ» επιδιώκει να περιγράψει το τι συμφωνήθηκε, τι κέρδισε και τι έχασε η κάθε πλευρά, καθώς και τι αναμένεται να συμβεί στο εξής:
– Τι αναφέρει η συμφωνία;
– Το Eurogroup κατέστησε ξεκάθαρο ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (full staff-level agreement) μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε ότι το δεν συμφώνησε για τον «κόφτη» των δαπανών.
– Τι ύψους εγκρίθηκε;
– Συνολικά, 10,3 δισ. ευρώ, αλλά θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις.
– Ποιες οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση των δόσεων;
– Για την πρώτη ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθώσεις στις ρυθμίσεις για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, για το ασφαλιστικό και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να εκταμιευτεί προς τα τέλη Ιουνίου. Για τη δεύτερη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί δράσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τη διακυβέρνηση τραπεζών, τη νέα ανεξάρτητη αρχή εσόδων και τον ενεργειακό κλάδο.
– Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 10,3 δισ.;
– Τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ την αποπληρωμή του χρέους. Οι οφειλές του Δημοσίου θα εξοφληθούν σε 5 δόσεις των 700 εκατ. ευρώ. Κάθε δόση θα εκταμιεύεται υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποδεικνύει ότι η προηγούμενη καταβλήθηκε στους δικαιούχους.
– Με ποιο κριτήριο θα προσδιορίζεται η βιωσιμότητα του χρέους;
– Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, δηλαδή και χρεολύσια, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα (χωρίς να ορίζεται σαφώς η χρονική περίοδος).
– Τι μέτρα συμφωνήθηκαν για το ;
– Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε τρία χρονικά στάδια:
1. Βραχυπρόθεσμα (έως το 2018): Εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, χρήση της χρηματοδότησης από EFSF/ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα παλαιότερα και η ακύρωση για το 2017 της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.
2. Μεσοπρόθεσμα (μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018): Ακύρωση για το 2018 της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012, των κερδών του Ευρωσυστήματος (SMP's και ANFA's) για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χς και αποπληρωμή δανείων νωρίτερα από τη λήξη τους με τη χρήση κεφαλαίων του τρίτου δανείου, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Επίσης, προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις στους όρους των δανείων που έχει διαθέσει ο EFSF, αν κριθεί απαραίτητο (επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους, αναμόρφωση των λήξεων των δανείων, παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων και επιβολή πλαφόν στις ετήσιες πληρωμές για τόκους).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση