Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κέντρο Έρευνας Ηλεκτροκίνησης στα Τρίκαλα
Κέντρο Έρευνας Ηλεκτροκίνησης στα Τρίκαλα

Κέντρο Έρευνας Ηλεκτροκίνησης στα Τρίκαλα

Την πεποίθηση ότι βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα επιβεβαιώνουν τα Τρίκαλα για ακόμη μία φορά, καθώς «έχουν μπει στην πρίζα» για τα καλά, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ελλάδα ακόμα μελετά τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η αυτοματοποιημένη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση δύο πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών λεωφορείων.

Η σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία δύο πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών οχημάτων (λεωφορείων) υπεγράφη μεταξύ της e-trikala AE και της εταιρείας AMANI SWISS, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της  Θεόδωρο Καρυπίδη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων ( Οθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως.

Ο Δήμος Τρικκαίων, επεκτείνοντας τις δράσεις του στις νέες τεχνολογίες και έξυπνες πόλεις, υπέγραψε συνεργασίας με κινεζικό όμιλο εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο Weichai Group.

Η συνεργασία των δύο πλν αποσκοπεί στην ίδρυση στα Τρίκαλα ενός Κέντρου Ερευνας (Research &Development) για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου.


Ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας του δήμου: η αυτοματοποιημένη

Το πρόγραμμα  AVINT, μέρος του οποίου είναι τα δύο νέα λεωφορεία, συμπληρώνει τη λειτουργία του CityMobil 2, που το 2015 έφερε και δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης.

Εκείνη την περίοδο, παράλληλα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό, χρησιμοποιήθηκαν και δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι τα Τρίκαλα αποτέλεσαν παγκόσμια πρωτοτυπία σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις πόλεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα CityMobil 2. Η στην περίπτωση των Τρικάλων ήταν ότι αποτελούσε τη μοναδική μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετείχε στο πρόγραμμα, η οποία τόλμησε να δρομολογήσει οχήματα άνευ οδηγού εντός αστικού ιστού. Και αυτό γιατί οι άλλες τέσσερις πόλεις –Μιλάνο (Ιταλία), Λεόν (Ισπανία), Λα Ροσέλ (Γαλλία) και Βαντάα (Φινλανδία)– δρομολογούσαν τα οχήματα χωρίς οδηγό σε σημεία εκτός αστικού ιστού.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία κινήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής.

Το πρόγραμμα AVINT συμπληρώνει τις υφιστάμενες δράσεις και υποδομές της e-trikala και του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως:

• Το πρόγραμμα ELVITEN, που από τις αρχές του 2019 διαθέτει ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης (συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 5.296 με τέτοια οχήματα, καλύπτοντας συνολική απόσταση πάνω από 15.622 χλμ.).

• Τους δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου.

• Το πλήρως ηλεκτρικό του Δήμου Τρικκαίων (δωρεά της εταιρείας Γκοργκόλης Α.Ε.), που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση