Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ εκπλήσσονται για την εκδήλωση ψαράδικης βραδιάς στα Κανάλια
Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ εκπλήσσονται για την εκδήλωση ψαράδικης βραδιάς στα Κανάλια

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ εκπλήσσονται για την εκδήλωση ψαράδικης βραδιάς στα Κανάλια

Ο  Δήμος Ρήγα  Φεραίου  και ο ( Φ. Δ. Πο. Κα. Μα .Κε Βε.) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίων  συνδιοργανώνουν  εκδήλωση ψαράδικης  βραδιάς που θα πραγματοποιηθεί  στα Κανάλια στις 3-9- .

Στην  ανοιχτή πρόσκληση της άνω εκδήλωσης ,  αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ελάτε να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε καρλιώτικο ψάρι μαγειρεμένο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο…».

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και  το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡ  ρωτούν  τους συνδιοργανωτές της άνω εκδήλωσης αν έχουν άγνοια  για την ποιότητα του νερού του ταμιευτήρα της Κάρλας και  για τις επιπτώσεις αυτής της ποιότητας στα ψάρια και τα πουλιά και γενικότερα στην πανίδα και χλωρίδα  της ς.

Φυσικά , άγνοια δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς, γιατί πολλαπλώς όλα αυτά τα χρόνια (από το 2009 κι εξής ) ο ταμιευτήρας έχει δείξει ανησυχητικά σημάδια με περιοδικά φαινόμενα νεκρών αγελάδων , χιλιάδων νεκρών ψαριών ( γεγονότα για τα οποία το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.κατέθεσε στη Εισαγγελία Βόλου μηνυτήριες αναφορές για του περιβάλλοντος) και πρόσφατα μεγάλου αριθμού νεκρών πουλιών. Μάλιστα , η ίδια η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας( Φ. Δ. Πο. Κα. Μα .Κε Βε.), η κα  Ιφιγένεια  Κάγκαλου, που συνδιοργανώνει την άνω εκδήλωση, στις 22-6- σε για την κατάσταση του ταμιευτήρα της Κάρλας που έκανε προς την Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της  Ειδική Μόνιμης  Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε  μεταξύ άλλων ότι : « η είναι ευτροφική μέχρι και υπερευτροφική», «δεν έχει εκροές και λειτουργεί σαν νεροχύτης», «αναπτύσσονται κάποια που εκκρίνουν ουσίες τοξικές  και για τα ψάρια» , «έχει απαγορευτεί η αλιεία στον ταμιευτήρα για δύο λόγους, και επειδή το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη και για να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία», « ο ταμιευτήρας έχει πρόβλημα με τον πυθμένα του ,ο οποίος είναι γεμάτος από λιπάσματα».

     Πώς, λοιπόν, μπορούν οι συνδιοργανωτές να προσκαλούν τον κόσμο να δοκιμάσουν καρλιώτικο ψάρι;

Και ως απάντηση  στο πιθανό επιχείρημά τους ότι τα ψάρια που θα συλλεγούν για την ψαράδικη βραδιά δε θα προέρχονται από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, τους ρωτάμε : δεν καλλιεργείτε έτσι στην τοπική κοινωνία την εντύπωση ότι τα ψάρια είναι κατάλληλα για κατανάλωση και η πρόσκληση αυτή δεν είναι αντιφατική με την απαγόρευση αλιείας;

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.ως μοναδική περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιοχή Κάρλας και  το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡ  εκπλήσσονται για τη στάση των συνδιοργανωτών  της άνω εκδήλωσης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την οικολογική- περιβαλλοντική κατάσταση του ταμιευτήρα της Κάρλας και προβάλλουν ότι άμεση προτεραιότητα είναι η  προστασία της δημόσιας υγείας και επιτακτική ανάγκη είναι η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξυγίανση του ταμιευτήρα της Κάρλας.

Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία αυτών που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου (Περιφέρεια Θεσσαλίας),του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,της τοπικής κοινωνίας και των Περιβαλλοντικών οργανώσεων ( ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.  , ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.), καταλήγει το δελτίο τύπου του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ.

 

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση