Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατώτατος μισθός στα 911 ευρώ καθαρά με το Πρώτο Ένσημο
Κατώτατος μισθός στα 911 ευρώ καθαρά με το Πρώτο Ένσημο

Κατώτατος μισθός στα 911 ευρώ καθαρά με το Πρώτο Ένσημο

Πιο ελκυστικό θέλει ν κάνει το υπουργείο Εργσίας το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που βρίσκεται στον αέρα από τον Ιανουάριο, τριπλασιάζοντας το ποσό της επιδότησης.

Οι θέσεις που επιδοτούνται

Η θέση σε αυτή τη περίπτωση επιδοτείται με ποσό 3.600 ευρώ.  Το ποσό επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.  Αυτό σημαίνει πως 1.  πιστώνονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι  μηνιαίες δόσεις, ενώ τα υιπα 1. καταβάλλονται στον εργοδότη  αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.  Εάν  ο εργοδότης έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, με την επιδότηση ο εργοδότης μπορεί να καλύψει περίπου για 2,5 μήνες το μισθολογικό κόστος. Από την άλλη ο εργαζόμενος θα λαμβάνει ως μισθό 911 ευρώ καθαρά.

Νέα θέση μερικής απασχόλησης

Μέσω του προγράμματος μπορούν να προσληφθούν και νέοι που θα εργαστούν με ημιαπασχόληση. Σε αυτή τη περίπτωση η νέα θέση -που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως- επιδοτείται με 1.800 ευρώ. Τα 900 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες και τα υπόλοιπα 900 καταβάλλονται στον εργοδότη πάλι  με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμβαση εργασίας μικρότερη των έξι μηνών

Και σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες μπορούν να κάνουν μέσω του προγράμματος. Η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης.  Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μήνα. Έτσι, για μια σύμβαση εργασίας2 μηνών, η θέση επιδοτείται με 1.200 ευρώ  και το ποσό επιμερίζεται σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Τρεις ερωτήσεις για το Πρώτο Ένσημο

1) Είμαι 25 ετών αλλά  έχω ξαναδουλέψει για 6 μήνες. Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα; 

Όχι αφορά μόνο τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο οι νέοι να «κερδίσουν» το πρώτο τους ένσημο.

2) Μπορεί να αλλάξει το είδος της σύμβασης κατά τη διάρκεια του προγράμματος; 

Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος. Μετά το πέρας των έξι μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση – εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν.

3) Ποιες υποχρεώσεις έχει η επιχείρηση ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας;

Οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται μέσω του «Πρώτου Ενσήμου» είναι επιπρόσθετες σε σχέση με τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

ια την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΑΝΗ». Η επιχείρηση που προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες μία ή περισσότερες φορές, πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τον ανωτέρω όρο, η επιχείρηση δεν λαμβάνει την επιδότηση και αν αυτή έχει καταβληθεί, αναζητείται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση