Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Καθοριστική για την Ελλάδα η Σύνοδος ΔΝΤ
Καθοριστική για την Ελλάδα η Σύνοδος ΔΝΤ

Καθοριστική για την Ελλάδα η Σύνοδος ΔΝΤ

Η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον αναδεικνύεται πλέον σε σταθμό για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς τότε αναμένεται να διεξαχθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό, οι οποίες συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg την Παρασκευή ανέφεραν ότι το Ταμείο οδηγείται προς συμμετοχή στο πρόγραμμα, με ένα μικρό ποσό της τάξης των 3-6 δισ. δολ., διευκολύνοντας έτσι την Αγκελα ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι η εξεταζόμενη συμμετοχή, με ένα τέτοιο μικρό ποσό, επιτρέπει στο Ταμείο να είναι πιο ελαστικό σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Ετσι, οι πιέσεις του στην Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να αμβλυνθούν (όχι όμως και να εξαφανιστούν), ενώ αντιθέτως οι πιέσεις στην Ελλάδα για μέτρα να παραμείνουν αμετάβλητες.

 Ωστόσο, οι πληροφορίες από ελληνικές αναφέρουν ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, σε συνεργασία με ελληνικές , επεξεργάζονται ήδη σενάρια για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν αυτά να ανακοινωθούν. Η διατύπωση, αναφέρουν οι πληροφορίες, πρέπει να είναι αρκετά αόριστη, ώστε να μη θίγεται η εκλογική πελατεία της κ. , αλλά και αρκετά πειστική, ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με που γνωρίζουν, τα σχέδια «αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά». To κλειδί βρίσκεται στο λεγόμενο reprofiling, ουσιαστικά στην επιμήκυνση των λήξεων και στη διασφάλιση έναντι των επιτοκιακών κινδύνων. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντί της επιμήκυνσης κατά 30 χρόνια που ζητεί το ΔΝΤ θα αναζητηθούν λύσεις στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της «σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης» (ίσως κατά 10 χρόνια).

Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα αποδειχθούν τίποτα περισσότερο από ασκήσεις επί χάρτου, αν δεν προηγηθεί συμφωνία επί της αξιολόγησης, η οποία να επιτρέπει στη συνέχεια μια πολιτική απόφαση για το επόμενο βήμα, της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων για το χρέος.

«Η θέλει να δημιουργήσει ένα μικρό δράμα πριν συμφωνήσει», σχολίαζε οικονομικός παράγοντας, που γνωρίζει την κατάσταση, μετά την αποχώρηση των θεσμών, την Παρασκευή. Το «δράμα» αναμένεται να παιχτεί τις επόμενες μέρες, με αφορμή τη διαπραγμάτευση στα με ανοικτά θέματα και κυρίως το εργασιακό. Πρόκειται για θέματα που αγγίζουν την ίδια την ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος και γι' αυτό δύσκολα θα παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» του, χωρίς να δώσει τουλάχιστον μια μάχη.

Σειρά από συναντήσεις έχει καθοριστεί να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος, ενώ η ελπίζει σε κάποια «πολιτική» διαπραγμάτευση. Ομως, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί να μείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις στα θέματα αυτά θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα να θεωρείται μάλλον απίθανη μια συμφωνία στο της 20ής Μαρτίου. Παράταση και μικρά «δράματα» ροκανίζουν την οικονομία, που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας. Στις τράπεζες οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει και τραπεζικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι υπάρχει φόβος, σύντομα, να διακοπεί η σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από τους ακριβούς πόρους του ΕLA, αν όχι να ζητηθεί αύξηση. Το σήμα για τους επενδυτές δεν θα είναι καθόλου καλό σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί της αξιολόγησης, έστω και τον Απρίλιο, ανοίγει ο για να συζητηθεί σε αξιόπιστη βάση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, τον ίδιο μήνα.

Το Εurogroup στις 22 Μαΐου θα μπορούσε, σε μια τέτοια περίπτωση, να δώσει το σήμα για ένα συνολικό «ντιλ», περιγράφοντας –έστω και αόριστα– τα μέτρα για το χρέος και ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή στο QE. Προηγουμένως, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση να ψηφίσει τα μέτρα, κάτι που η ίδια υποστηρίζει μέχρι τώρα ότι δεν θα κάνει αν προηγουμένως δεν λάβει διασφαλίσεις για χρέος και QE. Η ώρα της ΕΚΤ θα έρθει στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας. Ισως τον Ιούνιο, στο μακρινό Ταλίν της Εσθονίας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση