Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στεφάνια κατατέθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Στεφάνια κατατέθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στεφάνια κατατέθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στεφάνια κατέθεσαν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στο Ηρώο εκπαιδευτικοί σύλλογοι και φορείς της Μαγνησίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου κι έδωσαν ραντεβού για τις 6.00 το απόγευμα στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι στη θόλο του Π.Θ.
Όλοι χαρακτήρισαν το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί- Παιδεία –Ελευθερία» επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Ωστόσο η σημερινή κατάθεση στεφάνων έγινε μετ' εμποδίων αφού μπροστά από το Ηρώο βρίσκεται η Αργώ , που θα φωταγωγηθεί ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος είπε για τη σημερινή ημέρα: «Το σύνθημα Ψωμί –Παιδεία- Ελευθερία συνεχίζεται. Υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση στον ελληνικό λαό και στα λαϊκά στρώματα και συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε γι' αυτό και σήμερα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματίσει οι φοιτητές στο Θόλο στις 6 το απόγευμα.»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη τόνισε πως «όταν υπάρχουν άνεργοι πάνω από 1,5 εκ., όταν η παιδεία βρίσκεται σε τέλμα και η κοινωνική ασφάλεια γκρεμίζεται επικαιροποιούμε το σύνθημα του Πολυτεχνείου και καλούμε όλους στις 6.00 στο Θόλο που διοργανώνουν συγκέντρωση οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι πρώτοι που πρέπει να απαντήσουν και καλούμε ενωτικά και μαζικά τον κόσμο να συμμετέχει».

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ σχολίασε και την παρουσία της Αργούς μπροστά από το Ηρώο «Ήταν πολύ περίεργο κι ειδικά απέναντι σε κάποιες ενέργειες του Δήμου πρέπει να σταθούμε και σε άλλες ενέργειες θα υπάρξει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τα πεπραγμένα του Δήμου».

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος ανέφερε: «Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Έρχονται στις μνήμες μας τα συνθήματα. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια τα συνθήματα είναι επίκαιρα κι ας ευχηθούμε ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν».

Η εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων ΔΕΠ του Π.Θ. Βανέσα Κανταρτζή είπε: «Μας συγκινεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Βλέπουμε μέσω των πολιτικών των τελευταίων χρόνων και μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας ότι υπάρχει τάση εμπορευματοποίησης παιδείας και μία τάση η δημόσια παιδεία να γίνει αντικείμενο χλευασμού. Εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτό. Τα πανεπιστήμια στέκονται όρθια, παράγουν εξαιρετικό έργο σε σχέση με τα κονδύλια που διατίθενται και θα αγωνιστούμε για να παραμείνει υψηλό το επίπεδο της εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ελλάδα.»

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'/θμιας Εκπαίδευσης Απ. Μούσιος τόνισε: «Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και δημοκρατίας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για την εμβάθυνση των εργασιακών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε όταν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας φτωχοποιούνται καθημερινά. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στην κοινωνία που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές και να κάνει πράξη τα οράματά τους.»

Στεφάνια κατέθεσαν ο θεματικός αεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, εκ μέρους της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο , των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχ. Κατσρινάκης, του Συλλόγου Διδασκόντων στο Π.Θ. Βανέσα Κατσαρδή, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Απ. Μούσιος και του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Απ. Τζορβατζής.

H ΛΑΕΝ

Διαχρονική και άφθαρτη παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 και μαζί με αυτήν η μεγάλη πορεία που διεξάγεται κάθε χρόνο προς τιμήν των νεκρών και των εξεγερθέντων του Νοέμβρη για την διεκδίκηση των αιτημάτων και οραμάτων τους, που σήμερα μοιάζουν όσο ποτέ επίκαιρα.

Ιδιαίτερα φέτος τόσο η Παρισινή τραγωδία όσο και τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου, καθιστούν ακόμα πιο ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο το αντιϊμπεριαλιιστικό αντιμιλιταριστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου και πολύ πιο επίκαιρα τα μεγάλα αιτήματα του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ”ψωμί – παιδεία – ελευθερία”.

Η πολύνεκρη τραγωδία του Παρισιού μπορεί να γίνει όχημα μιας μεγάλης αντιδραστικής οπισθοδρόμησης, αν δεν βγουν στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκοί λαοί για βαθιές δημοκρατικές ανατροπές στην Ευρώπη και πρώτα απ' όλα ο ελληνικός λαός για προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα.

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα η Μέση , μπορεί να γίνει θέατρο βρόμικων ιμπεριαλιστικών πολεμικών τυχοδιωκτισμών και επεμβάσεων και κυμάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού, ενώ η Ελλάδα, σε μια Ευρώπη, που οι χώρες της κλείνουν τα σύνορα τους και η μια μετά την άλλη σηκώνουν απάνθρωπους φράκτες, μπορεί να πιεσθεί σκληρά από τα κύματα προσφύγων, που δεν θα βρίσκουν διέξοδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα που η καταρρέουσα νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει χώρος ακροδεξιών και νεοφασιστικών εκτροπών, την ίδια ώρα τα κυβερνητικά μνημονιακά μέτρα πνίγουν την ελληνική οικονομία, φτωχοποιούν τα μεσαία στρώματα, εξαθλιώνουν τα κατώτερα και μετατρέπουν σε άνεργους και μετανάστες τους νέους και τις νέες μας.

Σε μια τέτοια φάση, η επέτειος του Πολυτεχνείου, την Τρίτη (17/11), αποχτά ένα νέο πολύ σημαντικό και επίκαιρο αολεμικό, αντιφασιστικό, αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμνημονιακό δημοκρατικό νόημα και ένα πιο ζωτικό προοδευτικό ανατρεπτικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα σήμερα, η ανάγκη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα να έχουν μεγάλη μαζικότητα και δυναμισμό, δίνοντας μια αγωνιστική δημοκρατική απάντηση στην Ευρωπαϊκή αντίδραση και στο ”μαύρο” ελληνικό μνημονιακό μπλοκ.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα την απόφαση της ”Λαϊκής Ενότητας” να δώσει, με επίκαιρο περιεχόμενο, μαζικά και αγωνιστικά το παρόν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Επίσης υπογραμμίζουμε την ανάγκη ανάπτυξης ενός ρωμαλέου και μαζικού νεολαιιστικου κινήματος προσανατολισμένου στα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας, γιατί έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι κανένα εγχείρημα πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής δεν έχει προωθηθεί νικηφόρα χωρίς την συμμετοχή της νεολαίας στην πρώτη γραμμή.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, όλους όσους βλέπουν τις ζωές τους να συνθλίβονται κάτω από τα βάρβαρα μέτρα του νεοφιλελεύθερου μνημόνιου 3 στη συγκέντρωση και πορεία αντίστασης και μνήμης για το Πολυτεχνείο την Τρίτη, 17 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στον Θόλο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Το ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας διοργανώνει συγκέντρωση στις 6:30 μ.μ. στην Πλατεία Πανεπιστημίου και τονίζει: “42 χρόνια από το Νοέμβρη του ‘73 το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα τιμούν την εξέγερση του πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και την Αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στον τόπο τους, και να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλ, μαζική, οργάνωση και δράση σήμερα ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία.

Ειδικά σήμερα, που επιχειρείται στο όνομα της «Αριστερής» Κυβέρνησης, η υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για ζωή και δουλειά χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς παροχές υγείας και πρόνοιας, με μισθούς πείνας, χρειάζεται πιο μαχητικά να δοθεί ταξική απάντηση από τους ερ και τη νεολαία.

Με μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των λαϊκών επιτροπών, με οδηγό την προετοιμασία της Απεργίας της 12ης Νοέμβρη, να κάνουμε βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απεργία στις 12 του Νοέμβρη ήταν η αρχή! Ερ, άνεργοι, συνταξιούχοι, όλοι στην οργάνωση και την πάλη! Μπορούμε να δυναμώσουμε το κίνημα και τους αγώνες μας, να αφήσουμε στην άκρη μοιρολατρία και απογοήτευση!

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι η σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει, να συμπορευτεί με το ΠΑΜΕ και να δώσουμε πλήγμα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η ενότητα που καλούν καταλήγει σε συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης, σε κοινή διαδήλωση των εργαζομένων με εκείνους που απαιτούν την κατάργηση της Κυριακής Αργίας και που μιλάνε για «αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ» και όχι κατάργησή του! Κάτω από το «Όχι στα νέα μέτρα» βάζουν τους εργαζόμενους και τους πιο φτωχούς αυτοαπασχολούμενους να παλεύουν κάτω από ξένη σημαία.

Να απομονωθούν οι δυνάμεις αυτές στα συνδικάτα, που ακόμη και σήμερα μιλάνε για υπεράσπιση μιας Κυβέρνησης που σφάζει το λαό. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδέχονται τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στη της «ανταγωνιστικότητας», της «κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Οι δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως «το κοινό μας σπίτι».

Ειδικά σήμερα που ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την ΕΕ και τις συνθήκες τις (Σένγκεν, Δουβλίνου) που όσους δεν σκυλοπνίξουν, τους προορίζουν για τζάμπα εργατικά χέρια στις πολυεθνικές τους. Αυτή η πολιτική είναι που εκθρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Χρυσή Αυγή. Αυτή η πολιτική είναι που εξέθρεψε και στήριξε την Χούντα.

Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους, κάθε μαζικό φορέα, να συνεχίσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της ΒΙΣ και της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ με την καθημερινή παρουσία έξω από τα εργοστάσια. Να στηριχτούν οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων και το σωματείο τους από την επίθεση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Μπέου.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στη Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος, την φοροληστεία. Να μπει μπλόκο στις Απολύσεις στους σχεδιασμούς για νέες μειώσεις μισθών. Οργάνωση του Αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με κάλυψη των απωλειών μας. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση. Άμεσα μέτρα προστασίας των Ανέργων. Να δυναμώσει η Αλληλεγγύη με τους Πρόσφυγες. Να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα, ισχυρής απεργιακής απάντησης.

Δυναμώνουμε την καθημερινή μας δράση με οδηγό τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Με Συμπαραστάτες τους ήρωες της τάξης μας. Τους εργάτες και τους νέους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

«Επιλογή Ευθύνης»: «Το Πολυτεχνείο ορόσημο του αγώνα για παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια»

«Το Πολυτεχνείο είναι ορόσημο του αγώνα για παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια, του αγώνα ενάντια στο φασισμό και την τρομοκρατία», επισημαίνει η παράταξη
«ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η ανακοίνωση έχει αναλυτικά ως εξής:
«42 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης, στο Πολυτεχνείο το 1973, προβάλλουν πιο επίκαιρα από ποτέ, λειτουργώντας, σήμερα, ως ορόσημο του ασυμβίβαστου αγώνα για μόρφωση, δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασία και πολιτισμό, του αγώνα για την εξάλειψη του φανατισμού, του λαϊκισμού και των διακρίσεων, του αγώνα ενάντια στο φασισμό, την τρομοκρατία και τη μισαλλοδοξία.
Τώρα που η ιδεολογία του μίσους, η τρομοκρατία κι ο ισλαμοφασισμός δείχνουν τα δόντια τους, η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι η ιδιώτευση και η παραίτηση από την αγωνιστική στάση ζωής, ο συντηρητισμός και ο φόβος. Η απάντηση που δικαιώνει τη μνήμη του Πολυτεχνείου, είναι ο συνεχής αγώνας για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου, για το σεβασμό της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ήττα της τρομοκρατίας και του νεοναζιστικού φαινομένου, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανοιχτή Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού.
Σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, με οδηγό μας τα μηνύματα των νέων του Πολυτεχνείου, παλεύουμε όλοι μαζί για την υπέρβαση της κρίσης, την ενδυνάμωση της αυτος και όλων των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, τη στήριξη της νέας γενιάς και των δικαιωμάτων της στη μόρφωση και την εργασία.
Συμμετέχουμε, όλες και όλοι οι Βολιώτες, στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, διατρανώνοντας τη θέλησή μας να πάμε μπροστά. Γιατί «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση