Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Χωρίς αλλαγές στους στόχους για την ύφεση και τα πρωτογενή αποτελέσματα κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού .

ια φέτος προβλέπεται ύφεση 2,3% και 1,3 για το , ενώ το 2015 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ για το 2016. Επίσης ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φόρων 1,7 δις ευρώ και μείωση δαπανών κατά 300 εκατ ευρώ.
Την ίδια ώρα το προβλέπεται να αυξηθεί στο 192,4% του ΑΕΠ το 2016 από 181,8% του ΑΕΠ το 2015 και 177,1% του ΑΕΠ το 2014. Επίσης η κυβέρνηση θέτει στόχο την έξοδο στις αγορές το β εξάμηνο του 2016 ενώ λαμβάνει ως δεδομένο την νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2016 θα επιβληθούν μέτρα συνολικής αξίας 4,3 δις εκ των οποίων 1,2 δις θα προέλθουν από τις συντάξεις και 2,5 δις από τα έσοδα.

Το ΥΠΟΙΚ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανακοινώνει τα εξής:

Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έσπευσε να ολοκληρώσει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

 

Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική και στη κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική αφορούν κυρίως:
– στην αναμόρφωση του κώδικα ,
– στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
– στην  αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
– στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
– στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
– στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:

  • στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρ στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
  • στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε αυτά τα στενά πλαίσια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:

  • Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.
  • Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος

Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δύσκολη πρόκληση εξόδου από την κρίση και θα προστατεύσουμε, ως οφείλουμε, τους συμ μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση