Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ
Κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Σε κατασχέσεις «εξπρές» για τους του Δημοσίου με χρέη άνω των 70.000 ευρώ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σε διάστημα το πολύ 7 ημερών η εφορία θα «σηκώνει» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οφειλόμενα στο Δημόσιο ή τμήμα αυτών. Συγκεκριμένα, θα δίνει εντολή στις τράπεζες βάσει της οποίας θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και εν συνεχεία τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα θα κατάσχονται μέχρι το ύψος της ς (εκτός και αν πρόκειται για μισθούς και κάτω των 1.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, το σχέδιο των «εξπρές» κατασχέσεων προβλέπει τα εξής:

• Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις τράπεζες όλης της χς τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων με χρέη άνω των 70.000 ευρώ και θα ζητάει σχετική ενημέρωση.

• Τα πιστωτικά , εφόσον εντοπίζουν , υποχρεούνται στην αυθημερόν δέσμευση των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στους λογαριασμούς μέχρι του ύψους της συνολικής ς (εκτός και αν πρόκειται γα μισθούς και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ).

• Μετά την παρέλευση δύο ημερών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώνεται σχετικά με το ποσό που έχει δεσμευθεί και εντός 5 ημερών θα κατάσχει το σχετικό ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα αποδεσμεύει το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόσφατα ψηφισθέν νέο πρόγραμμα επέρχονται αλλαγές στο ύψος του ακατάσχετου ποσού. Το κατώτατο όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων (το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών) μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία θα προβαίνει στην κατάσχεση των οφειλών εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, μειώνεται στα 1.250 ευρώ το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά , σε ατομικό ή  κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.

Αλλαγές σε 100 δόσεις

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους έως και 100 δόσεις. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του επιτοκίου έως και 5 μονάδες. Σήμερα στις ρυθμισμένες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται τόκος. Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο είναι 3% ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Αλλαγές θα γίνουν και ως προς τον αριθμό των δόσεων. Για παράδειγμα, για τους μεγαλοοφειλέτες του ελληνικού Δημόσιου οι οποίοι έχουν περιουσία και υψηλά εισοδήματα, θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων ακόμα και στο μισό. Επί της ουσίας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα θέσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όλους του οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση