Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Καταγγελία της Π.Π.Μ. στη δημοτική αρχή για τη νέα Κανονιστική
Καταγγελία της Π.Π.Μ. στη δημοτική αρχή για τη νέα Κανονιστική

Καταγγελία της Π.Π.Μ. στη δημοτική αρχή για τη νέα Κανονιστική

“Μετά από δύο προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Βόλου για την ψήφιση Κανονιστικής Απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τώρα γίνεται τρίτη προσπάθεια. Στο μεταξύ ισχύει μεν η Κανονιστική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά όχι μόνο δεν εφαρμόζεται αυτή, αλλά το της πόλης έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καφενείο.”

Τα παραπάνω επισημαίνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με αφορμή την κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους στο Βόλο και προσθέτει: “Οι πεζόδρομοι μόνο κατ’ όνομα είναι πλέον πεζόδρομοι και τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αλώσει τους κοινόχρηστους χώρους. Υπάρχουν επομένως ερωτήματα κατά πόσο η «αδράνεια» της Δημοτικής Αρχής Βόλου και οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται (και μπορούν κάλλιστα να συνεχιστούν μέχρι τη λήξη της θητείας της!) είναι σύννομες. Το σκηνικό, της υποτιθέμενης τουριστικής μας πόλης, χαρακτηρίζεται από αυθαίρετες κατασκευές και κορυφώνεται από αντιαισθητικά νάιλον συμπληρώνοντας το καρακιτσαριό που επικρατεί στην πόλη του Βόλου.

Στη νέα «κανονιστική» αντί να κανονίζονται οι υπερβολές, οι αυθαιρεσίες και να ελευθερώνονται οι χώροι που πραγματικά ανήκουν στους πεζούς, αντίθετα επεκτείνονται οι χώροι που καταλαμβάνονται από τα τραπεζοκαθίσματα. Μάλιστα παρατηρούνται και «φωτογραφικές διατάξεις», πιθανόν για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα”.

Οι ιδιαίτερες παρατηρήσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας στην προς ψήφιση κανονιστική είναι οι εξής:

  • Πριν την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία έχει υποβαθμιστεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Εξάλλου η λήψη κανονιστικής απόφασης χωρίς την τήρηση των κανόνων αυτών διαβούλευσης, είναι παράνομη.
  • Το μεγάλο ζήτημα της πόλης είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, η απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και η τήρηση της όποιας κανονιστικής απόφασης λαμβάνει ο Δήμος. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην λήψη νέας απόφασης. Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά δεν μπορεί με αφορμή αυτές να έχουν καταλυθεί οι κοινόχρηστοι χώροι και να χρειάζεται να ανοίγεις πόρτες για να περάσεις μέσα από αυτούς!
  • Πολλές από τις προβλέψεις της νέας κανονιστικής έρχονται σε αντίθεση με την Υ.Α. 52907/2009 (ΦΕΚ Β 2621/2009) «ειδικές ρυθμίσεις για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινοχρήστους χώρους κυκλοφορίας πεζών». Σε κάθε περίπτωση οι όποιες κατασκευές θα πρέπει να είναι καλαίσθητες, εγκεκριμένες από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
  • Η κανονιστική φέρει πλήθος αόριστων προβλέψεων όπως π.χ. «εξέταση από την αρμόδια επιτροπή» ή «εφόσον το πλάτος επιτρέπει», οι οποίες υπονομεύουν την ίδια την κανονιστική και αποσκοπούν στην ύπαρξη κενών και «παραθύρων» στην εφαρμογή της.

Ειδικότερα:

· Η Κουμουνδούρου αν και οδός ήπιας κυκλοφορίας, αυθαιρέτως έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο, χωρίς την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, όπως η ίδια η κανονιστική παραδέχεται. Ήδη η Κουμουνδούρου είναι αδιάβατη από τα τραπεζοκαθίσματα, παρόλο που η υφιστάμενη προβλέπει μόνο σκαμπό. Η πρόβλεψη δεύτερης σειράς θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις, ακόμη και για τους χρήστες των τραπεζοκαθισμάτων.

· Με βάση το νέο σχέδιο η Πλατεία Ελευθερίας θα γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα, αφού εκτός της νότιας πλευράς και της πλατείας, τώρα θα επιτραπεί και στο Βόρειο πεζοδρόμιο κ.λπ.

· Διαπιστώνουμε ότι και στη Γκλαβάνη (ήταν στις εξαιρέσεις στην προηγούμενη κανονιστική) θα επιτρέπεται, ως κάθετη στην οδό Ερμού, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

· Για την Αγριά γίνεται λόγος γενικά για κατασκευές, παραβλέποντας εκτός των άλλων τα παραδοσιακά τσαρδάκια και την ανάγκη της σύμφωνης γνώμης Κτηματικής και ΟΛΒ.

· Θα πρέπει να μπει μια τάξη στις χρήσεις των καταστημάτων σε κεντρικές οδούς. Δηλ. βλέπουμε να χορηγούνται π.χ. για τσιπουράδικα ή μανάβικα, σε καθαρά εμπορικούς δρόμους της πόλης, με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων αυτών.

Τέλος τονίζεται ότι η νέα Κανονιστική είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της Δημοτικής Αρχής η οποία ευθύνεται για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε ποικίλες εκφράσεις της ζωής της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση