Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Καταδίκη 20 μηνών για το θάνατο του εργάτη στις Σταγιάτες το 2016
Καταδίκη 20 μηνών για το θάνατο του εργάτη στις Σταγιάτες το 2016

Καταδίκη 20 μηνών για το θάνατο του εργάτη στις Σταγιάτες το 2016

20 μηνών με τριετή αναστολή, το δικαίωμα άσκησης έφεσης και την καταβολή δικαστικών εξόδων επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 60χρονο Αθηναίο, στην εξοχική κατοικία του οποίου είχε βρει τραγικό θάνατο 34χρονος εργάτης, που πραγματοποιούσε μετάγγιση μούστου σε δύο δεξαμενές, στις 11 Οκτωβρίου του 2016 στις Σταγιάτες.

Ο κατηγορούμενος στην του υποστήριξε ότι διατηρούσε με το θύμα φιλική σχέση, καθώς τον καλούσε όπως είπε σε συνεστιάσεις και ισχυρίστηκε ότι για τέσσερα χρόνια έκανε την ίδια διαδικασία, ενώ ένας οινολόγος που είχε καλέσει ο ίδιος, είχε επισημάνει στο θύμα τους κινδύνους που υπήρχαν στη συγκεκριμένη .

Εξέφρασε την άγνοια του για την παρουσία του 34χρονου στο χώρο των δεξαμενών, στις 11 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι βρέθηκε εκεί για να δει το φίλο του, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι θα προχωρούσε στη μετάγγιση.

Ανέφερε ότι τον απασχολούσε για χρόνια ως επιστάτη στο εξοχικό του και του είχε εμπιστοσύνη, ενώ είπε πως τον είχε ασφαλισμένο. Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα σημείωσε, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κλέψει τον μούστο και πρόσθεσε ότι μετά το θάνατο του 34χρονου έχει προσφέρει οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του.

Στην κατάθεση του ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία και τη νεκροτομή στο θύμα, μίλησε για βίαιο και ασφυκτικό θάνατο από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα ανέφερε ότι βρέθηκε υψηλό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του (1,13), το οποίο είχε καταναλώσει εν ζωή και συνιστούσε τοξική μέθη για κάποιον που δεν πίνει.

Επίσης τα ευρήματα έδειξαν ότι έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια, την οποία ενδεχομένως να μην γνώριζε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ιατροδικαστής εκτίμησε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ σε συνδυασμό με την μυοκαρδιοπάθεια, υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε θάνατο.

Η αδελφή του κατηγορούμενου ισχυρίστηκε ότι το θύμα δεν έπρεπε να προχωρήσει στη μετάγγιση, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο επρόκειτο ο σύζυγος της μαζί με κάποιον φίλο του, να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Στην αγόρευση του ο της έδρας στάθηκε σε ορισμένα σημεία της υπόθεσης, όπως στη εργασιακή σχέση του κατηγορούμενου με το θύμα, καθώς από τη στιγμή που τον είχε ασφαλισμένο, την χαρακτήρισε σοβαρή.

Μίλησε για την αιτία θανάτου όπως περιγράφεται μέσα από την ιατροδικαστική εξέταση και όπως είπε δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης, και που ήταν η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα εξέφρασε τη συμπάθεια του προς τον κατηγορούμενο λέγοντας πως ο καθένας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του και τόνισε ότι έπρεπε να είχε δώσει κάποιο έγγραφο στο θύμα, ο οποίος ήταν ανειδίκευτος εργάτης, που να εξηγεί τους κινδύνους που πηγάζουν από τη μετάγγιση μούστου.

Σημείωσε επίσης ότι επρόκειτο για ένα περιστατικό θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν το θύμα γνώριζε αυτούς τους κινδύνους, και ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, και τη συγχώνευση της κατηγορίας της παράβασης εργατικής νομοθεσίας με την πρώτη.

Η πολιτική από τη πλευρά της στάθηκε στις ευθύνες του κατηγορούμενου, λέγοντας ότι άφησε απροστάτευτο το θύμα, καθώς δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή της διαδικασίας της μετάγγισης, ζητώντας παράλληλα τη του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Τιμόθεος Σιγάλας από τον Πειραιά, ανέφερε ότι το θύμα είχε προχωρήσει στη μετάγγιση του μούστου και άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, και έτσι δεν ήταν δυνατόν να μην γνώριζε τους κινδύνους εισπνοής διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης στάθηκε στο πόρισμα που έδειχνε ότι το θύμα είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, σημειώνοντας ότι το ποτό τον οδήγησε σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του, με να κάνει λάθος και να πέσει μέσα στη δεξαμενή, ζητώντας την απαλλαγή του κατηγορούμενου, καθώς όπως είπε δεν φέρει κάποια ευθύνη.

Τελικά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τις δύο πράξεις, επιβάλλοντας του την ποινή των 2ο μηνών με τριετή αναστολή και το δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος Αλβανικής κατς, στην προσπάθειά του να μεταγγίσει μούστο από μεγάλη κυλινδρική δεξαμενή ύψους 3 μέτρων και χωρητικότητας ενός τόνου, διαπίστωσε ότι δεν έβγαινε η κατάλληλη ποσότητα.

Τότε ο άνδρας ανέβηκε στην πάνω πλευρά της δεξαμενής για να ανοίξει το καπάκι, αλλά φαίνεται ότι ζαλίστηκε από τις αναθυμιάσεις και έπεσε μέσα στη δεξαμενή που είχε στόμιο διαμέτρου 60 εκατοστών περίπου.

Ένας νεαρός αντιλήφθηκε μετά από λίγη ώρα τι είχε συμβεί και, μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να βγάλει τον 34χρονο στον καθαρό αέρα, έριξε τη δεξαμενή στο έδαφος και στη συνέχεια τον ανέσυρε, αλλά ήταν αργά, καθώς ο άνδρας είχε πνιγεί.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση στις 16.45 για εγκλωβισμό αλλοδαπού σε δεξαμενή κρασιού και επί τόπου πήγαν δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες, που όμως δεν χρειάστηκε ένα επέμβουν, γιατί τον αλλοδαπό είχε ανασύρει ο νεαρός που προσέτρεξε για .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση