Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά… βούληση το άνοιγμα των εμπορικών την Κυριακή των Βαΐων – Το πασχαλινό ωράριο
Κατά… βούληση το άνοιγμα των εμπορικών την Κυριακή των Βαΐων – Το πασχαλινό ωράριο

Κατά… βούληση το άνοιγμα των εμπορικών την Κυριακή των Βαΐων – Το πασχαλινό ωράριο

Ελεύθεροι να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή των Βαΐων είναι όσοι έμποροι το επιθυμούν, παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ψήφισε υπέρ του να παραμείνουν κλειστά, τελικά όσοι επιχειρηματίες θέλουν θα λειτουργήσουν κλειστά.

Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Στη Συνέλευση εκτός του Οικονομικού και Διοικητικού Απολογισμού και του Προϋπολογισμού που ορίζονται από το καταστατικό, συζητήθηκαν και τα παρακάτω θέματα:

Παζάρι: Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είναι αντίθετος στη διοργάνωση του παζαριού καθώς αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί καταναλωτικές ανάγκες όταν δεν υπήρχαν οργανωμένες αγορές. Στις μέρες μας, όπου πραγματοποιούνται ακόμα παζάρια, αποδεδειγμένα παρατηρούνται φαινόμενα έντονης φοροδιαφυγής και τα όποια χρήματα από την δραστηριότητα αυτή φεύγουν σε άλλες περιοχές. Ο Σύλλογος είναι θετικός στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του παζαριού, ομόφωνα όμως αντιδρά σε κάθε εμπορική δραστηριότητα του. Για το θέμα του παζαριού, η Διοίκηση του Συλλόγου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόλου για να ενημερωθεί και θέσει τις απόψεις της.

Καμπάνια στήριξης τοπικών επιχειρήσεων: Στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, ο  Σύλλογος έχει ήδη δημιουργήσει για τους καταναλωτές-πελάτες ένα πρόγραμμα όπου με κάθε αγορά τους από κατάστημα-μέλος του Συλλόγου θα κερδίζει πόντους  και θα ανταμείβεται με δελεαστικές και προσφορές. Προϋπόθεση για τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Επιβράβευσης Πελατών» είναι να είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και να έχουν στην επιχείρησή τους. Το Πρόγραμμα πιλοτικά θα υλοποιηθεί από 50 καταστήματα.

Οφειλές ΟΑ: Η πλειοψηφία των συναδέλφων αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα καθώς αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τον ασφαλιστικό φορέα του. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει πολλές φορές καταθέσει τις θέσεις του προς κάθε υπεύθυνο φορέα για την λύση αυτή του μεγάλου προτος. Η κατάργηση του Ο, η επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης, οι και κυρίως το πάγωμα και η κεφαλοποίηση των οφειλών πιστεύουμε ότι θα δώσουν μια ανάσα και θα βοηθήσουν στην επίλυση του προτος.

Κυριακές: Όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι πανελλαδικά έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο Νόμο που καταργεί τις Κυριακές και που φτιάχτηκε ειδικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων. Ένα Νόμο που το μόνο που κατάφερε είναι να αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων χωρίς να αυξήσει ουδόλως τα έσοδα και την απασχόληση και να εξουθενώσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους και πολλές φορές να διχάσει και τους ίδιους τους εμπόρους. Η κατάργηση της λειτουργίας την Κυριακή, με εξαίρεση  την Κυριακή των Χριστουγέννων, αποτελεί δέσμευση της νέας Κυβέρνησης και η ψήφιση του σχετικού Νόμου αναμένεται με αγωνία από όλους επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Επειδή όμως ο Νόμος είναι ακόμα σε ισχύ, στην Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου τα μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με την Κυριακή των Βαΐων 5/4/2015 και με ψήφους 23   έναντι 13 ψήφισαν τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Τελικά, μετά και την κ από μερίδα εμπόρων ότι προτίθεται να ανοίξουν τα καταστήματά τους, είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν, να το πράξουν.

Το ωράριο, πάντως, για την πασχαλινή περίοδο για την αγορά του Βόλου διαμορφώνεται ως εξής:

Μ. Δευτέρα             9:00 – 14:00             17:30 – 21:00

Μ. Τρίτη                  9:00 – 14:00             17:30 – 21:00

Μ. Τετάρτη             9:00 – 14:00             17:30 – 21:00

Μ. Πέμπτη               9:00 – 14:00             17:30 – 21:00

Μ. Παρασκευή                         13:00 – 20:00

Μ. Σάββατο             9:00 – 15:00             ΚΛΕΙΣΤΑ

Κυριακή  Πάσχα                       Α Ρ Γ Ι Α

Δευτέρα Πάσχα                       Α Ρ Γ Ι Α

 

Ανακοίνωση της παράταξης «Ενωτικό Εμπόριο»

Στο μεταξύ, με αφορμή και την αντίδραση μερίδας εμπόρων και την επιθυμία τους να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή των Βαΐων, η παράταξη «Ενωτικό Εμπόριο» σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε κοινωνοί μιας προσπάθειας αποπροσανατολισμού και δημιουργίας κλίματος εντυπωσιασμού από την παράταξη “ Έμποροι Έτοιμοι για Όλα – Ενάντια στην Κρίση”, μια προσφιλή για τη συγκεκριμένη παράταξη τακτική με κομματικά και προσωπικά κίνητρα.

Πράγματι η Γενική Συνέλευση του ΕΣΒ με 23 ψήφους υπέρ και 13 κατά, έδειξε την αντίθεση της στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων. Η επίσημη του ΕΣΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αντίθετη. Βέβαια ο ΕΣΒ ως πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο δεν είναι πάνω από το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δίνει το δικαίωμα σε όποιον συνάδελφο επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημα του. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι νόμοι είναι θεσμοθετημένοι γραπτοί κανόνες. Οι νόμοι αλλάζουν με νόμο και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται το ανώτατο συλλογικό μας όργανο η ΕΣ. Επομένως ο ΕΣΒ το μόνο που μπορεί να κάνει στην περίπτωση αυτή είναι να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Όπως και αν η ΓΣ ψήφιζε το αντίθετο και πάλι θα ΠΡΟΤΕΙΝΟΤΑΝ στα μέλη να είναι ανοικτά.

Ο κ Τσέλιος και η παράταξη του έχουν εκφράσει τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ τους απόψεις σχετικά με το γιατί θα πρέπει τη συγκεκριμένη Κυριακή να είναι ανοικτά τα καταστήματα. Έτσι έκανε και η παράταξη των Εμπόρων Έτοιμοι για Όλα όταν οι συλλογικές αποφάσεις ήταν υπέρ του ανοίγματος των Κυριακών. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του.

Ο κ Κανελής και η παράταξη του δε χρειάζεται να ανησυχούν για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εμάς που προασπίζουμε τα συμφέροντα των μελών μας και σεβόμαστε τους νόμους και τις διαδικασίες. Η δημοκρατία κινδυνεύει από κομματικά κατευθυνόμενες πρακτικές και προσωπικές φιλοδοξίες.

Δεδομένης της έντονης ανησυχίας και των πολλών τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε από συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, η παράταξή μας ενημερώνει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα, σε όποιον το επιθυμεί, να ανοίξει το κατάστημα του. Η ενημέρωση που έχουμε απ' όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους ανά τη χώρα αλλά και από το γειτονικό μας Αλμυρό, είναι πως τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων θα είναι ανοικτά από τις 11:00 μέχρι τις 17:00. Προτείνουμε σε όσους συναδέλφους αποφασίσουν να ανοίξουν, να τηρήσουν το ωράριο αυτό».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση