Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
Κατά της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Κατά της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Κατά της λύσης και ς της ΔΕΥΑΜΒ τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα και επισκέφθηκε την ΔΕΥΑ της πόλης.

Ο υπουργός τόνισε ότι “υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες γι' αυτό από τον ίδιο το νόμο. Εάν ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα είναι σε βάρος της πόλης του Βόλου και των πολιτών. Είμαι ξεκάθαρα εναντίον. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά η εμπειρία από τη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια ο κ. Μπέος θα πρέπει να το σκεφθεί διπλά και τριπλά”.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΥΑ, ενώ αποκάλυψε πως είχαν έρθει σχετικές προτάσεις από την πλευρά των θεσμών.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε τα εξής: “H αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από εργαλεία για να κάνει πράξει αυτό που έχει ως στόχο. Οι ΔΕΥΑ αποτέλεσαν τα πιο βασικά εργαλεία. Προσπαθήσαμε με βάση τις δικές σας προτάσεις να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να στηρίξουμε αυτά τα εργαλεία τα οποία στάθηκαν ισχυρά μέσα στη κρίση. Ανοίξαμε το δρόμο της μείωσης του ενεργειακού κόστους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις είχα υπογραφεί ως υπουργός Ενέργειας. Δώσαμε με το νομοσχέδιο την δυνατότητα να καλυφθούν κάποιες ανάγκες και όσο πάμε προς την ομαλότητα θα πάμε καλύτερα. Πάμε σε στοχευμένες προσλήψεις. Δυστυχώς βλέπουμε δικά μας εξειδικευμένα παιδιά να μεταναστεύουν.

Πολλοί επιβουλεύτηκαν τις ΔΕΥΑ. Μας ήρθαν προτάσεις από τους θεσμούς. Αλλά νομίζω ότι ο δρόμος αυτός θα είναι ολισθηρός. Δεν πρέπει να υπάρξει. Με τον Κλεισθένη προσπαθούμε να φέρουμε νέα πράγματα στη αυτοδιοίκηση. Πολύτιμη η βοήθειά σας. Είναι η καλύτερη επιβράβευση το να συνδέεις το όνομά σου με την βελτίωση της ζωής κάποιων ανθρώπων».

Η δημοτική αρχή

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παν. Σκουρλέτη, σε ερώτηση που του έγινε για τις προθέσεις και τους χειρισμούς της Δημοτικής μας Αρχής στο θέμα της ΔΕΥΑΜΒ είναι πρόδηλο ότι χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης, προφανώς όχι από δική του ευθύνη. Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο παρατρεχάμενων και διάφορων κομματικών τυχοδιωκτών σε όλα τα κέντρα εξουσίας.

Η περίπτωση της ς και ενσωμάτωσης της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο Βόλου, που ακόμη συζητείται, είναι ένα αμυντικό όπλο στην απόπειρα λεηλασίας και καταλήστευσης από ιδιώτες της επιχείρησης, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί, έστω και ως αστείο, για ιδιωτικοποίηση και αν τελικά θα γίνει, θα γίνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση που ανήκει έθεσε ψηφίζοντας το σχετικό Νόμο για τις ΔΕΥΑ!

Κατόπιν όλων αυτών είμαστε στη διάθεση του να τον ενημερώσουμε πλήρως, αν το επιθυμεί, και τότε μπορούμε να συζητήσουμε και ενδεχομένως και να αποδεχθούμε τις απόψεις του. Μέχρι τότε ας μας επιτρέψει να αγωνιζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο που εμείς γνωρίζουμε για τα συμφέροντα της πόλης και των συμπολιτών μας, όπως πάντα κάνουμε σε αντίθεση με προκατόχους μας που είχαν άλλα ενδιαφέροντα και πάντως όχι το κοινό συμφέρον.

Κι όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με τους νεόκοπους «συντρόφους», γνωστούς πολιτικούς γυρολόγους και πολιτικούς απατεώνες που φαίνεται να προσεγγίζουν τον χώρο του, αναζητώντας λίγη εξουσία, που τόσο στερήθηκαν, μη διστάζοντας να συνταχθούν ακόμη και με εργολάβους…

Σοβαρές αιχμές μειοψηφιών κατά της δημοτικής Αρχής

Στο Βόλο, σοβαρές αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής άφησαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε οι επικεφαλής των μειοψηφιών Μαργ. Πατσιαντάς και Νατάσσα Οικονόμου αναφερόμενοι στο θέμα της ΕΡΓΗΛ και διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων, ενώ κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να δώσει εξηγήσεις.

Μάλιστα έκαναν αποκαλύψεις για τον τρόπο που χειρίζεται η δημοτική Αρχή την αντιδικία της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ και παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι έγινε περίπου το 30% των εργασιών από την αντίδικο εταιρεία.

Όπως τόνισαν η δημοτική Αρχή φαίνεται να έχει κάνει «στροφή» από το 2014 και να παραδέχεται στις αγωγές που έχει καταθέσει ότι η ΕΡΓΗΛ εκτέλεσε εξωσυμβατικές εργασίες, ύψους 1.233.596 κι εξήγησαν πως ακόμη και να δικαιωθεί η ΔΕΥΑΜΒ από τα δικαστήρια, θα είναι εν μέρει δικαίωση, αφού θα πρέπει να καταβάλλει το 30,62% των διεκδικούμενων 9 εκατ. , ποσό που αντιστοιχεί σε 3,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι δύο επικεφαλής είπαν πως είχαν απευθύνει σχετικό ερώτημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 στον τότε εκτελούντα χρέη δημάρχου, όσο και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και το νομικό σύμβουλο, για την αλλαγή στάσης απέναντι στην ΕΡΓΗΛ και πως και οι τρεις δήλωσαν άγνοια επ' αυτού και δεσμεύτηκαν να μεταβιβάσουν το ερώτημα στο δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, ουδεμία απάντηση υπήρξε είτε από τη δημοτική Αρχή, είτε από το δικηγορικό γραφείο.

Η επικεφαλής της «Επιλογή Ευθύνης», αναφέρθηκε στο ιστορικό των δικαστικών διενέξεων με την ΕΡΓΗΛ, τονίζοντας ότι θέση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ήταν ότι ποτέ δεν εκτελέστηκαν ούτε αναγνωρίστηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ οι εργασίες που επικαλείται η ΕΡΓΗΛ, πλην κάποιων αρχαιολογικών εργασιών, ύψους 400.000 ευρώ, οι οποίες και πληρώθηκαν.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας», είπε ότι στις δύο αγωγές που κατατέθηκαν από την παρούσα δημοτική Αρχή στα τέλη του 2014 κατά της ΕΡΓΗΛ (η μία αποσύρθηκε), αν και από τη ΔΕΥΑΜΒ ζητείται η επιστροφή 6,6 εκατ. ευρώ από την εργολήπτρια εταιρεία, εν τούτοις στο δεύτερο σκέλος από τα 4,028 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ (και που με τους τόκους φτάνουν πλέον τα 9, 2 εκατ. ευρώ) υπάρχει «παραίτηση» από τη ΔΕΥΑΜΒ για το 30,62% του υ, δηλαδή συνομολογείται ότι η εταιρεία πραγματοποίησε μέρος του υ. Αυτό διεφάνη, είπε ο κ. Πατσιαντάς, από την που ενεχείρισε στους επικεφαλής των μειοψηφιών η δημοτική Αρχή στις 31 Ιουλίου 2017.

Στις 23 Οκτωβρίου 2017 οι κ.κ. Οικονόμου και Πατσιαντάς, με εμπιστευτική τους προς τον κ. Σαββάκη και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ,Σταύρο Τζίνη, η οποία κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής των μειοψηφιών αλλά και στον κ. Θεοδώρου, ζητούσαν να μάθουν νεότερα για την υπόθεση. Και τότε η διαβεβαίωση του κ. Σαββάκη ήταν ότι θα υπάρξει σύντομα απάντηση.

Η υπόθεση εκκρεμούσε μέχρι τις 30 Απριλίου 2018, οπότε ο δήμαρχος κάλεσε σε συνάντηση τους επικεφαλής για το θέμα της ΕΡΓΗΛ, οπότε τέθηκε ξανά το ερώτημα, με τον Αχιλ. Μπέο να δηλώνει άγνοια.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση λαϊκισμού ούτε θέλουμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στην ΕΡΓΗΛ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη ΔΕΥΑΜΒ και δώσαμε περιθώριο στη δημοτική Αρχή να το διορθώσει, αλλά δεν βλέπουμε τέτοια διάθεση από μέρους της, γι' αυτό και το δημοσιοποιούμε τώρα», διευκρίνισε η Νατάσσα Οικονόμου, θέτοντας ερωτήματα για το θέμα.

H δημοτική αρχή

“Η κοινή εμφάνιση, που παραπέμπει στο αλήστου μνήμης ζευγαράκι της Αγ. Παρασκευής, του κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά και της κ. Νατάσσας Οικονόμου, απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει το καταστροφικό αποτέλεσμα που προκαλείται όταν διαπλέκονται η ανικανότητα και η έλλειψη γνώσης και αντίληψης, με την εξουσιολαγνεία και τα διάφορα σύνδρομα που εξ' αυτής απορρέουν.

Ελπίζουμε η υπονομευτική στάση που επιδεικνύουν απέναντι στον αγώνα της πόλης, οπλίζοντας την αντίπαλη πλευρά έστω και με τις αερολογίες, τις σοφιστείες και τα ψεύδη που επινόησαν και διατύπωσαν στην κοινή εμφάνισή τους, να μην είναι μια συνειδητή προδοτική απόφαση, αλλά να οφείλεται απλώς στην αδυναμία τους να ξεπεράσουν το μένος, τη μισαλλοδοξία και την απόγνωση που τους διακατέχουν για τη δημοτική αρχή του  Αχ.  Μπέου.

Η πολιτική τους περιθωριοποίηση και ο πρόδηλος κατατρεγμός που βιώνουν από την κοινωνία (εκλογικά καταγεγραμμένος άλλωστε) δεν είναι ούτε καν υποφερτή δικαιολογία για την εκδήλωση ενός τέτοιου πολιτικού αμοραλισμού και τυχοδιωκτισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και φυσικά αν περιμένουν δημόσιο διάλογο, για φαιδρότητες, αστειότητες και θλιβερές συνομωσιολογίες αρρωστημένων εγκεφάλων, με την ΕΡΓΗΛ να περιμένει σαν το αρπακτικό και μια σειρά δικαστικών ενεργειών να εκκρεμοδικούν, πλανώνται πλάνην οικτράν. Άλλωστε το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε: Διάλογο με πολιτικά πτώματα δεν κάνουμε.

Ωστόσο για τους του Βόλου και μόνο, τους οποίους υπηρετούμε και στους οποίους οφείλουμε κάθε λογοδοσία σημειώνουμε τα εξής πραγματικά περιστατικά:

1.- Η από 27.07.2017 της ΔΕΥΑΜΒ που εκδικάσθηκε στις 20.04.2018 ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας και αναμένεται απόφαση, είναι η πληρέστερη αγωγή που έχει κατατεθεί ποτέ από πλευράς ΔΕΑΥΜΒ και στηρίζεται στην από το έτος 2015 Πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ που η σημερινή Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου προκάλεσε και επιδίωξε.

2.- Είναι προκλητικό και καθόλα ύποπτο δύο εβδομάδες μόλις πριν την ημερομηνία εκδίκασης των Ασφαλιστικών Μέτρων (06.06.2018) της ΔΕΑΥΜΒ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την Αναστολή Εκτέλεσης του από 20.04.2018 κατασχετηρίου εγγράφου της ΕΡΓΗΛ ΑΕ εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ να προσπαθούν οι Οικονόμου-Πατσιαντάς να δώσουν δεκανίκι βοήθειας στην αντίδικο ΕΡΓΗΛ υποκαθιστώντας έτσι τους δικηγόρους της!!! Οι μάσκες έπεσαν.

3.- Επιδεικνύουν την ίδια ανεύθυνη συμπεριφορά, όπως και στο παρελθόν, όταν επί δημαρχίας Σκοτινιώτη, σε αυτήν δηλαδή που η Ν. Οικονόμου ήταν αντιδήμαρχος και ο Μ. Πατσιαντάς “συνεννοήσιμη” αντιπολίτευση, φρόντισαν με την απραξία και τις παραλείψεις τους να ενδυναμώσουν τη θέση της ΕΡΓΗΛ δινοντας 1 εκτομ. Ειδικότερα:

4.- Εκ των πολύ υστέρων συνέστησαν επιτροπές προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου (Ξηρακιάς) που κρίθηκαν από το δικαστήριο όλες παράνομες, αφενός μεν παραλαμβάνοντας το έργο, αφετέρου δε δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της ΔΕΥΑΜΒ.

5.- ¨Δώρησαν” αχρεωστήτως ένα εκατομμύριο στην ΕΡΓΗΛ εν όψει της συζητήσεως της αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο, το οποίο μόνο εμείς το αναζητούμε τώρα πίσω.

6.- ουδέποτε κατέθεσαν εμπροθέσμως στον Άρειο Πάγο τα κρίσιμα εκείνα έγγραφα που αποδείκνυαν το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.

7.- ουδέποτε προσεκόμισαν πολύ σπουδαία και κρίσιμα έγγραφα στην Εισαγγελία Βόλου που αποδείκνυαν τις κακουργηματικές πράξεις όλων των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν οι εμπλεκόμενοι και η υπόθεση του μεγαλύτερου σκανδάλου της πόλης να τεθεί τελικά στο Αρχείο, παρόλο που ο κ. Εισαγγελέας Εφετών το ξαναέστειλε πίσω για περαιτέρω έρευνα. Εντέλει πάλι μόνο η Δημοτική Αρχή του κ. Αχ. Μπέου αποκάλυψε αυτό το δυσώδες σκάνδαλο με την πληρέστατη και ογκωδέστατη από 22.05.2018 μήνυση-μηνυτήρια αναφορά που ο Δήμαρχος Βόλου κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου και κοινοποιεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) στις Βρυξέλλες (η Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά!!! ο δε Μαργ. Πατσιαντάς ποτέ δεν τους ήλεγξε γιαυτό).

8.- κυριολεκτικά τους τελευταίους μήνες της θητείας Σκοτινιώτη, υπό το φόβο των κακουργηματικών ποινικών διώξεων εναντίον τους, κακήν κακώς κατέθεσαν μία προχειρότατη αγωγή σε αναρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, ενώ αρμόδιο κατά νόμο ήταν το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, δηλαδή εκεί που μόνο η δημοτική αρχή Αχ. Μπέου κυνήγησε την ΕΡΓΗΛ, την οποία αν δεν την ανακάλυπτε και δεν προλάβαινε να την αποσύρει η νυν Δημοτική Αρχή θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει και τη δική της αγωγή η ΔΕΥΑΜΒ και τελικά να χαθεί η υπόθεση ολοκληρωτικά και να πληρώσει το ακριβό μάρμαρο (πάνω από 9.000.000 Ευρώ) ο Βολιώτικος Λαός χωρίς να μπορεί κανείς να αντιδράσει…

9.- Για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΜΒ με την υπ'αρ.212/23.05.2018 απόφαση του ΔΣ της, αποφάσισε να κάνει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ και να έχει ενεργό συμμετοχή διευκολύνοντας την εισαγγελική έρευνα, αλλά και διεκδικώντας και με αυτόν τον τρόπο τη δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ. Κι αυτό έγινε επί Δημαρχίας Αχ.Μπέου, προσκομίζοντας χιλιάδες σελίδες αποδεικτικών εγγράφων για τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ. Όλως “τυχαίως” σ' αυτήν την πάρα πολύ σημαντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ο κ. Πατσιαντάς (τακτικό μέλος) και η κ. Οικονόμου (αναπληρωματικό μέλος) ήταν απόντες. Άραγε γιατί δεν θέλουν να στραφεί η ΔΕΥΑΜΒ κατά των υπευθύνων, όποιοι κι αν είναι αυτοί, για τα κακουργηματικά εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ! Σε κάθε περίπτωση εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Αυτά τα ολίγα κατ' αρχάς και να μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη… Αν πάλι θέλουν παραπάνω ας κάνουν λίγη υπομονή. Όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος ακολουθεί άγριο ροκ και όποιος αντέξει…”

"Αλιεύοντας" την είδηση