Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πολιτικών, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δημάρχου Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου
Κατά πολιτικών, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δημάρχου Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Κατά πολιτικών, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δημάρχου Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Ανάγκη διεύρυνσης των ελέγχων σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες

Κατά των πολιτικών, της ς Θεσσαλίας, της τσιμεντοβιομηχανίας και του δημάρχου Βόλου τάχθηκαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Γιάννης Γερόπουλος, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Ιφιγένεια Ηλιοπούλου και Στέλιος Λημνιός κι όπως ανέφεραν η επιτροπή μετά από αυτή τη μελέτη ήλθε σε με συγκεκριμέ πανεπιστημιακούς και θα κάνει και μετρήσεις του αέρα, αφού έχει εξασφαλιστεί ειδικό μηχάνημα.

«Θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο της περιφέρειας…» επισήμαναν και πρόσθεσαν πως πρέπει να έχουν 40 με 50 δείγματα από κάθε βιομηχανία και βιοτεχνία της περιοχής για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ ζήτησαν να γίνει γεωχημικός χάρτης και κάλεσαν τους βουλευτές να πάρουν θέση.

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου καταφέρθηκε κατά κάποιων ΜΜΕ κατηγορώντας τα για μεροληπτική παρουσίαση, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό της δράσης, λέγοντας: « θεωρούμε ότι ήταν μια μεγάλη νίκη σε μία μάχη καθώς πρώτη φορά κρίθηκε υπεύθυνη η Lafarge για περιβάλλοντος μετά από μήνυση πολιτών και παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ χαρακτήρισε μη σοβαρή τη στελέχωση του ΚΕΠΠΕ.

Επίσης είπε ότι ενώ η Ε.Ε. μιλάει για έμφαση στην κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση που πρέπει να φτάσει πλέον στο 55%, γιατί στη Θεσσαλία είναι μόλις στο 7%.

Ο Μαρκ. Βαξεβανόπουλος τόνισε ότι οι πολίτες νοιώθουν ξεκρέμαστοι απροστάτευτοι και πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις που έγιναν έξω από την τσιμεντοβιομηχανία δείχνουν ότι έχουμε επιβάρυνση σε βαρέα και συγκεκριμένα στα πιο κοντινά δείγματα, αρσενικό και άλλα βαρέα και στοιχεία που θέλουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως το στρόντιο που είναι ραδιενεργό.

«Το κάναμε για να πιέσουμε περιφέρεια, δήμο και βουλευτές. Κρύβονται πίσω από το νόμο και δήμος και βουλευτές και τους θεωρούμε συνυπεύθυ. Αυτά τα λίγα δείγματα που πήραμε και τα πενιχρά αποτελέσματα που έχουμε δείχνουν επιβάρυνση περιβάλλον. Άρα τι θα γίνει όταν η καύση των σκουπιδιών θα αυξηθεί και θα παράγεται υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα. Τη συγκεκριμένη έκθεση που συντάχθηκε από επιστημονική μας ομάδα θα τη στείλουμε και στην » επισήμανε ο κ. Βαξεβανόπουλος και συμπλήρωσε: « Έχουμε σημεία δειγματοληψιών…Μπορούν να ξαναγίνουν και να δείξουν ότι η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη. Θέλουμε να σταματήσει και η καύση του πετ κωκ που γίνεται τώρα και των σκουπιδιών γενικότερα. Μπορεί η ΑΓΕΤ να γυρίσει στο φυσικό αέριο».

Ο Στ. Λημνιός τόνισε-μεταξύ άλλων- πως κανένα τσιμεντάδικο στον κόσμο δεν μπορεί να καίει με δευτερογενή καύσιμα που προέρχονται από απορρίμματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Βόλου. «Το πρόβλημα να το λύσει ο δήμος δημιουργώντας συνθήκες για ένα έγκαιρο δημοψήφισμα, μέσω του οποίου θα εκφραστεί κατηγορηματικά και σαφώς και αυτό δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί σε κανένα επίπεδο. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να προσανατολιστεί σε ένα τέτοιο σχεδιασμό.

Ο Αχ. Μπέος έχει αναλάβει φαίνεται δεσμεύσεις απέναντι σε κάποιους. Με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί η προσπάθεια των βολιωτών να κάνει ανακύκλωση. Την ίδια ώρα ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης δεν προβλέπει πουθενά καύση απορριμμάτων. Είναι μοναδική η αναφορά Μπέου να παράγει καύσιμα για τσιμεντοβιομηχανίες. Ζητάμε να αλλάξει ο σχεδιασμός. Σίγουρα δεν θα το κάνει ο Μπέος αλλά η επόμενη δημοτική αρχή. Θα θέλαμε η ΑΓΕΤ να συμμορφωθεί νωρίτερα από εκείνο το χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο πολύ φθηνά την καλοκαιρινή περίοδο και να το κάψει, το καλοκαίρι το φυσικό αέριο πλεονάζει. Έχει περιθώριο να καίει αγροτικά υπολείμματα από τον κάμπο της Θεσσαλίας, αλλά πρέπει να πληρώσει.»

Tα αποτελέσματα των μετρήσεων

Οι αναλύσεις εδάφους και πετρώματος της παρούσας έρευνας δείχνουν υψηλή συγκέντρωση σε As (αρσενικό), 57.7 έως 719.4 ppm στα δείγματα που γειτνιάζουν με την τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και συγκέντρωση 3.7 ppm στο δείγμα της εγγύς βλάστησης. Σε ανάλογη γεωχημική έρευνα στην περιοχή της χαλυβουργίας στη Β' Βιομηχανική Ζώνη Βόλου, τρία επιβαρυμένα σε As δείγματα είχαν συγκεντρώσεις από 17.0 έως 19.3 ppm (Voudouris et al, 2014).

Οι συγκεντρώσεις σε Cr (χρώμιο), Ni (ικέλιο), Sb (αντιμόνιο) και Cd (Κάδμιο) ξεπερνούν τα κρίσιμα όρια σύμφωνα με το Φινλανδικό δίκαιο του 2007 (threshold value). Επίσης η υψηλή συγκέντρωση σε Sr (στρόντιο) και Tl (θάλλιο) είναι άξια περαιτέρω διερεύνησης.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις θα πρέπει να συσχετιστούν και με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσία των Άνω-Μεσο-Τριαδικών μαρμάρων και των Μέσο-Κάτω-Τριαδικών σχιστολίθων της Πελαγονικής Ζώνης ως γεωλογικό υπόβαθρο του εδαφικού καλύμματος και η μη παρουσία μεταλλοφορίας μεικτών θειούχων ή ορυκτών του αρσενικού οδηγούν στο συμπέρασμα της πιθανούς ανθρωπογενούς προέλευσης των συγκεκριμένων μετάλλων. Στο Διάγραμμα 1 διακρίνεται μία πτωτική τάση στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε σχέση με τη θέση της καμινάδας της τσιμεντοβιομηχανίας.

Προτάσεις

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μόνο μία προκαταρκτική έρευνα της κατάστασης του περιβάλλοντος και ειδικότερα της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα σε συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Βόλου βορείως και δυτικά της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ.

Για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να διενεργηθεί μία ευρεία δειγματοληψία σε μεγαλύτερη έκταση.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η μέτρηση αέριων ρύπων σε όλη την περίμετρο του εργοστασίου για να διαπιστωθεί η συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στον αέρα και το ποσοστό της επιβάρυνσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση