Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που θέλει να υφαρπάξει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος τόνισε ότι το θέμα αφορά την πόλη και την πατρίδα, η οποία βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο. Πριν τρείς μέρες η κυβέρνηση έβγαλε πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το γεγονός το ονόμασα πραξικόπημα.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δε μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Ο καθένας κρίνεται με πράξη και ενέργειες.
Αναφερόμενος στο έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά του αποδοκιμάστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας αφού δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ πρόσθεσε: «
Η θέση μου είναι πραγματικά εάν και εφόσον η πατρίδα μας έχει ανάγκη να βάλουν πλάτη οι ΟΤΑ για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να διαπραγματευτεί καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση είμαι θετικός, ένα από τα δύο α μου το δίνω, για να βγει η χώρα από το τέλμα» .
Ο κ. Μπέος συμπλήρωσε ότι έγινε με τεράστια προχειρότητα το θέμα και ότι σε μια στάση πληρωμών γίνεται καταστροφή για την κοινωνία. Στο Δήμο Βόλου έχουμε 18 έργα σε εξέλιξη , κοινωνικές υπηρεσίες που υπηρετεί ο Δήμος κι αν συμβεί αυτό θα σταματήσουν αυτομάτως.

Σε άλλο σημείο είπε πως η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τους ΟΤΑ με την Πράξη ομοθετικού περιεχομένου και όσοι την υποστηρίζουν θα τους στηρίζει. Είναι γνωστή πολιτική σαπίλα του βρώμικου ΠΑΣΟΚ και βιαστική και πρόχειρη η ενέργεια χωρίς σοβαρές εξηγήσεις. Αν οι εξηγήσεις της κυβέρνησης είναι επαρκείς τότε θα βάλουμε πλάτη για την πατρίδα».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς είπε-μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη να βγούμε απ' την κρίση και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι έκοβαν χρήματα και προσωπικό από τους ΟΤΑ, έδιναν πόρους σε δανειστές και ότι ήταν συνειδητή επιλογή τους, οδηγώντας την Τ.Α. στην εντατική και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάνεια.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν σημαίνει αμφισβήτηση αυτοτέλειας των ΟΤΑ , μας βρίσκει σύμφωνους, διαφωνούμε μόνο με την πράξη ομοθετικού περιεχόμενου. Δεν προηγήθηκε διάλογος, αλλά στενά τα χρονικά περιθώρια.
Ειλικρινής μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού. Όλοι στην ίδια . Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε. Στηρίζουμε πολιτική διαπραγμάτευση και κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντισυνταγματική την πολιτική της κυβέρνησης , τονίζοντας ότι παραβιάζει την αυτοτέλεια της Τ.Α. θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία ΟΤΑ και υπονομεύει τον αναπτυξιακό τους ρόλο. «Εφόσον η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει σε ποια διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση τότε μπορεί να ζητήσει από τους ΟΤΑ να διαθέσουν χρήματα και όχι να επιβάλλει. Να ξεκαθαρίσει το χρόνο δέσμευσης των χρημάτων , ποια ποσά θεωρεί ταμειακά διαθέσιμα, να δώσει εγγυήσεις για την πληρωμή υπαλλήλων και προς τρίτους. Η ΚΕΔΕ να ζητήσει τα εχέγγυα του πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά η κα Οικονόμου.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας κατήγγειλε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι θέλει να βάλει χέρι στα χρήματα των Δήμων και πρόσθεσε: « Στηρίζουμε τη θέση δημοτικής αρχής, να μη στείλουμε ούτε ένα ευρώ»,ενώ κατηγόρησε και τον κ. Πατσιαντά λέγοντας πως «θα είχαν φύγει 2,5 εκ. ευρώ αν ήταν δήμαρχος και θα ψάχναμε να τα βρούμε». Το Σύνταγμα προστατεύει τη δημοτική αρχή να μη δώσει τα χρήματα. Ανίκανη η κυβέρνηση και μπαρούφες ότι θα πάρουμε τα χρήματα πίσω. Να μην αφήσουμε κανέναν παράθυρο ανοιχτό. Να μπει ρήτρα εφαρμογής του Συντάγματος.»
Τέλος ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος τόνισε ότι οι πολιτικές αυτές είναι εντολές της Ε.Ε. να εφαρμοστούν και κατά των ΟΤΑ, ενώ κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στηρίζουν τις επιλογές της Ε.Ε.
Μάλιστα χαρακτήρισε φασιστική και αντιδημοκρατική την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, αφήνοντας αιχμές και κατά της ΚΕΔΕ, ενώ ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πέντε δημάρχων του ΚΚΕ να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Βόλου, δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση ρίξει το καράβι σε ύφαλο, θα ακολουθήσει και ο . «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση και θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και εύχομαι ολόψυχα να πετύχει στη διαπραγμάτευση που κάνει», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Μπέο, όταν έρθει η ώρα και χρειαστεί ο Δήμος θα στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά μέχρι να γίνει αυτό «ο Αχιλλέας Μπέος δεν θα βάλει υπογραφή για να φύγουν τα χρήματα από το ταμείο του Δήμου Βόλου», όπως είπε χαρακτηριστικά .
Θετικοί με το ήταν η κα Οικονόμου και ο κ. Μιτζηκός, η μείζονα μειοψηφία το καταψήφισε και η ΛΑΣ κατέθεσε δικό της ψηφισμα.
Επίσης με ανακοινώσεις τους η ΠΟΕ ΟΤΑ, η Ενιαία παράταξη δημοτικών υπαλλήλων «Αποστόλης Πλαγεράς» και η ζητούν να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους και καταγγέλλουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι καταργεί αυτοδιοίκητο ΟΤΑ οδηγώντας τους σε κατάρρευση και ζητούν την άμεση απόσυρση Πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Το Ψήφισμα – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική δήμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης έστω διάλογος, αλλά αντίθετα με τη διαδικασία της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πλήττεται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της, δηλώνει:

  • Θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και ζητεί πριν την λήψη της όποιας απόφασης να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος, όπου η κυβέρνηση να αναλύσει επαρκώς τους λόγους που την οδηγούν σε αυτή την ενέργεια.
  • Τονίζει ότι είναι πάντα πρόθυμο και έτοιμο να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας από τη δεινή οικονομική κρίση, αρκεί να υπάρξουν πειστικές εξηγήσεις και σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτοί αιφνιδιασμοί και αυταρχικές μέθοδοι, στα πλαίσια της τήρησης της νομιμότητας και του Συντάγματος.
  • Ζητεί την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ και την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και την ΚΕΔΕ και δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  • Δεσμεύει, μέχρι τότε, το Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην .
  • Αποφασίζει τη συμμετοχή σε όποια μορφή μαζικών κινητοποιήσεων αποφασιστεί από την ΚΕΔΕ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 24 Απριλίου, οπότε οι υπηρεσίες του Δήμου , με εξαίρεση τις κοινωνικές, θα παραμείνουν κλειστές συμβολικά από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν έξω από το δημαρχείο σε ένδειξη συμπαράστασης.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση