Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2017
Κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2017

Κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2017

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το για το 2017, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης του 1.460.000 ευρώ θα δοθεί για να συντηρηθούν τα σχολεία και άλλα ποσά θα δοθούν για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και τη συντήρηση και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων.

Οι αντιπολιτεύσεις έκαναν λόγο για έλλειψη οράματος αλλά και διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα το τεχνικό προγραμμα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης είπε ότι από του χρόνου ο Βόλος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και εξήρε τις υπηρεσίες του δήμου που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας έργα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Ο εκτελών δημάρχου Θ. Θεοδώρου ζήτησε από τις αντιπολιτεύσεις να μένουν στην ουσία και να μην δημιουργούν εντυπώσεις και τόνισε ότι για το Τ.Π.τεχνικό προγραμμα προϋπολογίζονται 10 εκ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι και πρόσθεσε: ” Καταφέραμε να προγραμματίσουμε την υλοποίηση περισσότερων έργων λόγω σωστής οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής αρχής και της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων.

Τα έργα θα εκτελεστούν με ΕΣΠΑ, προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το leader αλλά και ίδιους πόρους. Βασικές αρχές του σχεδιασμού του Τεχνικού Προγράμματος είναι η συντήρηση σχολικών μονάδων, η βελτίωση και συντήρηση υποδομών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και η συντήρηση και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων που είχαν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν”. Εξήγησε ότι ένα σημαντικό έργο είναι η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού σε Βόλο και Ν. Ιωνία και σταδιακά στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. “ Η πληρωμή του θα γίνει σταδιακά σε βάθος δεκαετίας από ανταποδοτικά και εξοικονόμηση ρεύματος” .

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς έκανε λόγο για έλλειψη οράματος και σημείωσε ότι ο δήμος δεν διεκδικεί πόρους από την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ του Πολεδομικού Συγκροτήματος και των περιφερειακών ενοτήτων.

Απαντώντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Μουλάς είπε: “Οι φαραωνικοί προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα” .

Ο σύμβουλος της α' ελάσσονος μειοψηφίας Φώτης Λαμπρινίδης είπε ότι η παράταξή του καταδικάζει την “πολιτική της κατσαρίδας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και στην πολιτική της ξυλόσομπας που έρχεται και επανέρχεται στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα που πρέπει να κατευθύνεται σωστά. Ζητήσαμε να έχουμε και άλλα στοιχεία για το . Δηλαδή τι πραγματοποιήθηκαν από αυτά που ψηφίστηκαν πέρυσι; Που πήγαν τα χρήματα, τι προβλήματα προέκυψαν; Αυτό για μία ακόμη χρονιά δε υπάρχει. Ήταν μια καλή συνήθεια του παρελθόντος. Επίσης σε ότι αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεοδώρου, λέγοντας ότι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι και φθάνουν τα 13,5 εκ σε συνδυασμό με 2,5 εκ., από . Αν ισχύουν οι αριθμοί, γιατί δεν εκφράζονται σε έργα υπέρ των πολιτών;

Δεν είναι ποσά ελευθέρας βοσκής. Είναι πιστώσεις με αναφορά. Διότι βλέποντας το Τ.Π. που καλύπτεται από δημόσια έσοδα είναι 3,8 εκ. ευρώ, ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο από ταμειακά διαθέσιμα! Στο βαθμό που υπάρχουν οι πιστώσεις που αναφέρετε να έλθουν ως συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των περιφερειακών ενοτήτων. Και αν δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθούν πόροι. Και επίσης έργα για την καθημερινότητα στην πόλη όπως πεζοδρόμια, ράμπες και σημεία προσβασιμότητας για Αμεα”. Επιπλέον ανέφερε διάφορα δημόσια κτίρια για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις αλλά δεν αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Δύναμη Βόλου”,Αρ. Δουλόπουλος επισήμανε ότι τον ενοχλεί η αναφορά στις προηγούμενες δημοτικές αρχές με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. “ Κάποιοι άλλοι έκαναν σκληρή δουλειά για να φθάσει ο δήμος Βόλου σε αυτό το επίπεδο που είναι. Εμείς επιθυμούμε να γίνονται έργα και δεν έχει σημασία η πατρότητά τους”, εξήγησε για να του απαντήσει ο κ. Μουλάς ότι η αφορά στο γεγονός ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερα, εκμεταλλευόμενες τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος.

Τέλος ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος έκανε λόγο για υποκρισία, για υποβάθμιση των περιφερειακών ενοτήτων, για έλλειψη κονδυλίων για την κατασκευή σχολικών μονάδων και κυρίως για έλλειψη διεκδίκησης μεγάλων έργων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του Περιφερειακού του Βόλου. Επιπλέον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που υιοθετεί και η παρούσα δημοτική κυβέρνηση.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, τόνισε ότι στο εισηγητικό σημείωμα αναφέρεται ότι παρευρέθησαν τρεις φορές μόνο, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν προχωρά σε αναβάθμιση της αστικής περιοχής.

Για τα σχολεία, συμφώνησε ότι απαιτείται αύξηση ς και συμπλήρωσε ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των κτιρίων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε στον κ. Γαργάλα ότι είναι εκτός θέματος, με τον κ. Γαργάλα να διαφωνεί και να προκαλείται λογομαχία.

Ο κ. Γαργάλας συνεχίζοντας, έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση όσον αφορά στο ζήτημα της αντικατάστασης λαμπτήρων κι όπως είπε «άλλο ήταν το όραμα του Κωνσταντίνου με το «εν τούτω νίκα» κι άλλο το όραμα της δικής σας θητείας με την αποκάλυψη του Ιωάννη».

Απαντώντας ο κ. Σταυρίδης για τους μόλις τρεις φορείς είπε: «τι να πουν οι φορείς; Αφού μας εμπιστεύονται».

Κλείνοντας ο κ. Θεοδώρου δήλωσε ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητα κάποια ζητήματα που ανέφερε ο κ. Γαργάλας. Όπως είπε «Αναφέρατε πολλές ανακρίβειες. Αναφέρατε ότι δεν υπάρχει όραμα για το κυκλοφοριακό στο Βόλο. Έχετε δει για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, για την προμήθεια ποδηλάτων, έχετε δει τις προσπάθειες για να λύσουμε το ζήτημα στάθμευσης κ.α.

Οι Δημοτικές Ενότητες δεν είναι ξεχασμένες” και συμπλήρωσε: “στο άγχος σας να ‘ρθείτε στη θέση μας υποπίπτετε σε τεράστια σφτα. Λαϊκίζετε. Γι' αυτή σας τη συμπεριφορά, πάλι καλά που ο κόσμος βλέπει και στην επόμενη πενταετία δε θα είστε κ. Γαργάλα ούτε εκεί. Θα είστε εκτός του Δημαρχείου».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση