Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία στο ΔΣΒ το προσχέδιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2014 – 2020
Κατά πλειοψηφία στο ΔΣΒ το προσχέδιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2014 – 2020

Κατά πλειοψηφία στο ΔΣΒ το προσχέδιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2014 – 2020

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, το προσχέδιο του «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου 2014–2020 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» , με τις μειοψηφίες να κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή, για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και μακρόπνοης στρατηγικής.

Πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, υπήρξε φραστική αντιπαράθεση για ορισμένες επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, με τον ασκούντα δημάρχου Θ. Θεοδώρου να ρωτά τις μειοψηφίες: «Πότε θα ασχοληθείτε με τα σοβαρά θέματα της πόλης; Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι θίγεστε».

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι οι αντιπολιτεύσεις έχουν δικαίωμα να κάνουν επερωτήσεις, στηλίτευσε το γεγονός κι έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από πλευράς των συμβούλων της πλειοψηφίας που βαίνουν έξω όταν διαβάζονται οι επερωτήσεις.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι οι μειοψηφίες ανάλογα με τα κριτήριά τους καταθέτουν επερωτήσεις, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή η ΛΑΣ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, για τα δύο χρόνια της Δημοτικής Αρχής, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά να τον καλεί να περιμένει να προχωρήσει πρώτα η Δημοτική Αρχή στον απολογισμό και μετά να τοποθετηθεί και τον κ. Νάνο να δηλώνει ότι έχει έτοιμα η παράταξη τα στοιχεία.

Όσον αφορά το προσχέδιο του «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου 2014–2020, ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 πρωταρχικός στόχος της Δ.Α. είναι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πόλης και πρόσθεσε: «όταν μιλάμε για έργα, έχουμε και μία ανάπτυξη στην τοπική οικονομία της πόλης. Για μας ήταν προτεραιότητα αυτός ο σχεδιασμός, που φαίνεται κι από την ετοιμότητά μας. Ήμασταν αρκετό καιρό έτοιμοι και περιμέναμε την πρόσκληση της Περιφέρειας».

Ο ίδιος εξήγησε ότι στις 12 του μήνα θα κατατεθεί ο φάκελος στην Διαχειριστική Αρχή αν και το πρόγραμμα ανοίγει για κατάθεση φακέλων στις 20 του μήνα.

Οι Ειδικοί Στόχοι που καλείται να πετύχει η Δ.Α. με την υλοποίηση των έργων και δράσεων είναι:
Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προώθηση της βιώσιμης Αστικής κινητικότητας, αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, περιορισμός της ρύπανσης, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, αύξηση πρασίνου, υποδομών για δράσεις κοινωνικής υποστήριξης, υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από ακραία σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων και ανέργων ευπαθών ομάδων, προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της ποιότητας των υπηρεσιών κι ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Τα που προτείνονται είναι: επισκευή – Ενίσχυση φέροντα οργανισμού και Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό, ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά» του Βόλου, παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας, διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου – Καισαρείας, δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης επί της οδού Γ. Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος «ΝΙΚΗ»), δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, δημιουργία Κέντρου για τη λειτουργία δομής προώθησης απασχόλησης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας και προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων.

Να σημειωθεί ότι οι δράσεις Κοινωνικού χαρακτήρα επικεντρώνονται σε τρεις δέσμες δράσεων και συγκεκριμένα: σε δράσεις βελτίωσης υποδομών και ενεργειών του ΟΤΑ για την υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από την , δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή παρέμβασης και δράσεις προώθησης της απασχόλησης , της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ και της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. , επιβαβαίωσε ότι ο φάκελος έγκαιρα προετοιμάστηκε και με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων και του Γενικού Γραμματέα και το χρονοδιάγραμμα καλύπτεται και ψήφισε θετικά ενώ συνέστησε να μην περιοριστεί η διεκση των έργων στο μέλλον. «Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις κι όσο θα συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική στη χώρα, τόσο θα απομακρύνονται οι ΟΤΑ από τους στόχους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η θετική ψήφος δε θα πρέπει να εκληφθεί ως λευκή επιταγή απέναντι στους κυβερνώντες.

Ο κ. Θεοδώρου εκτίμησε ότι περίπου σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το Τεχνικό Πρόγραμμα κι όπως είπε «θα δείτε αύξηση ώστε να γίνουν κι άλλα έργα καθημερινότητας».

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, ανέφερε ότι με τον σχεδιασμό που προτείνεται πιάνει τόπο ο σχεδιασμός και οι προσπάθειες της προηγούμενης Δ.Α. με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να την αποδοκιμάζουν γελώντας και τον κ. Θεοδώρου να της λέει «περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις».

Η κα. Οικονόμου σημείωσε ότι ήταν τα έργα που είχαν προταθεί από την προηγούμενη Δ.Α. τον Μάρτιο του 2014 και είπε: «είναι αστείες οι κορώνες για το τι χάλια πήρατε και τι κάνατε. Η πόλη έχει συνέχεια. Υπάρχουν προγράμματα στα υπουργεία και συνηθίζετε την πόλη να εθίζεται στα μικρά. Είστε μακριά από μακρόπνοη στρατηγική».

Η ίδια ψήφισε τα έργα εκτός από το Υγειονομικό.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι κάθε έργο και κάθε πρόγραμμα της Ε.Ε. πρέπει να εξετάζεται με γνώμονα που αποσκοπεί, τονίζοντας ότι η ΛΑΣ έχει άλλη φιλοσοφία, αφού «Ό,τι κοινωνικές πολιτικές και να χρησιμοποιηθούν είναι ασπιρίνες στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, αναφέρθηκε στα έργα ονομαστικά, επισημαίνοντας ότι για το πρέπει να περιφρουρηθεί σεισμικά και να κατασκευαστεί με τον νέο αντισεισμικό σχεδιασμό, ενώ για τους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους έκανε λόγο για αποσπασματικότητα που προσεγγίζεται το θέμα, τονίζοντας ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

“Για το που είναι η υποβαθμισμένη περιοχή εκτίμησή μας είναι ότι με τις παρεμβάσεις δε θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις». ανέφερε χαρακτηριστικά , ενώ επίσης πρότεινε να διατηρηθεί το μπροστινό μέρος στο τμήμα Μαιάνδρου – Καισαρείας – στο καφενείο του Πέτρου, να γίνει πειραματική εφαρμογή του μέτρου αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων και να μην κατεδαφιστεί ο κινηματογράφος ΝΙΚΗ. «Λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός. Λείπουν οι βιβλιοθήκες, ο πολιτισμός, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Λείπει ο έλεγχος στατικής επάρκειας των δημοσίων κτιρίων» καξε ο κ. Γαργάλας.

Ο κ. Θεοδώρου, απευθυνόμενος προς την κα. Οικονόμου επανέλαβε «περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις», και συνέχισε « Δεν έχουμε αμφισβητήσει ότι ο Δήμος έχει συνέχεια, αλλά να λέτε και τα πράγματα με το όνομά τους.Ποιές μελέτες είχατε έτοιμες; Για το Μουσείο της Αργούς να ξέρετε ότι τροποποιήσαμε την περιοχή παρέμβασης για να διεκδικήσουμε κάτι. Για το κοντέινερ στο πάρκο του Αγ. νσταντίνου επικοινώνησα με τον κ. Σταυριδόπουλο και τον ρώτησα αν του αρέσει και μου είπε «Όχι είναι ένα έκτρωμα» και περίμενα να συνεργαστούμε. Μη λέτε λοιπόν, ότι δεν έχουμε συνεργασία. Αυτοί δε θέλουν συνεργασία για το καλό της πόλης».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Γαργάλα είπε «Θα χαιρόμουν αν ερχόσασταν στη διαβούλευση. Έρχεστε στο παραπέντε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», με τον κ. Γαργάλα να σημειώνει ότι μία φορά που επεδίωξε να παρευρεθεί στην Επιτροπή Διαβούλευση, «σχεδόν εκδιώχθηκε».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση