Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τη συνέχιση χημειοθεραπειών καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο του Βόλου
Κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τη συνέχιση  χημειοθεραπειών καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο του Βόλου

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τη συνέχιση χημειοθεραπειών καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο του Βόλου

Eξέδωσε στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

 

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τη συνέχιση  των χημειοθεραπειών καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο του Βόλου εξέδωσε στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη  δημιουργίας ογκολογικής μονάδας , με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και χρηματοδότηση ώστε να μην μεταφέρονται οι στα Νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας .

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος και πρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου Ματθ. χαρακτήρισε ευαίσθητο το θέμα και ζήτησε  να ακουστούν αλήθειες και όχι ανακρίβειες και πρόσθεσε: «το θέμα βγήκε μετά από έρευνα. Από 1/1/16 μπήκαν τα χημειοθεραπευτικά στο . Δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός, το μπάτζετ και η φαρμακευτική δαπάνη είχαν τελειώσει, ενώ είναι ακριβά τα  φάρμακα. Η δαπάνη και τα περιστατικά καρκίνου βαίνουν με αυξητικό ρυθμό. Δώσαμε αγώνα στην 5η ΥΠΕ. Το Νοσοκομείο  δαπάνησε 4,9 εκ. εκ των οποίων   το 50% αφορούσαν  τα χημειοθεραπευτικά.  Από 4,9 εκ. ευρώ είχαμε 5,3 εκ. και βάλαμε δωδεκατημόρια. Η  φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν διπλασιάστηκε και θα έβγαζαν εκτός τον προϋπολογισμό  του Νοσοκομείου και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ούτε εμβόλια το  καλοκαίρι. Έγινε προσπάθεια  εξορθολογισμού».

Ο κ. είπε ακόμη πως στη μονάδα  υπηρετεί ένας γιατρός ογκολόγος , με έναν  βοηθό και πέντε νοσοκόμες  και πως στο  νέο ΟΕΥ προβλέπεται ογκολογική κλινική, ενώ τόνισε πως δεν διακόπηκε καμία χημειοθεραπεία. «Είναι τεράστιο ψέμα. Βάλαμε φρένο στα νέα περιστατικά γιατί το καλοκαίρι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ούτε για εμβόλια. Τα  νέα περιστατικά πηγαίνουν στα όμορα νοσοκομεία. Να έρθουν νέοι ογκολόγοι και να δημιουργηθεί ογκολογική κλινική με ανάλογο μπάτζετ. Το θέμα  δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.  Οι νέοι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Νοσοκομεία Λάρισας και Λαμίας με κάλυψη των εισιτηρίων από το , προσωρινά μέχρι να γίνει η κλινική με την ανάλογη χρηματοδότηση».

Ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος και πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Νικ. Χαυτούρας τόνισε ότι υπάρχει  υπάρχει  πρόβλημα χρηματοδότησης και πρόσθεσε: « Το ΑΓΝΒ δεν θα δεχθεί νέα περιστατικά. Αυτό είναι άσχημο κι ανήθικο , καμμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να παζαρεύεται με βάση τα μνημόνια.»

Επίσης χαρακτήρισε ανήθικη τη στάση του Υπουργού Πολάκη, να ρίχνει ευθύνες στον ογκολόγο γιατρό, επισημαίνοντας ότι  ευθύνη έχει η κυβέρνηση για την κατάσταση που υφίσταται στη δημόσια υγεία. «Υπάρχει ανακολουθία  κυβέρνησης και διοικούντων , αγνοούν τους ασθενείς και περικόπτουν θεραπείες. Οι θεραπείες πρέπει να γίνονται στο Νοσοκομείο, αντί να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαυτούρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς είπε πως δεν πρέπει  να στήσουμε στον τοίχο τον κ. Δραμητινό, που λειτουργεί με βάση τις εντολές  άνωθεν.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΑΓΝΒ  είπε:  δεν πρόκειται να στήσετε στον τοίχο τον Δραμητινό γιατί είναι χρόνια γιατρός γνωστός στην πόλη.  Το νοσοκομείο Βόλου έχει χάσει   150.00 ευρώ από το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά, η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε αλητιλίκι εδώ. Λαϊκίζετε, για να του απαντήσει ο Γ. Μουλάς: Αλητιλίκι κάνει  ο  Πολάκης που αβασάνιστα θίγει τον γιατρό. Ντροπή και όνειδος. Αν  έχεις στοιχεία να τα δώσεις , χωρίς στοιχεία να ανακαλέσεις γιατί δεν θα έχεις μούτρα να κυκλοφορείς στην πόλη».

Ακολούθως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ.  Πατσιαντάς έκανε λόγο για τεράστια κοινωνική διάσταση , σημειώνοντας ότι είχε διαχρονικά παθογένειες το δημόσιο σύστημα υγείας και πλέον νοσεί βαθιά το ΕΣΥ, συνέπεια των μνημονίων. Η χώρα έγινε προτεκτοράτο και το πρόβλημα διαρκώς θα διογκώνεται.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου είπε ότι οι χημειοθεραπείες είναι τεράστιο βάρος και για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, χαρακτήρισε μεγάλο εμπόδιο τον προϋπολογισμό , λέγοντας ότι ευχής έργο θα ήταν οι ασθενείς να  νοσηλεύονται  στο Νοσοκομείο.

Τέλος ανέφερε: «Στηρίζουμε αίτημα ΑΓΝΒ να δημιουργηθεί κλινική, με επιπλέον γιατρούς και χρηματοδότηση».

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ.     άσκησε κριτική στους έξι ανεξάρτητους λέγοντας ότι «ό,τι έχει να κάνει με θέματα Υπουργείο σιωπή από τους έξι, ενώ πριν τρία χρόνια ξεσηκώνονταν», με την Φωτεινή  Κοκκινάκη να του απαντά: «Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι». Ο κ. δήλωσε ότι είναι αντικειμενική ευθύνη της διοίκησης κι αδιανόητο να στέλνουμε ανθρώπους – αλλού. «Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο και πέντε;» διερωτήθηκε  με την κα. Κοκκινάκη να παρεμβαίνει και τον κ. Μιτζικό να συνεχίζει «Αδιανόητο λες κι είναι ζώα. Αυτοί οι πέντε καρκινοπαθείς να μην πάνε αλλού».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι  δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες και αντικειμενική η ευθύνη της διοίκησης να μην μπορούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο οι ασθενείς. «Είναι αδιανόητο να μεταφέρονται οι ασθενείς. Μας θέλουν μελλοθάνατους. Μεγάλη η ευθύνη της διοίκησης. Με μια στατιστική Πολάκη στέλνετε τους πέντε ασθενείς στη Λάρισα και τη Λαμία. Ντροπή για όλους μας. Να διεκδικήσουμε κονδύλια. Χάνουμε την εμπιστοσύνη στους γιατρούς χωρίς στοιχεία. Να συμβάλλουμε στα  έξοδα των συνοδών των ασθενών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος μίλησε για  τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η υγεία και πρόσθεσε: «  Είναι διαχρονικές. Αδιανόητο να μεταφέρονται σε άλλες πόλεις οι ασθενείς. Έπρεπε από χρόνια να λειτουργεί ογκολογική κλινική στο Βόλο με  ιατρικό , νοσηλευτικό προσωπικό και αύξηση χρηματοδότησης.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Αναστ. Μπατζιάκας διερωτήθηκε ποιος εκτιμά και με ποιο ποσό τη ανθρώπινη ζωή, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικού τύπου χημειοθεραπείες και ότι το θέμα είναι πολιτικό.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαρς είπε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αξία της ανθρώπινης ζωής κάνοντας λόγο για με σκάνδαλα στη δημόσια υγεία και στα δημόσια έργα, με τον κ. Μουλά να τον διακόπτει.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, πρότεινε να βγει ψήφισμα μέσω του οποίου θα ζητείται δημιουργία ογκολογικής κλινικής αύξηση χρηματοδότησης για το φάρμακο και πρόσληψη γιατρών.

Ένταση σημειώθηκε όταν το λόγο πήρε, ο κ. Χαυτούρας, καταγγέλλοντας τον κ. Γαργάλα ότι παίρνει έργα του δημοσίου και τον κ. Γαργάλα να τον χαρακτηρίζει «φθηνό». Ο κ. Χαυτούρας κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν.

Ο κ. Δραμητινός διευκρίνισε ότι τον Δεκέμβριο η διοίκηση δημιούργησε μια επιπλέον θέση ογκολόγου. Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μουλάς, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο, ούτε για την επίθεση του Υπουργού στου γιατρούς, εκτιμώντας ότι η λύση που ανέφερε ο διοικητής είναι προσωρινή.

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης επερωτήσεων, αναγνώστηκε επερώτηση της «Επιλογής Ευθύνης» και κλείνοντας ο κ. Μουλάς σχολίασε το γεγονός ότι η επερώτηση συνοπογράφεται κι από τον Απ. Παπατόλια και κατά πόσο αυτό είναι σωστό με την επικεφαλής της παράταξης κ. Οικονόμου να απαντά ότι ο κ. Παπατόλιας, ότι μπορεί να μην έρχεται στις συνεδριάσεις αλλά κρατεί την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση