Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2017 του Δήμου Βόλου
Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2017 του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2017 του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου, ύψους 95.415.000 ευρώ για το 2017.

Αρχικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Πέγιος, είπε ότι έχει ελεγχθεί από το παρατηρητήριο και μία παρατήρηση που υπήρξε λύθηκε άμεσα με τις εξηγήσεις που έδωσε η υπηρεσία και πρόσθεσε: «Είναι ένα προϋπολογισμός που τα τελευταία δύο χρόνια κοιτάμε να είναι και ρεαλιστικές και να καλύψει υποχρεώσεις και δάνεια των προηγούμενων ετών. Είναι ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχουμε τεράστια αύξηση στα τεχνικά έργα κατά 75%. Ο προϋπολογισμός του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία περιλαμβάνει το πλαφόν των αποτελεσμάτων του 2015. Παρουσιάζουμε αύξηση ταμειακού υπολοίπου και μείωση υποχρεώσεων και η βάση μας είναι ότι κόβονται 2,5εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ που δε θα τα έχουμε το 2017 κι από 1/1/2017 έχουμε μείωση στα προνοιακά επιδόματα, καθώς αφαιρείται η υποχρέωση του Δήμου να καλύπτει και τους άλλους Δήμους. Μας ενδιέφερε να κάνουμε ορθή διαχείριση. Δημιουργούμε τα ταμειακό υπόβαθρο για τα υπόλοιπα χρόνια και με το προσωπικό που έχουμε, ο προϋπολογισμός είναι σε καλά επίπεδα».

Στη συνέχεια η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Βάσω Παπαδανιήλ, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου ανέρχεται στα 95,4εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι γίνεται φιλότιμη και τεράστια προσπάθεια από τις υπηρεσίες για να μην αμφισβητούνται τα στοιχεία και χαρακτήρισε απαράδεκτο κάποιοι να τα αμφισβητούν και να ρίχνουν ές για όλα αυτά που γίνονται.

Ο κ. Πέγιος, διευκρίνισε ότι η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός παρατήρησε λέγοντας ότι ο αντιδήμαρχος έχει δικαίωμα να κάνει πολιτικές κρίσεις κι όχι η υπηρεσία.

Στο σημείο εκείνο προκλήθηκε ένταση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου . Μουλά, ενώ η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Δέσποινα Κότογλου άρχισε να φωνάζει προς τον κ. Μιτζικό.

Για τον κωδικό που αφορά ειδικό σύμβουλο για την αξιοποίηση του Πεδίου Άρεως, με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου συμβούλου Ι. Αποστολάκη, ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. είπε ότι ο κωδικός αυτός υπήρχε εδώ και δύο χρόνια στον προϋπολογισμό και αν κρίνει η δημοτική αρχή ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί θα τον χρησιμοποιήσει.

Τέλος, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μετά από ερώτηση του συμβούλου της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλου, ο κ. αναφέρθηκε στο ζήτημα των κεραιών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών κι είπε: «Καμία δημοτική αρχή δεν μπήκε στον «πειρασμό» να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και ο λόγος ήταν αυτονόητος, καθώς δε ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με τους «φίλους» τους. Εμείς αυτό θα το σταματήσουμε. Είτε είναι ραδιοφωνικός σταθμός είτε τηλεόραση θα κάνουμε προσπάθεια να συμμαζέψουμε αυτή την κατάσταση. Αυτό δημιουργήθηκε με υπαιτιότητα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς είπε ότι αυτό που κάνει το Δ.Σ. Βόλου είναι να προχωρά στην εναρμόνιση του προϋπολογισμού με το τεχνικό πρόγραμμα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και συμπλήρωσε: «Για ποιον προϋπολογισμό μιλάμε όταν οι κόφτες υπάρχουν. Κάτω από αυτά τα μεγέθη, οι ΟΤΑ δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος και δεν έχουν συμβολή στην ανάπτυξη».

Ο σύμβουλος της α' ελάσσονος μειοψηφίας Φ. Λαμπρινίδης ζήτησε από την υπηρεσία στοιχεία για την ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη, ενώ ανέφερε ότι η πόλη πάσχει από θέματα καθαριότητας, δενδροφύτευση, ανάπλαση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, ιδίως τις Δημοτικές Ενότητες κι αυτό είναι αρνητικό και συμπλήρωσε: «Άρα που είναι το περίφημο έργο σας; Θα συμφωνήσω με την περίπτωση των συμβούλων. Σύμβουλοι εδώ, σύμβουλοι εκεί. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες να ωριμάσουν τις μελέτες; Δεν αντανακλούν στις πραγματικές ανάγκες ενός Δήμου. Τα πολιτιστικά λείπουν. Δεν υπάρχει πολιτισμός. Το ποσό 80.000 που προβλέπεται το 2017 για τα σχολεία είναι πολύ μικρό».

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει σημαντική μείωση των τελών κι επανέλαβε την πρόταση για καθολική μείωση 10% που θα έδινε «ανάσα», προτείνοντας να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για την ΑΝΕΒΟ τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος ύπαρξής της και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το έργο που επιτελεί σήμερα η ΑΝΕΒΟ μπορεί να εκτελεστεί από άλλες υπηρεσίεςτου Δήμου, όπως η Διεύθυσνη Προγραμματισμού».

Για τη της σήραγγας της Γορίτσας, σημείωσε ότι έπρεπε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και διευκρίνισε: «στο μέλλον να δούμε αν λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.”

Για τα σχολεία συμφώνησε ότι γίνεται προσπάθεια, αλλά τόνισε πως δεν δαπανήθηκαν τα προϋπολογισθέντα ποσά.

Για την αγροτική οδοποιία ο κ. Μιτζικός είπε ότι τα ποσά κυμαίνονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και πρόσθεσε: ” Καλό θα ήταν να διπλασιαστούν τα ποσά για την αγροτική οδοποιία.

Για τους εξωτερικούς συμβούλους παρατήρησε ότι τα ποσά αυτά είναι έξοδα κι από τις απευθείας αναθέσεις δεν έχουμε δει αποτέλεσμα, ενώ καλώς κάνατε κι αφήσατε το κονδύλι για το Εκθεσειακό Κέντρο καθώς πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου».

Τέλος για τη δακοκτονία πρότεινε να γίνει συμπληρωτική σύμβαση με την Π.Ε. Μαγνησίας για να αυξηθεί το πρόγραμμα στη Μαγνησία, ενώ χαρακτήρισε θετική την ύπαρξη του Παρατηρητηρίου που κρατά συμμαζεμένα τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο «καθρέφτης» της πολιτικής που θα ασκηθεί και το Παρατηρητήριο ελέγχει τα πάντα. «Η ανάδειξη αυτού, καθώς δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση αλλά Τοπική Διοίκηση, είναι το «μακρύ χέρι» της εκάστοτε κυβέρνησης κι ο «Δούρειος Ίππος» της κάθε αντιλαϊκής πολιτικής. Με το μανδύα του ανεξάρτητου κινείστε κι εσείς και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τα συνδικαλιστικά σας όργανα, εκτός από τους πέντε δημάρχους που σας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε όλοι. Φτάσατε σε σημείο να βάλετε 20% επιπλέον φόρο σε περιοχές που δεν έχουν σχολεία. Έχετε πρεμούρα να βγάλετε λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολίασε το γεγονός ότι οι προηγούμενοι επικεφαλής εκτός του κ. Πατσιαντά δεν αναφέρθηκαν στην υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης, για τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων, ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να «μπαλώσει» τα λεφτά που χάνονται τότε θα είναι εκτεθειμένη. Επίσης ζήτησε να γίνει ενημέρωση, για το τι έχει γίνει, από τους συμβούλους του Δήμου. Όπως είπε: «είναι ένας προϋπολογισμός στην φιλοσοφία του ίδιος με τον περσινό. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα κατανεμημένα τα χρήματα. Στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής θα μπορούσε να κάνει παραπάνω ο Δήμος, ενώ δεν βλέπουμε κάτι για χώρους πρασίνου».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης τόνισε ότι γίνεται επικύρωση μελέτης για 27 σχολεία, ενημερώνοντας ότι έχουν προϋπολογισθεί 1,5εκ.ευρώ για 27 σχολεία και 3,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για επεκτάσεις αιθουσών σχολείων και την επόμενη χρονιά ο Βόλος θα είναι «εργοτάξιο», ασκώντας δριμεία κριτική στον κ. Λαμπρινίδη.

Ο Δημ. Πέγιος είπε ότι «θα αφήσουμε ένα ταμείο αξιοπρεπέστατο. Με περισσότερα έργα στην καθημερινότητα κι αυτό που εισπράττουμε είναι πολλές ευχαριστίες από τους δημότες μας».

Πριν την ενημέρωση του σώματος από τον κ. Θεοδώρου, ο πρόεδρος της Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Παγασών Κ. Βιδανόπουλος για το θέμα ς του πεσσού, άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την ότι είχαν καταντήσει την περιοχή «φέρετρο» και τώρα όπως είπε «ο απολογισμός σας έχει τελειώσει χθες».

Πολιτική αντιπαράθεση για την κατεδάφιση κτιρίου με αμίαντο στη Ν.Ιωνία

Η συνεδρίαση συχίστηκε με πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θέμα της κατεδάφισης οικίας με αμίαντο στη Ν.Ιωνία αλλά και για το θέμα της αποχώρησης συμβούλων από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, ανέφερε:«Στην προηγούμενη συνεδρίαση ειπώθηκαν διάφορα. Είπα ότι θα επιστρέψω αλλά είδα την αίθουσα κενή. Δεν δραπετεύσαμε από την αίθουσα. Ήταν πολιτική απόφαση. Είπατε ότι αποχωρήσατε (απευθυνόμενος προς μειοψηφίες)επειδή δεν σας δόθηκε ο λόγος. Εμείς δι με συνδικαλιστές κατά το δοκούν δεν κάνουμε. Δεν είμαστε για να κάνουμε αβάντα στην κα. Στάχτου για τις εκλογές που έχουν. Θα κριθούμε όμως για τις πολιτικές αποφάσεις που πήραμε. Εμείς φέραμε απόφαση και για τις υπερωρίες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο είναι περί στα 800 άτομα».

Επίσης σχολίασε τοποθέτηση του κ. Λαμπρινίδη για το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας: «Εδώ δεν είναι ο Δήμος Βόλου αλλά ο Δήμος Αθηναίων.Κύριε Λαμπρινίδη θα μας φέρετε κάποια πρόταση; Αλλά βλέπω διάφορες ερωτήσεις για το θεαθήναι. Η αντιπολίτευση είναι για να συμβάλλει καλοπροαίρετα και να φέρνει . Φαίνεται όμως ότι σας πειράζουν ορισμένες αποφάσεις. Κάνατε προσφυγή για την κατοικία με τον αμίαντο. Μας κατακρίνετε για μια απόφαση που πήρατε το 2007, με σεβασμό στους πολίτες; Που κάναμε δεκτό ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων; Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Φάνηκε πόσο γυμνοί είστε. Δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε μια απόφαση του Δ.Σ. που ξεκίνησε από το 2002. Εμείς θα κριθούμε από τον κόσμο και μετά το 2019 εμείς θα είμαστε εδώ, εσείς δε θα είστε».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς παρατήρησε ότι έχει ληφθεί αποφαση από την πλειοψηφία να αποχωρεί από τις επερωτήσεις των μειοψηφιών και του Συλλόγου Εργαζομένων προκαλώντας την αντίδραση της πλειοψηφίας.

Ο κ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ολίσθημα και τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να συζητά με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, δικαιολογώντας την κριτική που άσκησε.

Για το θέμα της κατεδάφισης, ο κ. Πατσιαντάς δήλωσε άγνοια για το ιστορικό τονίζοντας ότι «σας δίνει το δικαίωμα να προχωρείτε σε απευθείας ανάθεση; Δεν είναι σύννομο και ως προς το σκέλος της απευθείας ανάθεσης και ως προς τη νομιμότητα της απόφασης και θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη». Στο σημείο εκείνο ο κ. αντέδρασε στο θέμα αυτό.

Ο σύμβουλος της α' ελάσσονος μειοψηφίας Φ. Λαμπρινίδης ανέφερε είναι ένα θέμα που αφορά την δημόσια υγεία κι ασφάλεια και πρόσθεσε: «Αφαιρέσαμε με ασφάλεια τον αμίαντο από το 6ο Δ.Σ. Ας το δείτε κι εσείς πως γίνεται».

Ο κ. Λαμπρινίδης προσκόμισε έγγραφο στον κ. Θεοδώρου και τη στιγμή εκείνη ο δημαρχεύων του έδωσε άλλο έγγραφο, το οποίο δεν πήρε κι ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος τον αποκάλεσε πολιτικό απατεώνα.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, ανέφερε ότι είναι θεσμική υποχρέωση της Δ.Α. να συνομιλεί με τον Σύλλογο εργαζομένων , άσχετα αν συμφωνεί ή όχι, χαρακτηρίζοντας λάθος την ενέργεια της πλειοψηφίας να αποχωρήσει.

Για την κατεδάφιση του κτιρίου με αμίαντο στη Ν.Ιωνία, συμφώνησε με την κατεδάφιση, προσθέτοντας ότι επί της ουσίας θα κριθεί από την αρμόδια Αρχή και πρόσθεσε: «Περιμένουμε απαντήσεις στο έγγραφο του Σωματείου Χειριστών και ζητήσαμε απόλυτη διαφάνεια να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με όλες τις απευθείας αναθέσεις κι ανατέθηκε σε συγγενικό πρόσωπο αντιδημάρχου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο νέος Νόμος περί αναθέσεων το απαγορεύσει ρητά».

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχας κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος στην Γραμματέα του Συλλόγου.

Ζητώντας το λόγο η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βιολέττα Καντόλα, αντέκρουσε τα όσα υποστηρίχθηκαν για την ανάθεση κατεδάφισης κτιρίου, ασκώντας κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας: «Προσέτρεξαν κάποιοι να μιλήσουν για τον αμίαντο. Για την απευθείας ανάθεση γίνεται πάντα με διαδικασία προσφορών. Κάποιος που κατέθεσε προσφορά ήταν από το Σωματείο και δεν επιλέχθηκε. Το δικό μου συγγενικό πρόσωπο που ανέλαβε την ανάθεση, δεν αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Ήταν νόμιμη διαδικασία. Μας εγκαλούν για κάτι που αγνοούν οι ίδιοι;» είπε χαρακτηριστικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση