Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Κατά πλειοψηφία τα τέλη καθαριότητας -ηλεκτροφωτισμού στο Δ.Σ. Βόλου
Κατά πλειοψηφία τα τέλη καθαριότητας -ηλεκτροφωτισμού στο Δ.Σ. Βόλου

Κατά πλειοψηφία τα τέλη καθαριότητας -ηλεκτροφωτισμού στο Δ.Σ. Βόλου

Μεγάλη ένταση για το εργοστάσιο παραγωγής SRF

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του 2019 .

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Βόλου” Μιχ. Μιτζικός, ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση των ανταποδοτικών τελών στις Δημοτικές Ενότητες, τονίζοντας: “Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση”.

Ωστόσο συμφώνησε με την μείωση των τελών και ζήτησε να μειώσει η δημοτική αρχή ακόμη περισσότερο τα τέλη στις Δημοτικές Ενότητες, επισημαίνοντας ότι “η πρέπουσα καθαριότητα στο 4ο έτος δεν υπάρχει”.

Απαντώντας του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς είπε: “εντάξει κ. Μιτζικέ την άλλη τετραετία θα το δούμε”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι η παράταξη είχε ζητήσει την μείωση έως την τελική κατάργηση των τελών για ανέργους και ζήτησε να μειωθεί το τέλος στις εργοταξιακές παροχές. Στον αντίποδα πρότεινε την αύξηση των τελών σε τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές έως 20% .

Ο κ. Νάνος επανέλαβε ότι η παράταξή του ζητά να καταργηθούν τα τέλη καθαριότητας σε ευπαθείς ομάδες.

Ο δήμαρχος Βόλου , απαντώντας στον κ. Νάνο είπε: “με τέτοιες λογικές και νοοτροπίες ούτε 3% δεν θα πάρετε. Η απόφαση του 2017 της σημερινής δημοτικής αρχής παραμένει σε ισχύ ότι δηλαδή άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας απαλλάσσονται από τα τέλη, άτομα με οικονομική αδυναμία μείωση 50%, άτομα με αναπηρία μείωση, πολύτεκνες οικογένειες μείωση 50%, τρίτεκνες οικογένειες μείωση. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι δίπλα στον πολίτη. Η σημερινή μείωση των τελών που γίνεται αγγίζει 500.000 ευρώ κι έχει γίνει ένας ορθολογισμός στις Δημοτικές Ενότητες και στη Ν.Ιωνία για να σταματήσουν οι αδικίες. Αφήστε κ. Νάνο τους λαϊκισμούς”.

Απαντώντας ο επικεφαλής της ΛΑΣ είπε: “ποιος θα πάρει ντοκτορά στον λαϊκισμό και στο ψέμα φαίνεται” με τον Αχ. Μπέο να λέει ότι “χόρτασε ο Βόλος ψέματα. Μόνος σου θα μείνεις στο τέλος”.

Ο Απ. Νάνος ανταπάντησε: “Θα δούμε αν θα είσαι υποψήφιος στο τέλος” για να του πει ο Αχ. Μπέος: “Αυτά παρακαλάτε. Το δικαίωμα του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι έχουν όλοι οι πολίτες”. Για το αν θα είναι υποψήφιος του απάντησε: “Κοιμάστε κι ονειρεύεστε. Παρακαλάτε να καταδικαστώ για να μην κατέβω υποψήφιος. Μπορείτε να με αντιμετωπίσετε; Σας προκαλώ γιατί εγώ προσφέρω στην πόλη. Πριν τις εκλογές σε όλα αυτά που σκηνοθετήσατε με τη σαπίλα του συστήματος θα βγω αθώος”.

Ο Απ. Νάνος του είπε: “Ακόμη και στην παράταξή σου ξέρουν πόσο δημοκράτης είσαι” και τον δήμαρχο να του ανταπαντά “εμείς διοικούμε”.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, με αφορμή την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, κατασκευής του εργοστασίου srf.

Ένταση για τα τέλη κοιμητηρίων

Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή τα τέλη κοιμητηρίων μεταξύ του κ. Διαμαντένια και του δημάρχου Βόλου.

Ο επικεφαλής της “Δύναμις Βόλου” Μιχ. Μιτζικός, ανέφερε ότι “για το 4ο έτος ταφής στον Κούκο, όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω αντικειμενικών συνθηκών, όλοι οι συγγενείς επιλέγουν την εκταφή”, προτείνοντας να μειωθεί στο μισό το τέλος για το 4ο έτος.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολ. Διαμαντένιας, ρώτησε εάν υπάρχει μελέτη για ανταποδοτικά για κάθε νεκροταφείο ξεχωριστά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Στεφόπουλος, είπε ότι για όλες τις δημοτικές ενότητες υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο, επισημαίνοντας ότι στο διαδημοτικό κοιμητήριο “Κούκος” από 200 ευρώ στον 4ο χρόνο , το ποσό μειώθηκε στα 130 ευρώ.

Ο κ. Διαμαντένιας, ζήτησε τα τέλη στα δημοτικά κοιμητήρια να είναι ανάλογα με τις παροχές και τόνισε: “Κάνατε μειώσεις και σωστά, αλλά στη Ν. Αγχίαλο δεν υπάρχει φύλαξη στο κοιμητήριο. Μπαίνουν και κλέβουν τα πάντα. Αυτό φαντάζομαι γίνεται σε όλα τα περιφερειακά κοιμητήρια. Ο οικογενειακός τάφος είναι ακριβός”.

Ο κ. Στεφόπουλος, απάντησε ότι ο οικογενειακός τάφος στη Ν. Αγχίαλο κοστίζει 7.500 ευρώ, συμπληρώνοντας ότι το πιο σύγχρονο κοιμητήριο στο Βόλο βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ του Θ. Διαμαντένια και του Αχ. Μπέου, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον δεύτερο “Κατίνα” του Βόλου, τον Αχ. Μπέο να τον χαρακτηρίζει “ψυχοπαθή” και ο Θ. Διαμαντένιας να του απαντά; “Δεν σου μοιάζουμε, ψυχοπαθή”.

Ένταση για το εργοστάσιο παραγωγής SRF

Η ένταση συνεχίστηκε κατά τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για τον κωδικό που αφορά στο εργοστάσιο παραγωγής SRF.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, ενώ έξω από το Δημαρχείο υπήρχε διακριτική αστυνομική παρουσία.

Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών Μαρκ. Βαξεβανόπουλος είπε: “Στις 5 Μαΐου ο Βολιώτικος λαός διατράνωσε ότι δεν θέλει τη μονάδα srf και θέλει ολοκληρωμένη διαχείριση. Εσείς αναιτίως συνεχίζετε να θέλετε να γίνει; Εμείς θέλουμε να ενισχύσετε τα “πράσινα σημεία”. Είχατε πέντε χρόνια να φτιάξετε πράσινα σημεία και να κάνετε πράσινη διαχείριση”.

Ο Αχ. Μπέος του ζήτησε να χαμηλώσει τον τόνο κι ο κ. Βαξεβανόπουλος του είπε ότι υπάρχει πρόεδρος που διευθύνει τη συζήτηση και συνέχισε λέγοντας: “δεν θέλουμε να γίνει εργοστάσιο παραγωγής srf. Δεν θα δώσουμε τα 41 εκ. και να υπηρετήσουμε τις τσιμεντοβιομηχανίες γιατί η μελέτη που φέρατε και γελάει ο κόσμος, αναφέρει ότι το srf θα καίγεται στις τσιμεντοβιομηχανίες. Θέλουμε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων κι όχι να υπηρετούμε την ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε τσιμεντοβιομηχανία. Ο κόσμος του Βόλου λέει ΟΧΙ. Θέλουμε ανακύκλωση”.

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Βόλου” Μιχ. Μιτζικός είπε ότι “υπάρχει μια τσιμεντοβιομηχανία της πόλης που ρυπαίνει με επικίνδυνους ρύπους κι είναι σε άμεση συνάφεια με τη δημιουργία του εργοστασίου. Το πρόβλημα στην πόλη είναι η χωροθέτηση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε “τροφή” με αυτό το εργοστάσιο που εκλείει επικίνδυνους ρύπους. Χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων”.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να γίνεται διαλογή στην πηγή και πρότεινε να έρθει ο Δήμος σε επαφή με τους άλλους δήμους της Θεσσαλίας για να γίνει ένα κοινό εργοστάσιο, μακριά από κατοικημένες περιοχές και πρόσθεσε: “Δεν έχει γίνει πρόοδος στην ανακύκλωση. Έχετε ξεχάσει την διαπαραταξιακή που λέγαμε να πάμε στην Αθήνα. Ενέχει κινδύνους υγείας, περιβαλλοντικούς και κινδύνους βιωσιμότητας” και καταψήφισε τον συγκεκριμένο κωδικό.

Για το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Μιτζικός παρατήρησε: “βλέπουμε ότι υπάρχει αβελτηρία. Δεν δώσατε τη δέουσα προσοχή στο Δημοτικό Θέατρο. Καλά κάνατε κι αλλάξατε τον χαρακτήρα του Συνεδριακού. Στα θετικά, είναι η εκτέλεση των κόμβων που έγιναν γρήγορα και σωστά. Αλλά να γίνουν και βασικά έργα υποδομής. Μεγάλα έργα τέτοιου είδους δεν έχουν γίνει τέσσερα χρόνια στην πόλη”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι απουσιάζουν έργα αντισεισμικής θωράκισης, σχολικές υποδομές κι όπως είπε “το μόνο που βάζετε είναι τα προκατασκευασμένα στην Αγριά. Δίνετε προτεραιότητα σε άλλα, όπως το Συνεδριακό, αντί να τα δώσετε σε άλλα έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη. Για το εργοστάσιο, έχουμε εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή μας, και για την πρώτη ύλη αλλά η δημοτική Αρχή δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση σύσσωμου του Βόλου, γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα”.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας, αναφέρθηκε στα έργα της Αγχιάλου, όπως το Αλωνάκι, το νηπιαγωγείο, την έλλειψη γηπέδου, το λιμανάκι κ.α. κι όπως είπε “Κάνετε πλατεία σε μία περιοχή που δεν πατάει κανένας από τον Σεπτέμβρη και μετά. Είναι πεταμένα λεφτά” ενώ συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για το μουσείο της Αργούς και το θέατρο.

Ο Αχ. Μπέος, αναφερόμενος στο λιμανάκι στην Αγχίαλο είπε πως είναι θέμα της Αρχαιολογίας. “Ζητάμε την ανάπλαση και θέλουμε να κάνουμε υποστύλωση. Η αρχαιολογία δεν δέχεται το παραμικρό. Για τους πεσσούς στις Αλυκές το αίτημά μας ήταν από το 2014 στην Αρχαιολογία για τη μετατόπιση δύο πεσσών και μας έδωσαν πέρυσι έγκριση για έναν. Για το έργο στο Αλωνάκι, τα χρήματα που θα δοθούν είναι από το ΕΣΠΑ”.

Κατηγόρησε τον κ. Νάνο πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λέει τα ίδια, επισημαίνοντας ότι “Για τα σχολεία, δε νομίζω πως μετά τη μεταπολίτευση, να έχουν βγει πάνω από 3 εκατ. ευρώ για σχολεία. Όταν διοικήσετε εσείς, να βγάλετε περισσότερα. Το θέμα δεν είναι αν πέφτουν τα σχολεία, αλλά εάν τα επισκευάζουμε”.

Απαντώντας στον κ. Μιτζικό, σχετικά με την καθυστέρηση στην κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, υπενθύμισε την ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής εδώ και δύο χρόνια, ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και ήταν καθυστέρηση του κ. Αγοραστού στην έκδοση της απόφασης χρηματοδότησης για την κατασκευή του. Είπε πως δεν έγινε σκοπίμως η καθυστέρηση και το πότε θα ξεκινήσει το Θέατρο, είναι θέμα της Διαχειριστικής Αρχής. “Εμείς είμαστε έτοιμοι, ανέφερε προσθέτοντας πως “ο Δήμος συμμετέχει στην κατασκευή με επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ”.

Για το εργοστάσιο παραγωγής SRF απάντησε πως “οφείλουμε να εξετάσουμε τον προβληματισμό που υπάρχει κι αν αφορά κάποια συμφέροντα ή όλη την πόλη. Για το κόστος της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων που ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ, αυτός είναι ο προϋπολογισμός, ωστόσο το κόστος θα είναι περίπου στο μισό. Αυτά τα χρήματα, δεν είναι του Δήμου, αλλά από πρόγραμμα της Ε.Ε., ύψους 65 εκατ. Ευρώ που αφορά στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τρεις μονάδες σε Τρίκαλα – Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο. Ο Δήμος Βόλου σέβεται τον εθνικό σχεδιασμό. Υπάρχουν δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και πρόστιμα και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε”.

Για τα πράσινα σημεία που ρώτησε ο κ. Λημνιός, τον κατηγόρησε πως λέει τη μισή αλήθεια, λέγοντας πως η μελέτη και ο σχεδιασμός από τον Δήμο, είναι έτοιμα εδώ και μήνες και αναμένεται η προκήρυξη. Ο κ. Λημνιός, άρχισε να φωνάζει ότι είναι ψεύτης κι ο δήμαρχος του απάντησε: “Δεν θα απαντήσω σε έναν γραφικό που πιάνεται απ’ τον φοίνικα. Ο κ. Λημνιός είναι τελείως άσχετος με το αντικείμενο, δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταθέσουμε τη μελέτη για τα πράσινα σημεία μόλις δημοσιευτεί η πρόσκληση. Εάν οι τσιμεντοβιομηχανίες καίνε πετ – κοκ ή srf ή rdf και αν αυτό είναι συμβατό με την υγεία μας ή όχι, θα συμφωνήσω με όλο τον κόσμο. Όμως, από τη στιγμή που παγκοσμίως ψηφίστηκε ότι, αντί για πετρέλαιο ή αέριο μπορεί να χρησιμοποιείται εναλλακτικό καύσιμο, αυτό δεν το νομοθετεί κανένας δήμος, αλλά οι κυβερνήσεις. Ως εκ τούτου, εκεί να απευθυνθείτε. Εμείς είμαστε σύμφωνοι με ό,τι λέει ο νόμος. Σίγουρα και το πετ κοκ και τα άλλα, είναι πολύ βλαβερά για την ατμόσφαιρα. Δεν είμαστε εμείς, αυτοί που θα πούμε τι θα κάψει το εργοστάσιο. Την άδεια την δίνουν οι άλλοι, όχι ο δήμος”.

Επίσης ανέφερε ότι, περιβαλλοντολογικά, προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά με την ταφή των σκουπιδιών, από την δημιουργία εργοστασίου που επεξεργάζεται τα σκουπίδια. “Το τι θα κάψει η κάθε ΑΓΕΤ, παίρνει άδεια από το κράτος και την ΕΕ, δεν αφορά εμάς. Δεν είναι καλύτερα να ελέγχουμε εμείς εάν το προϊόν που θα βγάλει το εργοστάσιο; Σε αντίθεση με τα εισαγόμενα που δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν. Το έργο αυτό, είναι δημόσιο δεν είναι ιδιωτικό” επεσήμανε, ενώ ο κ. Λημνιός φώναζε ότι θα δοθεί σε εργολάβο.

Στη συνέχεια ο Μιχ. Μιτζικός πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, μετά τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και αντέδρασε γιατί του έκλεισαν το μικρόφωνο.
Ο Αχ. Μπέος του απάντησε: “Από αυτούς που είναι εδώ κανείς δεν θα σε ψηφίσει”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι “Το εργοστάσιο θα περάσει στα χέρια ιδιώτη. Σιγά μην τολμήσετε να βγάλετε άχνα. Μπορεί ο ιδιώτης αυτός να είναι η ίδια η ΑΓΕΤ. Εσείς είχατε παραδεχθεί ότι θα το δώσει σε ιδιώτη. Η κυβέρνηση μπορεί να ορίζει αλλά το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αντιδράσει, αλλά εσείς είστε ταυτισμένοι μαζί της”.

Ο Αχ. Μπέος είπε ότι δημοκρατία σημαίνει να λες την αλήθεια και συμπλήρωσε: “Ποτέ δεν συνεργάστηκα με την κυβέρνηση. Όταν ανακοινώθηκε το συλλαλητήριο η δημοτική αρχή έβγαλε ανακοίνωση”.

Ο κ. Νάνος τον ρώτησε αν συμμετείχε κι ο δήμαρχος του απάντησε: “Ήμουν εκτός. Είμαι πολυάσχολος. Εσείς είστε αέρα και για όλα φταίει το κράτος. Τι προσφέρατε στο κράτος; Μονίμως είστε οι αδικημένοι.Εμείς παλεύουμε για έναν καλύτερο Βόλο. Δεν περίμενα ποτέ από τον Νάνο που θεωρούσα ότι είχε σοβαρότητα να παρακαλάει να καταδικαστώ. Ό,τι και να κάνετε, εγώ θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί το επιτρέπει το σύνταγμα. Όχι μόνο θα είμαι υποψήφιος αλλά και δήμαρχος για τα επόμενα χρόνια”.

Απορρίφθηκε η πρόταση Μιτζικού για αγορά λεωφορείου μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ

Τέλος,το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχάλη Μιτζικού, με την οποία ζητούσε ο Δήμος να διαθέσει το ποσό των 65.000 € για την αγορά ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου, που θα μεταφέρει στα σχολεία τους μαθητές με κινητικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς είπε ότι είναι θέμα της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ που επρόκειτο να συζητηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να γίνει.

Ο κ. Μιτζικός ρωτούσε γιατί τελικά δεν συζητήθηκε το θέμα , με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη να του απαντάει ότι είναι θέμα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο Δήμος προτίθεται να προβεί στην αγορά ενός τέτοιου λεωφορείου, που όμως θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των μαθητών.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο Μιχ. Μιτζικός κατήγγειλε ότι πέρασαν θέματα που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και δεν εγκρίθηκαν 65.000 € για το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν τα παιδιά με αναπηρία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο #ΕΣΒ θα εκφράσει γνώμη στο ενδεχόμενο να ανάψουν τα λαμπάκια, αλλά στη συνέχεια να κλείσει η πόλη και η αγορά της… - https://t.co/5JbwWVQCVm -

  • Πολύ καλή εμφάνιση της Νίκης Βόλου στο Χειμερινό Κύπελλο κολύμβησης - https://t.co/yVBcX3YouS… -

  • Κορασίδες και άνδρες του Ολυπιακού επικράτησαν της Νίκης #ΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/MPsmg1g7f7 -

"Αλιεύοντας" την είδηση