Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στο Δ.Σ. Βόλου τα ανταποδοτικά τέλη του 2022
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στο Δ.Σ. Βόλου τα ανταποδοτικά τέλη του 2022

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στο Δ.Σ. Βόλου τα ανταποδοτικά τέλη του 2022

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου τα ανταποδοτικά τέλη για το 2022, ενώ για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση στιγματίστηκε  από κόντρες μεταξύ των παρατάξεων.

Τα ανταποδοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας , ενώ καταψηφίστηκαν από τις  παρατάξεις των  α’ και β’ ελάσσονων μειοψηφιών και της ΛΑΣ.

Οι μειοψηφίες  διαφώνισαν  για τη διαδικασία των επιπλέον τετραγωνικών, τονίζοντας ότι πρόκειται  για διπλή φορολογία με αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Ο επικεφαλής της α΄ελάσσονος μειοψηφίας Ι. Αποστολάκης τόνισε ότι ο καθορισμός των τελών είναι μία κορυφαία διαδικασία, πρέπει να τη βλέπουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, είναι μία έμμεση φορολογία και έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Με τα επιπλέον τετραγωνικά, μιλάμε για αύξηση των τελών, είναι ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία, ο Δήμος θα προκύψει να έχει 750.000 τ.μ. παραπάνω, άρα και παραπάνω έσοδα», τόνισε και ζήτησε να γίνει μείωση των ζωνών ώστε να συσχετιστεί η άμεση αύξηση σε αυτή τη συγκυρία.

Επίσης  ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να πάει  σε άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε ότι δεν προκύπτει το τι στόχο έχει ο δήμος από την αύξηση της ανακύκλωσης και πρόσθεσε ότι δεν φαίνεται η εξοικονόμηση ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό.

Βάσει αυτών, εφ’ όσον δεν υπάρχει η αντιστάθμιση των ζωνών ανά περιοχή για να ισοσκελιστεί η αύξηση με τα τετραγωνικά, θα ψηφίσουμε αρνητικά, ανέφερε ο Ι. Αποστολάκης.

Ο σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Τσιμπανάκος τόνισε ότι ο στη διαδικασία των αδήλωτων τετραγωνικών, κατέχει θέση στην πρώτη πεντάδα πανελλαδικά και είναι περίπου 30% παραπάνω αυτά που δεν έχουν δηλωθεί από αυτά που έχουμε σήμερα. «Η δημοτική Αρχή είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη για το 2022, αλλά όταν θα έχουμε αύξηση των τετραγωνικών την επόμενη χρονιά, αναρωτιέμαι εάν η δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει μείωση στα τέλη ώστε η ωφέλεια να πάει σε όλους τους πολίτες συνολικά», τόνισε και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο για τα επιπλέον χρήματα που θα εισπραχθούν κατά 30%.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος είπε ότι τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενο φόρου, έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα, είναι διπλή φορολογία. «Οι διπλοπληρώνουν για υπηρεσίες, είναι μεγάλα τα ποσά που μαζεύει ο δήμος, καλύπτουν το 50-60% των εσόδων του Δήμου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτός ο κεφαλικός φόρος και αν δεν είχαν περικοπεί οι ΚΑΠ κατά 60% θα μπορούσε να προχωρήσουμε σε σημαντική μείωση των δημοτικών τελών, αν όχι σε κατάργηση», τόνισε. Ο ίδιος είπε ότι τώρα ο Δήμος λειτουργεί με τους πόρους των δημοτών και όχι από επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και η δημοτική Αρχή Βόλου και οι Δημοτικές Αρχές που στηρίζονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν κάτι.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα, τόνισε ότι η παράταξη κατανοεί ότι υπήρξε δυσκολία στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου λόγω της πανδημίας. «Κατανοούμε τον αγώνα που έχει δοθεί ειδικά από υπηρεσίες όπως η καθαριότητα για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει αύξηση στα τέλη, ότι πέρασε δύσκολη οικονομική φάση ο Δήμος εμείς ψηφίζουμε θετικά», είπε.

Ο αναπληρωτής δημάρχου αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου τόνισε ότι όταν η Δημοτική Αρχή παρέλαβε, από το 2015, υπήρχε χάος. «Προσπαθήσαμε να φέρουμε πιο κοντά τις ζώνες τιμών στο οικιακό και επιχειρηματικό τιμολόγιο, φέραμε τον δημοτικό φόρο σε ένα δίκαιο συντελεστή και είναι μία προσπάθεια που δεν την έχουμε εγκαταλείψει. Στόχος είναι  με την ολοκλήρωση της θητείας να εξορθολογίσουμε τα τέλη, ώστε να μην υπάρχουν δημότες πολλών ταχυτήτων. Για τις ευπαθείς ομάδες δεν αλλάζει η πολιτική», τόνισε.

Τέλος, απευθυνόμενος στις μειοψηφίες, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι αυτοί που μιλούν για σοβαρότητα εφ’ όσον εννοούν αυτό που λένε, θα έπρεπε να έρθουν και με μία πρόταση.

Ο Ανδρ. Ζέρβας είπε ότι η Δημοτική Αρχή έκανε τρεις συνεχόμενες μειώσεις στα τέλη, χωρίς έκπτωση στον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι  δεν έχουν αγγίξει καν τις αιτήσεις των δημοτών για τα ανταποδοτικά.

Επίσης είπε ότι ο στις 41.000 αιτήσεις έχει ικανοποιήσει τις 39.000 για τα επιπλέον τετραγωνικά, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη μετά Covid εποχή με τις αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και νευραλγικές προμήθειες των υπηρεσιών και ενώ θα μπορούσαν να αυξηθούν τα τέλη για να καλυφθούν, δεν έγινε καμμία αύξηση. «Είναι μία δύσκολη εποχή, είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια των πολιτών να τους διευκολύνουμε χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις υπηρεσίες μας. Αυτό φαίνεται από τον ηλεκτροφωτισμό, τον στόλο καθαριότητας, την ορθολογική διαχείριση, χάρη σε πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Αν δούμε ότι τα συγκεκριμένα τετραγωνικά μας απέδωσαν παραπάνω εδώ θα είμαστε του χρόνου να τα μειώσουμε», επισήμανε.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

  • Παράταση στην κατάθεση φακέλων του προγράμματος εξοικονόμησης ύδατος #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/RRCg0Kxs9y -

"Αλιεύοντας" την είδηση