Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία , απόντος Μπέου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου
Κατά πλειοψηφία , απόντος Μπέου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία , απόντος Μπέου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου

Κτά πλειοψηφί, με αρνητικές ψήφους των παρατάξεων της μειοψηφίας, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2021, ύψους 120 εκ. €,  κατά τη σημερνή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου .

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Βασίλης Ντακούμης σχολίασε την τρίτη κατά σειρά απουσία του δημάρχου Αχ. Μπέου από την τηλεδιάσκεψη, με τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Τεχνικών Υπηρεσία Θ. να του απαντά:  «ο δήμαρχος είναι εδώ,  παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και επέλεξε να τοποθετηθεί στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Δεν έχει μάθει να κρύβεται, να φεύγει και να αποφεύγει τοποθετήσεις για οποιοδήποτε θέμα» .

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις των μειοψηφιών ο Θ. είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό. Έγινε διαβούλευση, πήγε στο Παρατηρητήριο και εγκρίθηκε  από την Οικονομική Επιτροπή.

«Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη λειτουργία των Δήμων, δίνει δυνατότητα στις παρατάξεις να κάνουν προτάσεις. Ωστόσο, δεν έγινε καμία και σήμερα ασκείτε κριτική και δικαιολογημένα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης», είπε και παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός έχει περικοπή στους ΚΑΠ αλλά είναι ίδιος όπως πέρυσι, αλλά ο Δήμος έκανε προτάσεις που έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, στη διεκδίκηση.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αριστ. Σαββάκης είπε ότι οι τοποθετήσεις των μειοψηφιών όταν γενικές και αφορούσαν κυρίως τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αι όχι του Δήμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από 17 εκ. € που είναι επιχορηγήσεις τα 27 εκ. € είναι επενδύσεις.

Ακόμη είπε ότι ο Δήμος έδωσε παροχές σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ενώ τόνισε ότι οι «αμαρτωλές» Δημοτικές επιχειρήσεις, που η Δημοτική Αρχή τακτοποιεί (όπως τα Σφαγεία) προκάλεσαν οικονομική ζημιά 5 εκ. €.

Ο επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Ι. ς, είπε ότι η γενική εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού είναι ότι ξαναγυρνάμε σε μνημονιακές περιόδους, λόγω της μείωσης των πόρων σε Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Παιδεία,  ενώ υπολογίζεται ότι οι Δήμοι θα πάρουν χρήματα από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων.

Στην ίδια λογική ανέφερε είναι και ο προϋπολογισμός Δήμου Βόλου, που δεν λαμβάνει υπόψη τα χειρότερα σενάρια, στηρίζεται σε αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, που μπορούν να πάνε μόνο στα ανταποδοτικά.

«Ενώ υπάρχει βαθειά ύφεση και φτωχοποίηση μεγάλου μέρους συμπολιτών, ο Δήμος δεν αύξησε τον κωδικό για την κοινωνική πολιτική, ενώ μειώνονται στα μισά οι υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού», τόνισε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος τόνισε ότι οι αναπτυξιακές εταιρίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πρωτοβουλία των Δήμων, αλλά των κυβερνήσεων και είχαν αποτέλεσμα να σπαταληθούν πάρα πολλά χρήματα.

«Ο προϋπολογισμός για το 2021 δεν διαφέρει πολύ από τον περυσινό. Γίνονται περικοπές 200 € από τους ΚΑΠ και οι δημότες θα πρέπει να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα για δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις και δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία. Είναι στρατηγική να αυξάνονται τα χρήματα που πληρώνει ο κόσμος και μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις του κράτους», επισήμανε.

ημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον ισολογισμό του 2019, ενώ οι παρατάξεις των μειοψηφιών καταψήφισαν το προϋπολογισμό και Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του 2021.

Ομόφωνα η εκκαθάριση της Σφαγεία Βόλου ΑΕ

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Ανώνυμης Εταιρίας “ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.”, με οικονομική ζημία  659.315.93 €.

Για τη λύση της ΑΕ κάθε ένας από τους έξι μετόχους θα πληρώσει το ποσό που του αναλογεί για την κάλυψη των χρεών σε ΙΚΑ, που ανέρχονται στις 127.577,68 € και στην , που είναι 49.354,41  €. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αριστ. Σαββάκη ο Δήμος θα πληρώσει τις οφειλές που του αντιστοιχούν προς  Εφορία και  ΙΚΑ.

Εν τω μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση ψηφίσματος της ΛΑΣ για στήριξη κινητοποιήσεων υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ ο επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Ι. ς ζήτησε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή σχετικά με το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.

Επίσης, στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε,  με αρνητική ψήφο της ΛΑΣ, το θέμα λήψης απόφασης για χορήγηση κρέατος σε οικονομικά αδύνατους δημότες  ενώ τονίστηκε ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι 10.000 € και προέρχεται από επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, ώστε να βοηθηθούν οι 509 συνδημότες που εξυπηρετούνται από το και περίπου άλλοι τόσοι από το Κοινωνικό Φαρμακείο και τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Επιπλέον , καταψήφισαν οι μειοψηφίες το θέμα της σύναψης σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βόλου και της ΔΕΗ περί εκχώρησης και σύστασης Ειδικού καταπιστευτικού (Δεσμευμένου) λογαριασμού, με το επιχείρημα ότι είχαν διαφωνήσει με την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρία, για 12 χρόνια, για τον ηλεκτροφωτισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Επίσης , ομόφωνα εγκρίθηκε το θέμα καθορισμού των κρίσιμων υποδομών που θα προταθούν στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” για προσεισμικό έλεγχο και η κατανομή και απόδοση επιχορήγησης λειτουργικών δαπανών των σχολείων δ' δόσης έτους 2020 και αποζημίωση των εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων για το τρίτο τετράμηνο του 2020.

Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η αγορά μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» επτά απορριμματοφόρων τριών μηχανημάτων έργου και ενός φορτηγού αυτοκινήτου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση