Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. Βόλου το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη 1
Κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. Βόλου το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη 1

Κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. Βόλου το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη 1

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη 1,  ενώ απορρίφθηκε σχετικό  ψήφισμα  της ΛΑΣ.

Σε ότι αφορά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι θετικό που μετά από χρόνια η ΚΕΔΕ ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το κατεβάζει προς ψήφιση και στα δημοτικά συμβούλια των ΟΤΑ. Τις τελευταίες ώρες η εξυπηρετώντας γενικότερη εκλογική στρατηγική άνοιξε μέσω συνεντεύξων Σκουρλέτη νέα ζητήματα όπως δίμηνη παράταση στη διαβούλευση, χωροταξικό με δημιουργία νέων δήμων σε 10 νησιά, τρεις νέες στην Αθήνα κ.ά.

Μετά από δύο χρόνια μελέτης από , αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ούτε νέο ούτε μεταρρυθμιστικό. Οδηγεί την Τ.Α. σε πιο αντιδραστικές πολιτικές. Αντιγράφει τον Καλλικράτη σε πολλά, σε ορισμένα μόνο μια φραστική ανατροπή. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για για απλή αναλογική. Η παράταξή μας τάχθηκε υπέρ απλής αναλογικής και εκλογής δημάρχου από το  δημοτικό συμβούλιο».

Επιπλέον ο κ. Πατσιαντάς τόνισε ότι ο ν/σ της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις. “Το βήμα επέκτασης ανταποδοτικότητας και σε άλλες υπηρεσίες και επιβολή τοπικών φορέων. Νεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις. 194-199 ενσωματώνονται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Αποτελεί το ν/σ μια επιτομή όλων των μνημονιακών νόμων.Το ν/σ αυτό αν εξαιρέσουμε την αναλογική εκπροσώπηση κινείται στον αντίποδα όσων η παράταξή μας διεκδικεί τόσα χρόνια. Προεκτείνει φιλελεύθερες μετατροπές στην Τ.Α.. Επί της ουσίας υπάρχει συμφωνία πλήρης και όλων των μνημονιακών παρατάξεων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ αφού η αντιπαράθεση γίνεται μόνο για το εκλογικό σύστημα”.

Ο σύμβουλος της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης»   ανέφερε: «Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία ΚΕΔΕ στηρίζουν στην ουσίατον  Καλλικράτη με διαφοροποιήσεις. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις και να πρωτοστατήσει η Τ.Α. Δεν είναι μεταρρύθμιση το ν/σ. η ελληνική κοινωνία και οι άνθρωποι της Τ.Α. έχουν συνολική εναλλακτική πρόταση που δεν φάνηκε με ευθύνη πλειοψηφίας ΚΕΔΕ. Δεν μας εκπλήσσει η στάση των κυβερνητικών, γιατί πολλά από αυτά που μας θεσπίζουν προβλέπονται και στις μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν χρειάζονται κραυγές από ΚΕΔΕ. Έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση που στηρίζεται σε μελέτες και πρέπει με αυτό το πλαίσιο να κατέβει και όχι να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Το εκλογικό σύστημα είναι κομβικό. Να μην διαλυθούν οι δήμοι, αλλά να μείνουμε στο υπάρχων σύστημα. Πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερο σύστημα που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Μπορεί η χώρα να κυβερνιέται με συνεργασίες και δεν μπορούν να το κάνουν οι δήμοι;  Κεντρικά θέματα είναι η εξασφάλιση κυβερνησιμότητας, πλαφόν εισόδου άνω του 3%, εξασφάλιση ψηφοδελτίων στον Καλλικρατικό δήμο κ.ά. Για μας κορυφαίο ζήτημα η κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι στον πολιτικό και κομματικό διορισμό επόπτη νομιμότητας. Μεγάλη σημασία στα θέματα νομιμότητας και εδώ ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη του πρασίνου στα ανταποδοτικά με επιβάρυνση των πολιτών. Αν γίνει μόνο με απόσβεση κάποιας άλλης φορολογικής επιβάρυνσης στους δημότες. Τέλος οι αρμοδιότητες με πόρους που ζητάει η ΚΕΔΕ,  είναι στα αιτήματά μας”.

Ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στα όργανα από την αξιωματική αντιπολίτευση (). Είναι πολιτικά τερτίπια με απλή αναλογική που την αποκαλούν, να εξασθενίσουν τους δήμους. Αν θέλουν απλή αναλογική, ας εκλέγεται ο δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Αλλά δεν το κάνουν γιατί δεν θα πάρουν κανένα δήμαρχο σε όλη την επικράτεια. Στο εξωτερικό υπάρχει πλαφόν 7% για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο μια παράταξη. Αυτά θέλουμε να κάνουμε; Να ανοίξουμε παράθυρο και στα άκρα, αριστερά ή δεξιά;  Αυτό θέλουν; Το χάος; Υπάρχει κίνδυνος γι' αυτό, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Επίσης τόνισε ότι δεν είναι κατά των τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά επέστησε τον κίνδυνο ότι μπορεί να ανοίξουν ζητήματα σε περιοχές όπως η Θράκη, μέσα από αυτά τα δημοψηφίσματα.

Ακόμη τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την ύπαρξη ενός επόπτη νομιμότητας σε κάθε δήμο και πρόσθεσε: . «Πάνω από το νόμο δεν υπάρχει κανείς, τι θα πει επόπτης νομιμότητας;». Μάλιστα πρότεινε  επιτροπές ελέγχου που κάθε χρόνο θα ελέγχουν αν σωστά γίνονται οι δαπάνες του δήμου και θα κάνουν απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ επισήμανε ότι στηρίζει ψήφισμα ΚΕΔΕ, αλλά με τις τροποποιήσεις που προείπε.

Ο  σύμβουλoς της ΛΑΣ Απ. Νάνος  τόνισε: ” Με το Κλεισθένης 1, στήνεται ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού. Οι σκιαμαχίες κυβέρνησης και για απλή αναλογική στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι αποπροσανατολισμού. Επιδιώκεται από την κυβέρνηση η συναίνεση για να υπηρετηθεί η κυβερνητική ρότα. Στόχος είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από τα δικαιώματά τους και να ταχθούν πίσω από το άρμα της κερδοφορίας. Η πρόταση να γίνει η υπηρεσία πρασίνου ανταποδοτική, είναι ληστρική. Διατάξεις όπως κατηγοριοποίησης του δήμου και κριτήρια που εισάγονται, όπως ίδια έσοδα και επιχειρηματικότητα. Οι παραμένουν καθηλωμένοι στο 62% έως το 2021. Αυτό που θέλουν είναι η κρατική επιχορήγηση να συνεισφέρει στο επιχειρηματικό κεφάλαιο που θα αναλάβει δημοτικές υπηρεσίες. Το ΚΚΕ το απορρίπτει και αυτό το σχέδιο όπως είχε απορρίψει και τον Καλλικράτη.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσ.  Αποστολάκης επέκρινε τον κ. Μιτζικό που έθεσε θέμα κινδύνου να εισέλθουν στο Δ.Σ. ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες και να υπάρξουν προβλήματα με τα τοπικά δημοψηφίσματα, λέγοντας:  «Κύριε  Μιτζικέ, στα καντόνια στην Ελβετία έχουν απλή αναλογική ή όχι; Εμείς δεν στηρίζουμε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αλλά ο Καλλικράτης πρέπει να αλλάξει».

Ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας επισήμανε ότι αν δεν υπήρχε απλή αναλογική όλοι θα είχαν συμφωνήσει με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. «Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πατούλης και ο κάθε δήμαρχος που έχει συνηθίσει να βγαίνει ενώ είναι μειοψηφία, δεν θέλει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Το επόμενο βήμα θα είναι συγκλήσεις πάνω σε αρχές. Το προς κατάθεση νομοσχέδιο που έχει δύο μήνες ακόμη διαβούλευση, τονίζει ότι πολλά γίνονται σε θετική κατεύθυνση, όπως ενίσχυση αρμοδιοτήτων των τοπικών κοινοτήτων, τοπικά δημοψηφίσματα κ.ά. Έχει όμως και αρνητικά. Αν η ΚΕΔΕ  ήταν  συνεπής και με αντρίκια στάση απέναντι σε αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί θα είχε επικεντρωθεί στο θέμα του πρασίνου και ανταποδοτικού, μηχανισμών ελέγχων κ.ά.  οπότε δεν θα ψηφίσουμε το ψήφισμα».

Ο πρόεδρος του σώματος Γ. Μουλάς  είπε ότι “ο δήμος Βόλου δεν θα περιπλακεί σε περιπέτειες γιατί εμείς θα βγούμε από την πρώτη Κυριακή”.

Κλείνοντας ότι δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος τόνισε ότι η συζήτηση είναι άσκοπη, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της. «Εγώ ήμουν αντίθετος να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε λαμβάνεται υπόψη ούτε τίποτα. Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ευρυζωνικότητας

Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δυνατότητα σε δήμους να υποβάλλουν προτάσεις εως 15/5 για να πάρουν voucher , με επιδότηση 15.000 ευρώ και να επιλέξουν μία περιοχή παρέμβασης όπου θα προσφέρεται ν wifi στους δημότες o Ax. Μπέος  έκανε λόγο για απατεώνες, που παραπληροφρούν τον κόσμο. “Ο Παππάς έδωσε με υπουργική απόφαση  την άδεια σε αυτές τις εταιρείες να κάνουν ολόκληρα κουβούκλια χωρίς να ρωτάνε τους δήμους” ανέφερε.

Ο Κ. Γαργάλας αναφέρθηκε στην πρόταση που είχαν κάνει οι να έρθει ο δήμος σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να υπάρξει ευρυζωνικότητα.

Κατά  πλειοψηφία η εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού 

Eπίσης κατά  πλειοψηφία  εγκρίθηκε η εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων.

Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος υπεραμύνθηκε της απόφασης, επισημαίνοντας ότι το έργο δεν θα μπορούσε να το επιτελέσει η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού που δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζημία για το δήμο και τους δημότες.

Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση,  επισημαίνοντας αδυναμίες στην εισήγηση λήψης μιας τέτοιας απόφασης.

Ο Αχ. Μπέος τους κατηγόρησε για ελλιπή αλήθεια  και ότι δεν υπάρχει καμία εκχώρηση εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη. «Η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού δεν διαθέτει το προσωπικό-μόλις 11 άτομα-για να αλλάξουν 19.000 λαμπτήρες σε τέσσερις μήνες. Ας μας έδινε τη δυνατότητα ενίσχυσης του δήμου με 300 άτομα για να ενισχύσουμε όλες τις υπηρεσίες και να μην χρειάζεται να προχωρούμε σε εργολαβίες. Ο δήμος Βόλου πληρώνει το χρόνο 2,5 εκ. σε ρεύμα πάνω- κάτω, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών.

Η όποια εταιρεία αναλάβει το έργο έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, μας λεει ότι εμείς με τα χρήματα που πληρώνετε  για ρεύμα  και μετά από εκπτώσεις που θα σας κάνουμε, θα σας τοποθετήσουμε 19.000 λαμπτήρες και θα έχουμε και τη συντήρησή τους για τα επόμενα 12 χρόνια.  Άρα δεν επιβαρύνεται ο δήμος, τόνισε ο κ. Μπέος.

Επιπλέον ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προέβλεψε και την αγορά 8.500 λαμπτήρων για να τοποθετηθούν στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες.

Ο γ.γ. του Δήμου Στ. Διαμαντίδης είπε ότι έγινε καταγραφή μεγάλης ακριβείας από εξωτερικό σύμβουλο που παραλήφθηκε από τις υπηρεσίες.  Καταγράφηκαν 18.166 φωτιστικά σημεία. Η τεχνοοικονομική μελέτη  τέθηκε στην Οικονομική Υπηρεσία. Όλα είναι στο φως, έγινε η τεχνική μελέτη ψηφίστηκε και έρχεται η απόφαση αν εμείς δεχόμαστε να καταβάλουμε το προϋπολογιζόμενο τίμημα. Στη συνέχεια θα ενημερωθείτε για το τεύχος δημοπράτησης που θα έχει πολλές λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος Θ. Κλημόπουλος σημείωσε πως για να γίνουν αυτά πρέπει να αναζητηθούν λύσεις με ιδιώτη που για χρόνια με χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη  θα κάνει το έργο. “Το κομμάτι αυτό πολύ σκοτεινό για μας. Τα έσοδα του Δήμου μειώνονται συνεχώς, δεν συμφωνούμε να δίνονται τα έσοδα σε ιδιώτες,  ψηφίζουμε κατά” ανέφερε.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Βόλου” Μιχ. Μιτζικός ενημέρωσε πως καταψήφισε το θέμα  στην Οικονομική επιτροπή και προσθεσε: ” Σ' αυτό το χρονικό σημείο γίνεται η εκχώρηση των τελών του Δήμου, δεν πρέπει να ενεχυριάσουμε 12 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να γνωρίζουμε τους όρους της σύμβασης. Δεν μπορούμε να λάβουμε  αποφάσεις που δεσμεύουν τα έσοδα του Δήμου. Δεν χρειάζεται ανεξάρτητος σύμβουλος που θα λάβει 450.000 ε για 12 χρόνια. Δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα έργο που θα προσφέρει αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας”.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Νάνος είπε: ” Κανένας δεν είναι αντίθετος στη νέα τεχνολογία αν μπορεί ο Δήμος να το κάνει. Το έργο μπορούσε να το κάνει η Τεχνική Υπηρεσία. Η Δ.Α. είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ιδιωτικοποιεί τη Διεύθυνση Ηλεκτροφωτισμού και προωθεί τις υπηρεσίες και ιδιώτες. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Οι τιμές θα ήταν χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και θα μπορούσε  να έχει κέρδος. Η ΛΑΣ δεν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. Η δημοτικη αρχή  δουλεύει για την ιδιωτικοποίηση για τα κέρδη του εργολάβου. Ας αναλάβει τις ευθύνες της”.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας ανέφερε:  “Αν ο Δήμος έχει 20 εκ. € και κάνει την αγορά μόνος του σε ένα χρόνο θα έχει κάνει απόσβεση του κόστους, από τα ανταποδοτικά τέλη”.

 

Ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας είπε: “Πολύ συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής. Ο ιδιώτης λέει ότι θα γίνει διαγωνισμός ώστε ο ιδιώτης να πετύχει τιμές που δεν μπορεί ο Δήμος. Ο Δήμος λέει ότι μια εταιρία για 12 χρόνια με τρεις εργάτες και ένα ανυψωτικό μηχάνημα θα καλύψει όλο το Βόλο και ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο για τον οποιοδήποτε δημοτικό  σύμβουλο να υποτιμούν τις υπηρεσίες και να απευθύνονται σε ιδιώτη”.

Δεν αποφασίζετε του είπε ο Μπέος και πρόσθεσε:  “Ο εξωτερικός σύμβουλος θα είναι για ελεγκτικούς και μόνο λόγους.

Ο πρώτος Δήμος που το ξεκίνησε είναι ο Δήμος Καλαμάτας και ολοκληρώθηκε με τον ίδιο διαγωνισμό. Μετά οι δήμοι Σαρωνικού, Ραφήνας και αν αποφασιστεί ο τέταρτος θα είναι  ο Δήμος Βόλου.

Χαίρομαι που έχετε προβληματισμούς και ενδοιασμούς για την πόλη του Βόλου. Καμία εκχώρηση εσόδων δεν θα γίνει. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει 11 άτομα που δεν μπορούν ν' αλλάξουν 19.000 λαμπτήρες σε 4 μήνες.

Ας μας δώσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προσλάβουμε 300 εργαζόμενους, αλλά δεν το κάνει.

Ο Δήμος πληρώνει το χρόνο 2,5 εκ. € ρεύμα και η εταιρία που θα βγει από διεθνή διαγωνισμό και θα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος ούτε ένα ευρώ, αλλά θα έχει και κέρδος, γιατί θα γίνει πληρωμή 2 εκ. € ετησίως, στον ανάδοχο και μετά από 12 χρόνια θα έχει έκπτωση 50% για το κόστος ρεύματος. Αυτό προτείνουμε.

Θα λείψουν και τα προβλήματα που υπάρχουν διότι δεν υπάρχουν λάμπες στις γειτονιές γιατί θα αναλάβει ο εργολάβος. Οι λαμπτήρες προβλέπουν 50-60% λιγότερη ενέργεια, οπότε αν ολοκληρωθεί το έργο μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη ηλεκτροφωτισμού”.

 

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση