Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατά πάντων το ΚΚΕ για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ
Κατά πάντων το  ΚΚΕ για την καύση RDF  από την ΑΓΕΤ

Κατά πάντων το ΚΚΕ για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Την της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κτήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη τύπου το Κ.Κ.Ε Μγνησίας, με αφορμή την τροπο της περιβαλλοντικής μελέτης της ΑΓΕΤ στο Βόλο, για την αύξηση της ποσότητας καρκινογόνου καύσης σκουπιδιών ( RDF) σε 200.000 τόνους το χρόνο και τη μεταφορά τους από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της με μικρότερο κόστος.

Επίσης κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες και της τοπικής αυτος, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που σήμερα σιωπά, όσο και της Δημοτικής Αρχής Βόλου.

Όπως τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την των προηγούμενων κυβερνήσεων και εναρμονίζοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία με αυτήν της Ε.Ε., δίνει πράσινο φως σε επενδύσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, για δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας τους, εις βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, αυτή η συνειδητή πολιτική επιλογή, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, της αποδοτικότητας των πόρων και της «στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή», δίνει ζωτικό χώρο στα συσσωρευμένα κεφάλαια, για κερδοφόρες επενδύσεις σε διάφορα επιβλαβή «εναλλακτικά (απορριμματογενή στην προκείμενη περίπτωση) καύσιμα και γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Γενικεύει τη χρήση των καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο) και ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριους ρύπους που εκπέμπονται με τη καύση τους, όπως: , πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές – και όχι μόνο – ουσίες καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια, ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έπιπλέον, ανέφερε ότι ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα. Οι εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, λοιπόν, θα αυξήσουν το τοξικό – καρκινογόνο μείγμα στην ήδη βεβαρημένη από ρύπους ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επεσήμανε ο κ. Στεργίου, ξεπερνώντας κάθε όριο, για τη στήριξη των κερδών της LAFARGE, απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στον Ιανουάριο του '17, στη Βουλή για την καρκινογόνα καύση, συγκαλύπτοντας τις προθέσεις της εταιρείας. Μιας εταιρείας που, και στο Βόλο, αδιαφορεί μπροστά στην εξυπηρέτηση των κερδών της για τη ζωή των ανθρώπων όπως έκανε και στη Συρία, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για χρηματοδότηση από αυτήν του ISIS.

Τεράστιες εξάλλου είναι, όπως είπε ο Κώστας Στεργίου, και οι ευθύνες στην πλειοψηφία της τοπικής ς. Από τον Ιούλιο του 2013 η Περιφέρεια Θεσσαλίας, του κ. Αγοραστού, με τη σύμφωνη γνώμη των εκλεγμένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έδωσε θετική γνωμοδότηση για την καύση του σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – LAFARGE. « Για το ίδιο θέμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σήμερα σιωπά. Το ίδιο ένοχη είναι και η σιωπή της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ενώ είναι ύποπτος ο προγραμματισμός της και η σχετική μελέτη που έχει αποσταλεί για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ ΒΟΛΟΥ, για την παραγωγή καυσίμων από στερεά απόβλητα (SRF) που σίγουρα δεν προορίζονται για εναπόθεση στο ΧΥΤΑ, αλλά για καύση» , είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, η πλειοψηφία των συμβούλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου είναι επίσης υπεύθυνοι και για τη θετική γνωμοδότηση στη ΜΠΕ για την καύση 120 τόνων τηγανέλαιων την ημέρα στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, «μια ανάσα» από το πολεοδομικό συγκρότημα, καύση που θα αποδίδει καυσαέρια στην ατμόσφαιρα όσο και μια μικρή πόλη 40.000 κατοίκων για θέρμανση.

Την ίδια τακτική, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, ακολουθούν και στο έργο επισκευής του δρόμου Βόλου – υ, όπου δεν έχουν προβεί σε περιβαλλοντικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα παρά και τις προβλέψεις της περιβαλλοντικής μελέτης, τα αδρανή υλικά από την αποξήλωση του παλιού οδοστρώματος και υποστρώματος να εναποτίθενται πάνω σε καλλιεργήσιμη γη και κοντά σε χείμαρρο (σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση της εταιρείας για εναπόθεση στο εργοστάσιο ΠΕΒ), και όχι όπως προβλέπει η μελέτη και η σύμβαση για την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής στο “Λατομείο Δότσιου – Φαργκάνη”, στη θέση «Κάκαβος» της Δ.Κ Διμηνίου του Δ. Βόλου.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, κάλεσε τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τις λαϊκές επιτροπές, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν με τον αγώνα τους το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να σταματήσουν την καύση σκουπιδιών. Να διεκδικήσουν ακόμη την των ατμοσφαιρικών ρύπων απαιτώντας τους απαραίτητους ελέγχους στις επιχειρήσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κατασκευή των κατάλληλων έργων για λύση του κυκλοφοριακού, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Παγασητικού με την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, την προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση