Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Karoshi: 745.000 άτομα πεθαίνουν από πολλή δουλειά
Karoshi: 745.000 άτομα πεθαίνουν από πολλή δουλειά

Karoshi: 745.000 άτομα πεθαίνουν από πολλή δουλειά

Τα 10 σημάδια ότι κινδυνεύετε

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνει ότι η πολλή δουλειά σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, 745.000 άτομα πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό και , γιατί δούλευαν πολλές ώρες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι ζουν στη ΝΑ Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού κινδυνεύουν περισσότερο, με την τάση να επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όταν κάποιος δουλεύει 55 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα αντιμετωπίζει 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει , σε σύγκριση με όσους δουλεύουν 35-40 ώρες την εβδομάδα.

Μάλιστα, οι Ιάπωνες έχουν και ένα όνομα για τον θάνατο από υπερβολική δουλειά, καθώς 10.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό στη χώρα, δουλεύοντας 60 με 70 ώρες την εβδομάδα. Το λένε karoshi.

Πώς θα καταλάβετε εάν δουλεύετε υπερβολικά πολύ; Σύμφωνα με το Forbes υπάρχουν δέκα σημάδια που πρέπει να σας χτυπήσουν το καμπανάκι.

1. Βιάζεστε. Σας φαίνεται ότι τίποτα δεν γίνεται αρκετά γρήγορα. Όσο περισσότερα διαγράφετε από τη λίστα σας, τόσο καλύτερα νιώθετε, ενώ εάν ένα project βρίσκεται σε εκκρεμότητα, νιώθετε αγχωμένοι και δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε.

2. Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα. Δυσκολεύεστε να μοιράσετε αρμοδιότητες σε άλλους γιατί ανησυχείτε ότι εάν ζητήσετε βοήθεια, αυτό θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας ή ανικανότητας. Πιστεύετε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει κάτι όσο καλά θα το κάνατε εσείς και έτσι επιδιώκετε να δουλεύετε μόνοι σας, για να κάνετε τα πάντα με τον δικό σας τρόπο.

3. Τελειομανία. Θέτετε υπεράνθρωπα στάνταρ τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν δικαιολογείτε κανένα λάθος. Όμως, ένας τελειομανής είναι πολύ δύσκολος στη συν, γιατί τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για αυτόν. Αυτά τα μη ρεαλιστικά στάνταρ οδηγούν στην αποτυχία αλλά και στον θυμό απέναντι στους συναδέλφους.

4. Εντάσεις στις Συνηθίζετε να ξεχνάτε, να αγνοείτε ή να υποτιμάτε τη σημασία των οικογενειακών δραστηριοτήτων και παραδόσεων. Χάνετε την παράσταση του παιδιού σας ή ξεχνάτε την επέτειο του γάμου σας. Ακόμα και εάν καταφέρετε να είστε παρόντες, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη στιγμή, γιατί το μυαλό σας είναι στη δουλειά ή το κινητό σας χτυπά συνεχώς.

5. Ξενύχτια και σερί πολλών ωρών δουλειάς. Πιθανότατα χρειάστηκε κάποιες φορές να δουλέψετε υπερωρίες για να προλάβετε κάποια προθεσμία. Φορτώνετε συνεχώς τον εαυτό σας με deadlines και νιώθετε «ανεβασμένος» όταν δουλεύετε παραπάνω για να τις προλάβετε. Μετά από ένα ξενύχτι δουλειάς, μπορεί να κοιμηθείτε με τα ρούχα, όπως ένας αλκοολικός όταν πίνει. Και παρότι οι αγαπημένοι σας διαμαρτύρονται, εσείς τσεκάρετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής ς, σαν να χρειάζεστε τη «δόση» σας.

6. Διαρκής ανησυχία. Έχετε συνεχώς μία φωνή μέσα στο κεφάλι σας που σας λέει ότι δεν έχετε κερδίσει το δικαίωμα να χαλαρώσετε. Θεωρείτε ότι η είναι ένα μη παραγωγικό χάσιμο χρόνου.  Πιστεύετε ότι οι δραστηριότητες αναψυχής είναι περιττές και έτσι μετατρέπετε τα χόμπι και τη διασκέδασή σας σε κάτι παραγωγικό ή σε μία δραστηριότητα που βγάζει χρήματα. Οι φιλίες σας γίνονται συν.

7. Παθαίνετε «brownouts». Τα «brownouts» είναι ό,τι τα blackouts για τους αλκοολικούς. Όταν αφοσιώνεστε στη δουλειά, εμφανίζετε κενά μνήμης, γιατί το μυαλό σας είναι απασχολημένο με διάφορα θέματα. Αγνοείτε το εδώ και τώρα και ξεχνάτε προηγούμενες συζητήσεις ή meetings, γιατί ο νους σας είναι κολλημένος κάπου. Όταν οδηγείτε μιλώντας στο κινητό για δουλειά, μπορεί να παραβιάσετε ταμπέλες stop, να περάσετε τον προορισμό σας ή να καταλήξετε ασυναίσθητα σε κάποιο μέρος το οποίο δεν γνωρίζετε.

8. Ανυπομονησία. Μισείτε να περιμένετε και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βρεθείτε πιο μπροστά στην ουρά στο σούπερ μάρκετ ή κάπου αλλού. Όταν περιμένετε στον προθάλαμο ενός υ, χτυπάτε νευρικά τα δάχτυλά σας, κοιτάζετε το κινητό ή γράφετε στο laptop σας.

9. Νιώθετε ανεπαρκείς. Ψάχνετε την αυτο-επιβεβαίωση και την αποδοχή των άλλων μέσω των επιδόσεων και των επιτευγμάτων σας. Η αίσθηση ανεπάρκειας και η χαμηλή αυτοπεποίθηση σας κάνουν να ρίχνετε όλο το βάρος στην παραγωγικότητά σας, με κάθε κόστος, επιζητώντας αποτελέσματα που θα σας «ανεβάσουν», έστω και προσωρινά.

10. Αμελείτε τον εαυτό σας. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι στον πάτο της λίστας των προτεραιοτήτων σας. Καταφεύγετε στο junk food, τρώτε βιαστικά το μεσημεριανό σας μπροστά από την οθόνη ή και παραλείπετε εντελώς κάποια γεύματα. Σταματάτε να ασκείστε και κοιμάστε άστατες ώρες. Ακόμα και όταν εμφανίζετε σοβαρά , όπως πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα, τα αγνοείτε. Ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού σας ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα, επιλέγετε να το αρνείστε και να δίνετε προτεραιότητα στη δουλειά

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση