Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Πλούσιο το φετινό καρναβάλι του Δήμου Βόλου
Πλούσιο το φετινό καρναβάλι του Δήμου Βόλου

Πλούσιο το φετινό καρναβάλι του Δήμου Βόλου

Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης είναι το φετινό καρναβάλι που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου .

Με μόνο πια αντίπαλο τις καιρικές συνθήκες, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη φετινή γιορτή του καρναβαλιού που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου και τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών που εργάζονται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης και της γιορτής της Καθαρής Δευτέρας.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή 11 Μαρτίου όπου στην περιοχή του πεζόδρομου Κονταράτου – Κουμουνδούρου θα πραγματοποιηθούν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τις 18.00 το απόγευμα έως αργά το βράδυ και συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Παρασκευής έχει διαμορφωθεί ως εξής :

  •    18.00 :  Μουσικές στο ρυθμό του καρναβαλιού,
    
  •    18.30 – 19.30 : Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου σε ήχους Disco & Latin.
    
  •    19.30 – 20.00 : Χορευτικό πρόγραμμα από τη Σχολή Χορού Chorus Line,
    
  •    20.00 – 22.30 : Οι Red wine Band σε ήχους Latin – Jazz – Rock και με ελληνικό ρεπερτόριο,
    
  •    22.30 – 23.00 : Μουσική DJ και ζογκλέρ από την ομάδα «Αντηχείο»,
    
  •    23.00 – 1.00 : Οι Brandy σουαρέ με μουσική Funk & Swing.
    

Το Σάββατο 12 Μαρτίου οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παιδική αποκριάτικη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Άθλησης και Νεολαίας «Αδαμόπουλος» από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00, με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά και πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα από την ομάδα «Αντηχείο».

Στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 το βράδυ η μουσικοχορευτική παράσταση «Καρναβάλι των ζώων» με την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου και τη Δημοτική Σχολή Χορού σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.

Στον πεζόδρομο Κονταράτου – Κουμουνδούρου από τις 18.00 το απόγευμα, ξεκινούν δρώμενα ανάλογα με αυτά της Παρασκευής και συγκεκριμένα :

  •    18.00 – 18.30 : Χορευτικό πρόγραμμα από τη Σχολή Χορού Breake a Move,
    
  •    18.30 – 20.30 : Volos Jazz Ορχήστρα με Jazz & Latin μουσική,
    
  •    20.30 – 21.00 : Οι  Fatale με ήχους Ska – Reggae – Rock,
    
  •    23.00 – 1.00 : Τμήμα Jazz – Rock μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου σε ρυθμούς Latin, Funk, Swing.
    

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 16.00 το απόγευμα, από τη συμβολή των οδών Δημητριάδος με Φιλελλήνων, θα διέλθει από τις οδούς Δημητριάδος και Αργοναυτών με κατάληξη την περιοχή του Ηρώου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου και θα ακολουθήσει επίδειξη των χορευτικών δυνατοτήτων των τοπικών χορευτών – και στη συνέχεια ‘party' για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.

Στη μεγάλη παρέλαση θα συμμετάσχουν αποκριάτικα άρματα και περισσότεροι από 200 χορευτές που φοιτούν στις Σχολές Χορού της πόλης και οι οποίοι θα ακολουθούν τα άρματα κάνοντας παρέλαση με εντυπωσιακές χορογραφίες, καθώς και ομάδες καρναβαλιστών από συλλόγους, , σχολεία και κοινωνικές ομάδες της πόλης. Οι χορευτικοί ρυθμοί της παρέλασης δεν αφορούν μόνο την κλασική λάτιν προσέγγιση, θα αναδειχθούν παράλληλα οι προσπάθειες των τοπικών χορευτών στους ρυθμούς του βαλς, του brake dance του hip hop και οι χορευτικές φιγούρες που θα αναδειχθούν εκτείνονται από το είδος της samba έως αυτού του εντυπωσιακού ακροβατικού χορού και του Kangoo jumps.

Για το κόστος κατασκευής των αρμάτων συμμετέχουν δυναμικά τοπικοί παραγωγικοί και συλλογικοί που ανέλαβαν να κατασκευάσουν άρματα σχετικά με τον κλάδο που εκπροσωπούν. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας συμμετέχει με άρμα του οποίου θέμα αποτελεί ο τοπικός μύθος του Κενταύρου και θα ακολουθείται από 80 μαθητές και γονείς «Αργω-πόρους» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, ο με άρμα που αναδεικνύει τα οικονομικά βάρη των εμπόρων και θα ακολουθείται από τη θεατρική ομάδα «Δραπαίκτες» με ενδυμασία «γουρούνι στο σακί» – ως σάτιρα για τους εμπόρους που τυλίγονται σε ανάλογο «σακί» από την εφορία, ο Σύλλογος των καταστημάτων καφέ και εστίασης με άρμα που σατιρίζει τα προβλήματα του κλάδου και τίτλο «την κάναμε από κούπες» και το οποίο θα ακολουθούν καρναβαλιστές με ενδυμασίες «κουτάλι και πιρούνι», «πιπέρι και αλάτι», «μουστάρδα – κέτσαπ» και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα εστίασης. Τα άρματα των φορέων αυτών θα συνοδεύονται από χορευτές των Σχολών Χορού Dance Academy της Δ. Ακρίβου και Independence του Μ. Κολοβού.

Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου συμμετέχει με άρμα με θέμα τις μέλισσες και την προσφορά τους στο οικοσύστημα και θα ακολουθείται από 70 μαθητές και γονείς του σχολείου με στολές μέλισσας και μελισσοκόμου, ενώ θα ακολουθούν καρναβαλιστές ντυμένοι ως μήλα, αχλάδια, φράουλες, λαχανικά, και άλλα είδη του φυτικού βασιλείου που αναπαράγονται με τη γύρη που μεταφέρουν από φυτό σε φυτό οι μέλισσες. Μεγάλο ποσοστό των καρναβαλιστών αυτών προέρχεται από των ΚΑΠΗ και των Κοινωνικών Κέντρων του Δήμου Βόλου. Ορισμένα δε από τα μέλη των ΚΑΠΗ συμμετέχουν ντυμένοι ως «μαθητές».

Με άρμα που αναδεικνύει τον ακροβατικό χορό συμμετέχει και η Σχολή Χορού Nena Libre το οποίο θα συνοδεύεται από μέλη της σχολής που θα κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό το cangoo jump, ένα είδος χορογυμναστικής που πραγματοποιείται με τα ειδικά παπούτσια που δίνουν ώθηση στο σώμα και προκαλούν εντυπωσιακό θέαμα. Το συγκεκριμένο άρμα θα συνοδεύουν καρναβαλιστές ντυμένοι με θέματα από το ζωικό βασίλειο και χορευτές από τη Σχολή Χορού Break a Move, καθώς και γονείς μαθητών της σχολής οι οποίοι επέλεξαν στολές «Μπύρα – Βαρέλι» και άλλα θέματα σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ, σε μία προσπάθεια των ενηλίκων να αναδείξουν με σατιρικό τρόπο στους ανήλικους τις αρνητικές επιπτώσεις από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Αγίου Γεωργίου συμμετέχει με άρμα που έχει ως θέμα την «Λίμνη των Κύκνων της ς» και το άρμα θα συνοδεύεται από μέλη του συλλόγου όπου οι άντρες θα εμφανιστούν ως μπαλαρίνες της λίμνης, ενώ οι γυναίκες θα ντυθούν αντρικά με μάσκες πολιτικών, σε μία προσπάθεια να γίνει σάτιρα ενός έργου που επί σειρά ετών αδυνατεί να ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο.

Σε άρμα που δίνει νότα βενετσιάνικου καρναβαλιού θα εμφανιστούν τα μέλη της ομάδας της κ. Ελένης Γλύνη, η οποία με μεράκι κατασκευάζει η ίδια αυθεντικές βενετσιάνικες στολές συμμετέχοντας σε ετήσια βάση στο καρναβάλι που πραγματοποιείται στη Βενετία. Φορέματα, περούκες και μάσκες εποχής θα παρουσιαστούν από τα μέλη της ομάδας με τρόπο θεατρικό και το άρμα θα ακολουθούν χορευτικά ζευγάρια από τη Σχολή Χορού Chorus Line της Β. Τηλιοπούλου με ενδυμασία που παραπέμπει στις βενετσιάνικες νύχτες.

Τη Νέα Αγχίαλο θα εκπροσωπήσουν με άρμα οι «Πειρατές της Νέας Αγχιάλου», το οποίο θα ακολουθούν ντυμένοι ως πειρατές και πειρατίνες μέλη του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου «Η » καθώς και γονείς και μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που θα «καταλάβουν» με όπλα το κέφι και την αισιοδοξία την παραλία του Βόλου.

Την περιοχή του Διμηνίου θα εκπροσωπήσει άρμα στο οποίο θα παρουσιαστεί το αυτοκίνητο της δεκαετίας του '60 που κατασκεύασε εξ' ολοκλήρου ο κ. Κωνσταντίνος Λύγκος στο εργαστήριό του στο Διμήνι, μία κατασκευή η οποία έχει παρουσιαστεί σε πανελλήνια κλίμακα από τον τύπο και το οποίο παρουσιάζεται από τον ίδιο σε μαθητές σχολείων προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία κατασκευής ενός αυτοκινήτου. Στο άρμα θα επιβιβαστούν κεφάτα κορίτσια που θα αναπαριστούν την ανεμελιά και το κέφι της δεκαετίας του '60, όπως αυτή παρουσιάζεται από τις αντίστοιχες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Της παρέλασης θα προπορεύεται η ομάδα κρουστών CARACATU την οποία θα ακολουθούν χορεύτριες και μαζορέτες της Σχολής Χορού Magic Steps με εντυπωσιακά κοστούμια και περίτεχνες χορογραφίες samba.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίσης οργανωμένα μαθητές φροντιστηρίων ξένων γλωσσών καθώς και παιδιά μέλη αθλητικών συλλόγων. Καρναβαλιστές αποτελούν και ομάδες ή μεμονωμένοι δημότες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ περισσότεροι από 30 είναι και οι δημότες άλλων πόλεων που έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα ακολουθήσουν την πορεία.

Το μήκος της παρέλασης ξεπερνά τα 400 μέτρα σε μήκος και έχει δηλωθεί συμμετοχή 600 χορευτών και καρναβαλιστών. Ο Δήμος Βόλου έχει μέχρι στιγμής διαθέσει περισσότερες από 400 στολές, τις οποίες οι δημότες θα επιστρέψουν έως τις 24 Μαρτίου και οι οποίες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη δημιουργία του καρναβαλικού βεστιαρίου της πόλης. Η προμήθεια ή κατασκευή των στολών πραγματοποιήθηκε στο σύνολό της από τοπικές εταιρείες και εργαστήρια.

Με τον τερματισμό της καρναβαλικής παρέλασης θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από dj έως την καύση του καρνάβαλου και θα ακολουθήσει επίδειξη χορευτικών δυνατοτήτων των Σχολών Χορού που συμμετέχουν. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με αποκριάτικη μουσική.

Στις 20.30 το βράδυ, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής θα πραγματοποιηθεί η συναυλία – παράσταση του τμήματος φωνητικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στο κλίμα του καρναβαλιού, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σύλβια Τσιμπανάκου.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τη γιορτή για τα Κούλουμα που θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα της παραλίας μεταξύ Θεσσαλίας και Αγίου Κωνσταντίνου παράλληλα με το πάρκο, όπου θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, τσίπουρο και κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής σε συναυλία που θα δοθεί από τοπικό μουσικό σχήμα με επικεφαλής τον Γιώργο Πάγκαλο. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίζουν χορηγοί που θα συμβάλλουν με τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στιγμών χαράς και γιορτής για το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Η φετινή προσπάθεια αφορά μία συντονισμένη και συλλογική δράση, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το καρναβάλι του Βόλου να αποκτήσει χαρακτήρα και φιλοσοφία και να καταστεί θεσμός. Η αρχική αυτή προσπάθεια θα υποστεί αξιολόγηση, θα εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις, θα αναδειχθούν ή θα βελτιωθούν θετικά και αρνητικά σημεία ώστε στη συνέχεια η πόλη να αποκτήσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού ως της πλέον δυναμικής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση