Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ
«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από διεθνή υπηρεσία ς, όπως αναφέρουν δύο με γνώση του θέματος στο .

H ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων -, όπως η Coca-cola light, τρόφιμα, τσίχλες κ.α- θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους» από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Η της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από των εμπειρογνωμόνων της, αποσκοπεί στην του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψιν πόση ποσότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί ένα άτομο να καταναλώσει με ασφάλεια. Αυτή η πληροφορία αξιολογείται και προέρχεται από διαφορετικό σώμα του ΠΟΥ, την επιτροπή ειδικών για προσθετικά τροφίμων, γνωστή ως JECFA, από κοινού με τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα.

H ανεξήγητη αύξηση των περιστατικών καρκίνου στους millennials

Παράλληλα, η JECFA επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης. Η των μελών της ξεκίνησε στα Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την ίδια μέρα που θα γνωστοποιήσει την απόφασή της και η IARC, στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA δηλώνει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Ενδεικτικά, ένας ενήλικας 60 κιλών θα πρέπει να πιει 12-36 κουτάκια αναψυκτικού diet -αναλόγως της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχει καθένα από αυτά- για να θέσει την του σε κίνδυνο.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση