Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά
Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά

Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά

Τον κώδων του κινδύνου προς όσους δεν έχουν εμβολιστεί κρούει ο Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει ότι το 4ο κύμα της πανδημίας θα πλήξει σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«ALERT ΠΡΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Το 4ο κύμα της ς το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%. Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει.

Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute).

Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … (**)

ΔΗΛΩΣΗ

Δεν έχω μετοχές και οποιαδήποτε οικονομική η επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά της Covid19.»

Πότε χρειάζεται τεστ αντισωμάτων μετά το εμβόλιο

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, ολοένα περισσότεροι αναρωτιούνται μήπως πρέπει μετά τον εμβολιασμό να κάνουν τεστ αντισωμάτων για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είχε αποτέλεσμα στον οργανισμό τους.

Στο ερώτημα «έχω άραγε αρκετά αντισώματα που με κρατάνε ασφαλή μετά τον εμβολιασμό μου;», η απάντηση είναι «ναι» για τη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων, γι' αυτό οι επιστήμονες γενικά τάσσονται κατά των τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό. Με μερικές όμως εξαιρέσεις για ορισμένους ανθρώπους, κυρίως για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, κάτι που αφορά π.χ. όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, έχουν μερικούς καρκίνους του αίματος και όσους λαμβάνουν στεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν παράγουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, γι' αυτό άλλωστε εξετάζεται μέσω νεότερων μελετών η πιθανότητα να κάνουν μια επιπρόσθετη ενισχυτική δόση.

Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και δεν ανήκουν στις παραπάνω εξαιρέσεις, σπεύδουν στη συνέχεια για τεστ αντισωμάτων χωρίς λόγο και μάλιστα μπορεί -επίσης άνευ λόγου- να ανησυχήσουν, αν δεν κάνουν το σωστό τεστ ή στη σωστή ώρα. Αν κάποιος βιαστεί να κάνει το τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή ψάξει για λάθος αντισώματα και πάρει αρνητικά αποτελέσματα, μπορεί να νομίσει ότι είναι ευάλωτος στον κορωναϊό, ενώ δεν είναι.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θα προτιμούσαν ο μέσος εμβολιασμένος να μην κάνει καθόλου τεστ αντισωμάτων, γιατί αυτά είναι περιττά και μπορεί να τον μπερδέψουν άσκοπα. Στις κλινικές δοκιμές τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έπρεπε καν να ανησυχούν για κάτι τέτοιο», δήλωσε στους «Τάιμς της νέας Υόρκης» η διακεκριμένη καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ, η οποία τόνισε ότι, αν κάποιος επιμένει να κάνει τεστ αντισωμάτων, πρέπει να κάνει το σωστό.

Στην αρχή της πανδημίας αρκετά τεστ αντισωμάτων σχεδιάστηκαν για να αναζητούν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν του κορωναϊού, επειδή αυτά ήταν άφθονα στο αίμα μετά τη λοίμωξη. Όμως αυτά τα αντισώματα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο αυτά που απαιτούνται για την εξουδετέρωση του ιού, ούτε τόσης διάρκειας.

Ακόμη πιο σημαντικό, τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν δεν παράγονται από τα εγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία αντίθετα παράγουν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (S) του κορωναϊού. Αν κάποιος ποτέ δεν μολύνθηκε από τον κορωναϊό (ώστε να αναπτύξει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης Ν), εμβολιαστεί και μετά κάνει τεστ αντισωμάτων για πρωτεΐνη Ν (και όχι την S όπως θα έπρεπε), το τεστ θα βγει αρνητικό και αυτός θα πάθει σοκ άνευ λόγου.
Τον Μάιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τάχθηκε κατά της χρήσης τεστ αντισωμάτων στους εμβολιασμένους. Ορισμένοι γιατροί δεν έχουν ακόμη γνώση των διαφορών ανάμεσα στα τεστ αντισωμάτων και του γεγονότος ότι μετρούν μόνο μια μορφή ανοσίας έναντι του κορωναϊού. Επιπλέον, τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων (rapid) συχνά δίνουν απλώς μια αρνητική ή καταφατική απάντηση (όχι-ναι), αγνοώντας αν το επίπεδο των αντισωμάτων είναι χαμηλό ή υψηλό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, αν κάποιος θέλει να κάνει τεστ αντισωμάτων, είναι σημαντικό να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), ώστε τα επίπεδα των αντισωμάτων να έχουν αυξηθεί επαρκώς και να είναι ανιχνεύσιμα. Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ίσως χρειαστεί να περιμένει έως τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πέρα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα εμβόλια «χτίζουν» και κυτταρική ανοσία, η οποία δεν μετριέται στα τεστ αντισωμάτων.

 209 νέα κρούσματα, 17 , 283 διασωληνωμένοι

Στα 209 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωναϊού, σύμφωνα με την ημερήσια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα καταγράφηκαν 17 νέοι , ενώ 283 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 209, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.548 (ημερήσια μεταβολή +0.0%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 672 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

koronoios-209-nea-kroysmata-17-thanatoi-283-diasolinomenoi0

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με -19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.565 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

koronoios-209-nea-kroysmata-17-thanatoi-283-diasolinomenoi2

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.615 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -27.27%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 209 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 4 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των 205 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

koronoios-209-nea-kroysmata-17-thanatoi-283-diasolinomenoi4

Η γεωγραφική κατανομή:

9 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

8 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

1 κρούσμα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

10 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

9 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε. ς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε.Δράμας

3 κρούσματα στην Π.Ε. ς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα υπό διερεύνηση

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση